Acasă Auto RCA cu decontare directă, impus prin OUG în câteva săptămâni

RCA cu decontare directă, impus prin OUG în câteva săptămâni

de Știrbu
0 comentarii

Asigurarea auto obligatorie cu decontare directă va intra în vigoare în viitorul apropiat, sugerează Bogdan Chirițoiu.

Subiectul asigurării RCA cu decontare directă a fost reluat la începutul acestui an și, se pare, în curând va fi declarat obligatoriu. Cel puțin așa a lăsat de înțeles Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul evenimentului PRIA Competition 2021.

„Actuala Lege a RCA are hibe şi este rolul propunerii de Ordonanţă de Urgenţă să le rezolve. Hiba fundamentală este că eu, cel care cumpără poliţa de RCA, cumpăr ceva ce va fi folosit de altcineva, de un terţ, deci eu în esenţă nu beneficiez de ce cumpăr eu, ca atare nu am niciun interes să cumpăr ceva de bună calitate, ci să iau ceva cât mai ieftin. Atunci ideea de a ne muta pe sistemul de decontare directă — dacă cineva îmi loveşte maşina o repar pe poliţa mea — atunci am interesul să-mi iau o poliţă care să-mi dea încredere că voi primi un serviciu bun de reparaţie”, a explicat Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Totodată, s-a discutat și despre stabilirea unor prețuri de referință pentru reparațiile oferite de service-urile auto, astfel încât companiile de asigurări să estimeze mai precis costurile implicate aici. Tarifele de referință nu vor avea, însă, titlu obligatoriu.

„Deci nu va fi o plafonare a preţului, ci un indicator care să orienteze cumva piaţa şi să dea o orientare şi instanţelor în momentul în care apreciază litigiile dintre prestatorii de servicii şi cei care trebuie să plătească”, a declarat şeful Consiliului Concurenţei.

Pentru șoferi, un prim efect estimat al acestei Ordonanțe de Urgențe ar fi creșterea prețului la polițele RCA cu circa 10%.

Citește și

Lasă un comentariu