Acasă Auto Cum poți să frânezi consumul a 40 de tone de plastic pe an, lecția TMD Friction

Cum poți să frânezi consumul a 40 de tone de plastic pe an, lecția TMD Friction

de Știrbu
0 comentarii

Ultimul lucru la care te gândești când vorbești de frâne este cât de prietenoase cu mediul sunt acestea. Bine totuși că se gândesc alții.

Dacă subiectul frâne apare într-o discuție, cel mai probabil este pentru că unul dintre protagoniști fie tocmai și-a schimbat plăcuțele, fie trebuie să și le schimbe. E important să ai frâne la mașină, te sfătuim să ai grijă de ele și să le verifici des.

Pentru producătorii de sisteme de frânare este important ca frânele să nu fie doar eficiente, dar și prietenoase cu mediul. Trăim vremuri marcate de spiritul responsabilizării. Iar pentru asta fac în mod constant demersuri și investesc bani în cercetare de noi soluții tehnologice. TMD Friction — producătorul de plăcuțe de frână Textar și alte echipamente originale, cu fabrică în Caransebeș — ne-a zis că analizează constant circa 200 de materii diferite în căutarea celei mai ecologice cu putință; dar care să fie în primul rând eficientă, firește.

La capitolul sustenabilitate, un pas important a fost eliminarea cuprului din elementele folosite pentru plăcuțele și garniturile de frână. Folosirea sistemului de frânare al mașinii duce la formarea de depuneri de cupru pe drum, iar aceste microparticule sunt, așa cum te-ai aștepta, nesănătoase. Acest material a început să fie interzis în procesul de fabricare al sistemelor de frânare. TMD Friction s-a ocupat de problemă de ceva vreme; în 2013 a fost și primul producător care a dotat o mașină de serie (BMW M3/M4) cu plăcuțe de frână fără urmă de cupru.

Și nu e vorba doar de sustenabilitatea produsului, ci și a procesului de producție. Aici vorbim atât de reciclare cât și de găsirea de soluții eco — cum ar fi evitarea folosirii plasticului, spre exemplu. Numai prin înlocuirea cu carton a plasticului folosit pentru cutiile de transport ale discurilor de frână se pot economisi până la 40 de tone de plastic anual. TMD Friction s-a gândit și la cum anume să exploateze energia generată în procesul de producție; în Franța, spune producătorul, aceasta este folosită pentru încălzirea unei piscine publice.

Iată, deci, câteva alte subiecte despre frână pe care să le povestești prietenilor tăi la următoarea bere.

Citește și

Lasă un comentariu