Acasă Auto BMW i4 M50: eM?

BMW i4 M50: eM?

de Radu Gurămultă
0 comentarii

A venit și momentul – de hotar, aș îndrăzni – în care un BMW să poarte emblema M chiar dacă sistemul de propulsie este 100% electric. Noul i4 vine cu aplomb într-un univers în care din ce în ce mai mulți cumpărători visează și vizează kWh.

Premisele de la care pornim materialul de față sunt relativ simple: sunt fan al modelelor BMW, n-am ferit niciodată această mărturisire onestă, mai cu seamă din perspectiva abordării dinamice și a modului în care nu se uită plăcerea care trebuie oferită celui aflat la volan. În același timp, încă nu mi-am vândut în totalitate sufletul tendinței electrificării, păstrând o doză mare de nostalgie către automobilele care trec pe la stațiile de alimentare cu benzină/motorină.

Însă asta nu a știrbit cu nimic bucuria de a fi invitat la primul contact cu două modele complet noi și deosebit de importante pentru viitorul pe termen mediu, pentru BMW – iX și i4. Întâlnirea a avut loc în Bavaria, pe trasee montane alese anume pentru a evidenția că modificarea sursei de alimentare nu trebuie să perimeze, automat, caracterul unei mărci, construit cu migală în zeci de ani de existență.

Despre BMW iX voi relata într-un test la fel de amplu în revista geamănă, 4x4Wheels, iar pentru cele ce urmează am decis să mă concentrez pe i4. De ce au fost lansate „la pachet”? Oficialii BMW au ținut să sublinieze că a fost deliberat momentul, pentru că deși sunt două modele complet electrice, au caractere diferite și vizează tipologii complementare de clienți.

Dacă iX pare un extraterestru, pe care îndrăznesc să-l așez, la nivel de impact vizual pentru public, alături de descălecarea lui BMW i3 de acum un deceniu, BMW i4 s-a camuflat voit într-o formă absolut normală, să-i spunem așa, în zilele noastre.

De altfel, în afara grilei față – păstrată pur simbolic, căci nu mai deservește rolul de odinioară, acela da e facilita fluxul de aer necesar radiatorului – care este îndrăzneață și impunătoare, motiv continuu de controverse pentru unii-alții, i4 are o alură cuminte. Ba chiar îndrăznesc să cred că mulți nu îl vor identifica rapid drept un „electric”, mai cu seamă de la distanță, spre deosebire de cât de ușor se va face remarcat iX. Și sunt convins că BMW fix asta a urmărit.

După cum îi spune și titulatura oficială, i4 este un Gran Coupe. Aici e un schepsis, pentru că nu doar că s-a urmărit a oferi un tip de caroserie foarte plăcut în ultimii ani, dar s-a bifat și necesarul aerodinamic pentru un model care are misiunea de a îmbina cât mai corect eficiență cu sportivitatea.

Așadar, BMW i4 este relativ cuminte ca design, elementul inedit fiind reprezentat de, poate că o să râdeți, noul tip de mânere pentru portiere, pe care îl mai regăsim în gama actuală a bavarezilor doar pe noul Seria 2 Coupe. Hai, că acum v-am făcut curioși…

Pași mici și foarte siguri

Cam așa aș descrie abordarea de aspect, atât exterior cât mai ales la interior, pentru BMW i4. Și nu e că nu se putea merge la un alt nivel, iar dovada cea mai bună este fix iX despre care tot amintesc. Nu! S-a vrut intenționat ca i4 să fie exact acel model care face adaptarea mai ușoară de la pistolul pompei de combustibil către conectorul stației de încărcare.

Deschizi portiera și pătrunzi într-un habitaclu cu nimic ieșit din comun față de automobilele „clasice” ale vremurilor noastre. Dacă ai avut ocazia să călătorești cu un Seria 3 ori Seria 4 de ultimă generație, mai, mai că ești acolo. Materiale de foarte bună calitate, lucrătură atentă, mix interesant de texturi, mai cu seamă în echipările de top, butoane fizice, ergonomie excepțională, un volan care te îmbie să dai frâu liber pasionatului din tine, toate sunt familiare.

Își face loc, foarte discret, un nou ecran multimedia, în fapt un display format din două ecrane și care, judecat după dimensiuni, poate reprezenta o aliniere la o tendință stârnită de interioarele Mercedes-Benz. Doar că acesta are o „șmecherie” care dovedește cât de mult contează istoria în birourile BMW: este înclinat la unghi, în partea dreaptă, către șofer. Țineți minte bordurile BMW din anii ’80 – ’90? Ei, bine…

Cu două motoare, dedicate fiecărei punți, i4 M50 este un „xDrive”. Fratele mai cuminte va oferi doar un agregat, însă poziționat corespunzător pentru marcă, în spate.

Iar acest ecran ascunde cireașa de pe tort, noul sistem multimedia, unul pe care l-aș asemăna, la propriu, cu un sistem de operare. Acest iOS BMW are o sumedenie de funcții, meniuri și submeniuri, de îți sunt necesare ore bune, poate zile, să-l parcurgi, să-l înțelegi întru totul și să te familiarizezi cu el. Ești fan tehnologie, programare, IT sau gadget-uri, aici e locul tău. Dar, așa cum am amintit mai sus, abordarea atât de high tech nu a mătrășit simplitatea, iar funcțiile esențiale sunt oricând la un buton distanță. Nu înțeleg de ce nu aplică și alții această rețetă atât de facilă și de comodă.

Din punct de vedere al confortului pe care îl oferă, în față se stă excelent, mai ales pe scaunele sport opționale, iar pasagerilor de pe banchetă li se asigură un spațiu chiar generos la picioare, superior celui din Seria 5, ca să vă faceți o idee (ampatamentul are 2.856 mm); bine, nu că 5-ul ar fi extrem de ofertant în spate.

În portbagaj poate fi încărcat un volum de până la 470 litri de bagaje (1.290 litri după plierea banchetei). Deci i4 ar fi ușor un familist bun, dar nu pot să nu mă gândesc, chiar dacă știu că aerodinamic nu ar fi la fel de inspirat, la o caroserie de tip Touring. Acum, unii vor arunca roșii, dar eu sunt de partea celor care aplaudă acest gând.

Cruce pe „șase în linie”

Cam brutală această afirmație, ce-i drept, dar reală. BMW va trece, ușor-ușor, pe linie moartă motorizarea care este un simbol de sine stătător pentru companie. Fără a fi cele mai puternice ori cele mai performante, motoarele cu aprindere internă cu șase cilindri dispuși în linie au fost mereu preferatele fanilor mărcii. Ei, de acum, motoarele BMW – electrice, de tracțiune – nu vor mai reprezenta motiv să deschizi capota și să admiri. Așa dictează tendințele și restricțiile mondiale, așa răspunde piața.

Bateria de acumulatori se poate încărca la maxim 11 kW (surse AC) sau la maxim 210 kW (surse DC). O încărcare de la 10% la 80% a bateriei, la o stație DC de 200 kW, durează doar 31 de minute.

Sunt două (190 kW, 430 Nm – față; 230 kW, 365 Nm – spate), angrenând câte o punte, iar bateria de acumulatori din care-și trag seva este poziționată la baza caroseriei și are o capacitate de 84 kWh (80,7 kWh capacitate netă). Asta se traduce printr-o autonomie, calculată ideal, de 512 kilometri. Bine, dacă profiți des de sprintul de doar 3,9 secunde până la 100 km/h, cinstit vorbind, ia-ți adio de la cifra oficială.

Pentru că vorbim, totuși, despre 2.290 kg de automobil, deloc de neglijat (aici își cere tribut bateria corpolentă). N-ai zice, nici măcar pe virajele rapide ori pe succesiunile frumoase, unde i4 este extrem de agil și de bine așezat (onor centrului de greutate coborât!). Totuși, frânările mai serioase îți reamintesc că ai de gestionat un gabarit interesant, mai ales dacă se petrec pe coborâri. E bine să nu te avânți până nu te familiarizezi puțin cu aceste aspecte, recomand.

Nu de puține ori am lăudat setările sistemelor de direcție BMW, o voi mai face o dată, pentru că pur și simplu i4 se conduce extrem de plăcut, iar feedback-ul oferit de volan contribuie din plin la asta. Cu totul, ținuta de drum este specială și se vede că pe acolo s-a dat cu OK de la specialiștii BMW Motorsport.

Ce nu prea mi-a plăcut, în modul de funcționare Sport, este sunetul augmentat în habitaclu. Deși sunt un mare fan de-al maestrului Hans Zimmer, compozițiile futuriste care se amplifică odată cu accelerațiile sunt un pic prea înspăimântătoare, consider. Dacă tot e electrică, vorba aia, poate fi și discretă cu timpanul. Zic!

Nu mă entuziasmez inutil, nu sunt fascinat de tracțiunea electrică până în punctul în care să-mi pierd cumpătul, dar BMW i4 mi-a stârnit emoții puternice, recunosc! Unele pe care le-am mai experimentat doar cu Porsche Taycan. Și cred că totul ține de faptul că s-au făcut eforturi susținute ca plăcerea condusului să fie tratată cu maxim respect.

Da, chiar dacă nu sună a automobil sportiv, i4 se comportă întocmai ca unul. Adaugă la asta faptul că și în regimuri solicitante tot îți poate oferi o autonomie civilizată și iată că tranziția se poate face ușor. Nu ieftin, ce-i drept, dar multe sute de cai BMW nu au fost niciodată accesibili pentru buzunar. Niciodată!

Date tehnice BMW i4 M50

400 kW (544 CP), 4×4, 1 treaptă de viteză, 795 Nm

Consum mediu: 18 – 22,5 kWh/100 km

Capacitate baterie: 84 kWh

Autonomie: 512 km

0-100 km/h în 3,9 s, 225 km/h

de la 65.985 euro, cu TVA

Citește și

Lasă un comentariu