Au tot curs râuri de cerneală și de pixeli pe internet despre toate bomboanele cu care Porsche ne-a momit în anul 2023, mai-mai că ne simțim ca niște copii în dimineața de Crăciun, însă ca GT3 R rennsport parcă nu a fost niciuna. Ne uităm la un autoturism care are un singur motiv să existe: doar pentru că se poate și atât.
Conceptul nu e nou și un număr de mărci l-au practicat cu succes: se pleacă de la un model existent, în cazul nostru 911 GT3 R al versiunii curente, se consumă diferite substanțe mai mult sau mai puțin legale în biroul de design, se ia frumos caietul de sarcini pentru prototipuri GT3 FIA și se aruncă la gunoi, se dă frâu liber și un portofel foarte mare laboratoarelor mecanice, se aplică rezultatul de pe hârtie pe fibră de carbon și rezultă un automobil care nu respectă nicio regulă.
Care, bonus, nici măcar nu poate fi folosit pentru a circula pe stradă, însă dacă ești unul dintre cei 77 clienți ai lui 911 GT3 R rennsport, sunt șanse mari să ai propriul circuit de test unde îl poți folosi liniștit.
Reducerea masei este atât de împinsă la extrem, încât plăcuțele de frână pentru 911 GT 3 R rennsport folosesc un suport metalic făcut din titan.
Sigur, există panouri comune cu GT3, cum ar fi capota față sau plafonul. În rest, probabil că departamentul de design a deschis cartea de istorie, s-a uitat îndelung la modele ca 935 și 962, după care a concluzionat succint: demență să fie!
Plecând de la o bază aerodinamică foarte eficientă, ideea generală a fost de a rafina pachetul deja existent, scăpând de limitările impuse de FIA. În aripile față sculptate agresiv, Porsche a montat camerele video ce servesc drept oglinzi retrovizoare. Aripa spate împrumută din spiritul modelului 935 iar apăsarea aerodinamică generată este atât de mare, încât a fost necesară crearea unor suporți verticali suplimentari.
Fiecare element exudă performanță la milimetru și pur și simplu pare că nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Ținta oficială pentru masa maximă a fost 1240 kg iar în acest sens au fost folosite jante speciale din aluminiu forjat cu prindere centrală, cu diametru de 18 inchi fabricate de BBS, îmbrăcate într-un pneu nou dedicat, produs de Michelin. În plus, sistemul de frânare a fost regândit față de GT3 R, la fel rezervorul de combustibil, iar ambele reduc masa cu câte un kilogram.
Baza motorului termic a fost unitatea boxer cu șase cilindri de pe GT3 R, însă „eliberată” de toate limitările impuse de competițiile FIA. În primul rând, capacitatea cilindrică a crescut la 4,2 litri, viteza maximă de rotație la o valoare stratosferică de 9400 rot/min iar puterea maximă disponibilă este acum de 620 CP.
Există cinci scheme de culori disponibile, printre care și cea numită „Flacht Design” care folosește culorile tradiționale Porsche Motorsport, dedicată districtului din Weissach unde se află departamentul.
Pe lângă asta, mulțumită noii construcții a pistoanelor și a arborilor cu came, este posibilă folosirea combustibililor pe bază de etanol E25 (tradus în 25% conținut de etanol) care pe lângă un plus de performanță, reprezintă un pas în plus în direcția combustibililor sustenabili, direcție pe care Porsche o urmărește din ce în ce mai puternic.
Tot la capitolul motor, din sistemul de evacuare din titan s-au eliminat majoritatea restricțiilor, însă există posibilitatea folosirii unui sistem cu catalizatoare și atenuatoare de zgomot, pentru circuite unde există limite impuse în acest sens.
Cutia de viteză este derivată din cea disponibilă pe modelul de competiție GT3, însă treptele patru, cinci și șase sunt modificate pentru viteze de vârf mai mari cu până la 20 km/h. Iar pentru a completa tabloul soluțiilor derivate din motorsport, există posibilitatea folosirii unor piese metalice subțiri pentru reglajele fine ale geometriei suspensiei. Spuneam la început că vor exista doar 77 de bucăți fabricate, foarte probabil, acestea fiind deja vândute, după cum se practică în zilele noastre.
Deși nu există un preț oficial ( și nici nu ar conta, sincer! ) e lesne de înțeles că va fi rarisim să le vedem în realitate pe circuitele lumii, astfel că dacă veți avea vreodată șansa să vedeți unul cu frânele încinse într-un viraj faimos, să știți că sunteți norocoși. Aproape la fel de norocoși ca cel din spatele volanului.