Acasă Auto Volvo Experience Tour: Altfel de 5 stele

Volvo Experience Tour: Altfel de 5 stele

de Radu Gurămultă
0 comentarii

Cu un caracter aparte și o imagine de marcă foarte curată, Volvo este un producător auto care are abordări pline de personalitate. Un eveniment care să fie centrat în jurul mărcii nu putea să fie decât… altfel; în primul rând aventuros, după cum aveam să experimentam în proiectul #VolvoExperienceTour.

Am răspuns afirmativ invitației primite fără a sta vreo secundă pe gânduri. Am fost „all in” pentru că încă din titulatura proiectului mi-am dat seama că se va construi ceva inedit, de ținut minte, apoi am fost conștient că fiind organizat de echipa Autocritica – alături de care am fost plecați și în turul ROCHARGE, despre care am povestit tot aici – pur și simplu nu avea cum să nu iasă perfect.

Elementul central al aventurii avea să fie Volvo, iar nucleele erau cele șase automobile care au constituit caravana noastră (de fapt, șapte, căci inclusiv vehiculul de asistență, botezat „The Safest Safety Car” în cinstea istoriei suedezilor, era tot de-al casei – un XC90).

Așadar, o poveste cu automobile premium, în diferite configurații – benzină, diesel, PHEV și chiar 100% electric – și cu destinații speciale. Și, credeți-mă, acest „speciale” nu este exagerat cu absolut nimic.

Turul Volvo

Am pornit grupați, după cum s-a făcut împărțeala perechilor de jurnaliști pe modele, dar aveam să experimentăm gama întreagă pe parcursul proiectului. Am avut ocazia să testăm:

  • Volvo XC40 Recharge BEV (EV, 408 CP)
  • Volvo XC60 T8 Recharge (PHEV, benzină, 455 CP)
  • Volvo XC90 T8 Recharge (PHEV, benzină, 455 CP)
  • Volvo S90 B5 AWD (mild hybrid, diesel, 235 CP)
  • Volvo V90 Cross Country B5 AWD (mild hybrid, diesel, 235 CP)
  • Volvo XC40 T5 Recharge (PHEV, benzină, 262 CP)

După cum se poate observa, nu doar că am avut aproape toată gama producătorului la test, dar a fost gașcă variată, pentru toate gusturile cumpărătorului modern.

Poate că se remarcă dublura, prezența în dublu exemplar a lui XC40. Ei bine, din acest punct aș dori să pornesc cu impresiile, de la cât de diferite pot fi două automobile care, la prima vedere, par a fi identice.

E limpede încă din ce-am scris mai sus că discutăm despre două sisteme de propulsie diferite, doar că fiind vorba despre un plug-in hybrid, poate că mulți ar fi tentați să creadă că asemănările dinamice cu o „electrică” sunt mari.

A fost o surpriză și pentru mine să merg unul după altul cu cele două versiuni ale celui mai mic SUV Volvo, XC40, și să constat că inginerii au reușit să imprime caractere diferite de drept, nu doar la nivel declarativ. PHEV-ul este blând, docil, cumințel aș zice.

Poate fi un foarte bun automobil de oraș pentru cine vizează neapărat și o gardă la sol mai generoasă. Poate, totodată, să fie un bun vehicul de familie pentru cei care nu au nevoie de foarte-foarte mult spațiu interior.

În partea cealaltă, XC40 BEV (electric) este unul dintre cele mai intrigante modele cu propulsie electrică pe care l-am condus; asta la nivel de senzații oferite. Și nu te aștepți la asta de la un Volvo, nu cred să ai asta pe lista scurtă de atribute pe care le urmărești.

Pentru câțiva ani de acum încolo, Volvo va oferi o paletă completă de sisteme de propulsie. Apoi, viitorul se întrevede pur electric…

Pot spune, așadar, că a fost o surpriză cu parfum dinamic. Și nu era prima dată când interacționam, însă punându-l în oglindă cu fratele său aproape-geamăn, l-am înțeles mult mai bine.

În ciuda faptului că nu este un model tocmai ușurel pe cântar, XC40 electric se mișcă foarte cursiv chiar și pe drumurile virajate, iar setarea direcției a fost făcută clar spre a-i mulțumi pe cei care pun mare accent pe plăcerea condusului.

Despre cum arată nu are rost să spun prea multe, căci considerentele se aplică la toate modelele Volvo, chiar dacă fiecare are personalitatea sa. Pur și simplu design-ul cu puternice influențe scandinave este atrăgător. De cele mai multe ori fix prin simplitate.

Părăsirea confortului personal

Sunt ferm convins că ați auzit des în ultimul timp afirmații legate de părăsirea zonei de confort. Ei bine, la noi nu a fost doar la nivel declarativ, ci am experimentat conceptul din plin.

Dacă primul popas al caravanei, în chiar prima zi, a avut loc într-un cadru cu parfum regal, conacul Apogeum, unde am experiementat tihna specifică domeniilor viticole de tradiție din țări precum Franța sau Italia, seara avea să aducă o schimbare de paradigmă, căci aveam să cuplăm XC40-ul electric la priza aferentă unui iglu.

Nu v-ați fi așteptat la asta, nu? Ei bine, iată că poți pleca în concediu și cu o electrică, ține doar de tine să te organizezi ca să poți încărca liniștit la destinație. Ori, gazdele de la „The Grand Prestige Igloo”, din localitatea Gura Teghii, ne-au primit cu de toate, inclusiv cu energie electrică. Acolo aveam să experiementăm aventura de tip glamping, cazându-ne la igluuri moderne, plasate în sânul naturii – ad litteram!

Se cuvine să fac o precizare aici. Sunt dintre cei care s-au bucurat la maxim de experiență, doar că e bine să analizezi foarte bine informațiile înainte de a porni spre glamping. Pentru că viața la cort, fie el și foarte modern, diferă bine de cea de la hotel.

Între tine și cerul liber, între tine și sunetele nocturne ale pădurii nu stă decât o prelată destul de subțire. Poate fi ceva mai frig, însă este de o frumusețe aparte. Bine, să spun că există și varianta unor încălzitoare suplimentare, dar, personal, nu le văd rostul. Cu mâna pe inimă declar că nu am mai dormit de mult atât de profund, deci e o treabă de bifat măcar o dată în viață. Măcar!

Zona s-a pretat bine pentru XC60, cel mai bine vândut model al casei Volvo și unul dintre performerii de pe piața europeană în segmentului din care face parte. Poate că nu știați, dar Volvo XC60 a fost ani de zile cel mai bine vândut SUV al clasei sale, chiar peste modelele germane premium concurente.

Din punct de vedere dimensional și al spațiului pe care îl oferă, XC60 mi s-a părut cel mai echilibrat din gama SUV Volvo. Dacă în fratele XC40 nu o să-ți găsești tot timpul spațiul de care ai nevoie, în XC60 garantat vei fi mulțumit.

Altfel, un automobil foarte odihnitor la drum lung, chiar dacă în versiunea PHEV numai cuminte nu e. Totuși, clar discutăm despre un domn care se impune în fața atletului, ca să utilizez o figură de stil.

Și nici că se putea mai bine să nimerim alt model care să ne poarte către următoarea aventură de pe listă, un traseu de tip „via ferrata” în apropiere de locul de campare, pardon, glampare, un perete de peste 120 de metri, unde-ți poți pune la încercare abilitățile de cățărător.

Acum, nu vă speriați, este fix la nivel de începător, cam ca pe vremuri, când ne suiam imediat prin copacii din fața blocului ori prin cei de la bunici.

Încă o dată, partener pentru o siguranță sporită a deplasării a fost Michelin România.

Cu prize metalice generoase, bine fixate în piatră și mereu asigurați de echipament ultra-modern, experiența via ferrata este ca o confirmare perfectă a încrederii pe care o acorzi și sistemelor de siguranță Volvo. Ori, tocmai acestea au devenit de-a lungul anilor o caracterizare foarte importantă și urmărită de cei care se îndreaptă către casa suedeză.

Și tot despre încredere – când ești la volan, în automobil; când ești în vârful stâncii, în hamul de protecție – este vorba și la finalul traseului, atunci când te pregătești să te bucuri de tiroliana cu traseu impresionant, de vreo 300 de metri.

Nu durează foarte mult, e cam ca un sprint până la viteza maximă a unui Volvo, însă e un puseu serios de adrenalină, atunci când te simți agățat doar de un scripete, pe un cablu lung, deasupra unei văi care așterne frumos la picioare peisaje dintre cele mai spectaculoase.

Clasic

Cu mult mai multă adrenalină înmagazinată între amintiri am pornit către un concept de relaxare clasic, în sensul de regăsire a liniștii. Căci așa pot caracteriza cel mai bine experiențele pe care le-am avut până acum la hotelul Panoramic, din Colibița, un loc perfect de reîncărcare a bateriilor personale.

Ca un făcut, și deplasarea s-a întreprins, cel puțin în cazul echipajului format din Cornel și subsemnatul, cu un automobil de tip clasic, dacă-mi permiteți jocul. Un sedan, un cel mai pur sedan posibil.

Confortabil, perfect pentru drum lung, înțesat cu dotări de confort și cu resurse suficiente pentru deplăsări pe orice tip de drum din România. Căci acesta este Volvo S90, un viitor clasic în viață, un compliment simplu și totodată cuprinzător, pe care i-l pot face.

Și nu mai spun că prin acest model Volvo demonstrează și că poți construi un automobil prietenos cu mediul chiar și atunci când îi montezi o motorizare diesel sub capotă.

Pe S90 l-am plasat direct pe locul doi al preferințelor personale din gama testată în tur, tocmai pentru că este un sedan atât de fain, cum alți producători fug să mai facă. Mai mult, pentru cei care au nevoie de așa ceva, poate fi un foarte bun automobil „executive”. Iar la această afirmație ar putea reflecta mulți.

L-am poziționat pe a doua treaptă a podiumului pe S90 doar pentru că există Volvo V90 Cross Country, pe care – strict din punct de vedere personal – l-aș încorona drept șef de trib al #VolvoExperienceTour.

Un break fix cum trebuie să fie, perfect în dimensiuni, foarte ergonomic și suficient de versatil pentru a-i acoperi nevoile oricărui pretențios. Doar să nu ai mai mult de trei copii, cinstit vorbind. Cu el am făcut un popas la Toplița, unde am experiementat o super distracție de familie: Alpine Coaster.

Poate pare o glumă, însă distracțiile noastre au avut corespondent în ADN-ul Volvo: asigurarea sănătoasă de la tiroliană sau de pe via ferrata a amintit de toate sistemele de asistență, iar bobul de vară de la Toplița a punctat excelent importanța colosală a centurii de siguranță. O invenție Volvo, până la urmă.

Adică, o pârtie de bob pentru vară, o structură complexă de tip carusel, lungă, în care-ți poți simți bine bătăile inimii pe anumite porțiuni. Pentru cei prea mici, există boburi de două persoane, pentru a fi însoțiți de părinți.

O coborâre costă 25 de lei pentru un adult, iar tot traseul, cu retur, durează în jur de un sfert de oră. Dacă nu sunteți prea emotivi de fel, luați în calcul măcar patru coborâri dacă tot mergeți până acolo.

Și, ca să revin la feblețea mea auto, tot cu V90 Cross Country am nimerit să fiu și când am bifat următoarea aventură majoră de pe listă, sesiunea de rafting de pe Arieș. Acolo am experiemntat cel mai bine lucrul în echipă, tot alături de prietenul meu, Corneluș, de la Autocritica.

Ceea ce pare o joacă de copii se dovedește, după doar câteva vâsle date, un pic complicat. Conclucrarea între coechipieri este importantă. Am greșit, ne-a și ieșit, ne-am răsturnat, eu am luat și o creangă de copac în plină figură, aia e.

Nu poți ajunge la Jocurile Olimpice oricum. Sesizați ironia, căci traseul parcurs de noi era de începători-începători. Chiar și așa, îl recomand din suflet. Iar imaginea de la final, când aș fi urcat un caiac pe V90 și aș fi plecat cu el spre un nou traseu, mi-a dovedit că aceea este mașina perfectă pentru aventuri.

Liniștea

Parcă pentru a simți perfect ce-și dorește un client de la un Volvo, în primul rând, am avut două momente în care am trăit liniștea armonioasă. Când spun că vrei liniște, mă gândesc în primul rând la cea pe care o simți atunci când îi știi pe cei dragi într-un automobil sigur, foarte sigur. Bifat la Volvo. E o implinire la nivel psihologic, dacă vreți.

Liniște, la propriu, am simțit la Colibița, iar acum mă întorc puțin la Panoramic. Pe lângă peisajele superbe de care te poți bucura într-un loc care păstrează încă bine o doză importantă de sălbăticie a naturii, poți merge un pic mai departe și să accesezi o plimbare cu velierul pe lacul Colibița. Sau cu o barcă normală, dar care va folosi un motor electric. Pentru liniște și pentru a nu polua luciul apei.

Ei bine, convențiile interne, între locuitorii de la Colibița, funcționează până în punctul în care a fost pentru prima dată când nu am zărit absolut nicio mizerie pe un luciu de apă din România. Nici măcar una. Și mă enervează că m-a șocat, căci aceasta ar trebui să fie normalitatea. Punct!

În cazul grupului, liniștea supremă îi este rezervată marelui XC90, cel mai impunător model care poartă logo-ul Volvo. E zona înspre care trebuie să te îndrepți dacă vrei șapte locuri veritabile; ori dacă pleci cu multe valize mari chiar și pentru un weekend. Ori dacă vrei să te simți ca într-o fortăreață pe drum, pur și simplu.

455 CP sunt mulți, însă nu te aștepta la un model care să fie chitit pe sportivitate. Nu, așteaptă-te la unul care jonglează finuț din resurse și te face să te simți acoperit, mereu, fără să te agite la volan. Că nu cauți adrenalină de la un Volvo mare, foarte mare.

Uite, destinație perfectă pentru o escapadă cu XC90 poate să fie „Raven’s Nest – The Hidden Village”. Un loc pe cât de prietenos și de grăitor în intenția de întoarcere către originile noastre ca popor, pe atât de exclusivist.

În vârf de munte, aproape izolat, în Apuseni, pe drumuri pe care te întrebi cum se descurcau sătenii acum sute de ani, căci boii de la car nu sunt hergheliile de sub capotele automobilelor moderne, departe de ochii curioșilor și mai ales de cei care caută vacanțe strălucitoare se află această oază montană.

Un sat în miniatură, cu circuit închis, cu spații de cazare cu adevărat retro, fără a le lipsi, însă, toate dotările moderne de confort, se poate scăpa – da’ pe bune! – din cotidian.

Ați mai citit asta la mine, știu că mă repet, dar România are atât de multe secrete frumoase, pe care mulți nu-și dau nici minimul de interes, măcar, să le descopere. Cred că acesta a fost, de fapt, marele câștig al participanților, dar și al celor care au urmărit #VolvoExperienceTour.

Restaurantul oferă preparate dintre cele mai surprinzătoare, rețete vechi, de-ale locului, absolut delicioase; ciubărele disponibile pentru relaxare pot bate, lejer, cele mai sofisticate centre spa, iar cinematograful în aer liber este pur și simplu fascinant! Dacă vrei să-ți schimbi wallpaper-ul de la telefon e suficient să urci până la punctul de belvedere.

Cel mai prost fotograf dacă ai fi și tot vei reuși un cadru care să-ți taie răsuflarea. Apoi te poți așeza comod ca să „Enjoy the Silence!”. Merci, Depeche!

Volvo a surprins, dar nu la nivel auto. Acolo, cumva au fost doar confirmări legate de senzațiile pe care le oferă către clienți și altele care se leagă de calitatea scandinavă de produs.

A surprins prin ideile adunate și concentrate în timp scurt, care fac trimitere la un altfel de viață, mai aventuroasă, mai deschisă către experiențe. Unele deloc ieftine, ca să evit discuțiile, însă pe care prea mulți dintre cei care și le permit nici măcar nu le iau în calcul. Cum se întâmplă, uneori nedrept, și la automobilele Volvo. Iar în multe cazuri e cam păcat!

Foto: Ciprian Mihai

Citește și

Lasă un comentariu