Acasă Auto Ghici, Alpina, ce-i?

Ghici, Alpina, ce-i?

de Tudor Rus
0 comentarii

Siglele de pe jante și volan sunt diferite de siglele de pe caroserie. Arată ca un Seria 7 care-a mers, ani buni, zilnic la sală și-a mâncat ce trebuie, iar dacă-l pui la treabă, e acel M7 pe care BMW refuză să-l ofere. Și toate acestea vin împachetate cu foarte mult stil.

Nu mai e nevoie să aflați de la mine cu ce se ocupă Alpina, companie înființată de Burkard Bovensiepen, oficial, în acte, pe 1 ianuarie 1965, în acel moment loc de muncă pentru numai 8 angajați (în prezent numărul e undeva la peste 300). Doi ani mai târziu, în 1967, apare logo-ul Alpina, iar în 1983 companie primește de la Ministerul Transporturilor din Germania statutul de producător. 

Prima Alpina bazată pe un Seria 7, denumită B11, a venit pe lume în 1987 și a fost produsă doar timp de 9 luni, între ianuarie și septembrie ale acelui an. Dacă derulăm timpul pe repede-înainte până în 2022, găsim cea mai recentă iterație Alpina bazată pe „Șeptar” sub numele de B7, practic un facelift bazat pe alt facelift, cel al actualei Serii 7 (G12), în aromă 750Li. Adică, posesoare de V8 și ampatament mărit.

S-o numești tuning e o insultă

Într-o lume în care „tuning” echivalează cu nume ca Mansory, Gembala (în momentul da față) sau Vilner, din punctul meu de vedere companii generatoare de kitsch pe patru roți, Alpina, mai exact creațiile sale au subtilitatea unei balerine. Chiar dacă vorbim despre un model bazat pe variantă dilatată a Seriei 7, cu ampatament lung cât o zi de post. 

N-am să mă apuc să descriu linii, muchii, culori sau jante. O vor face imaginile. Tot ce voi comenta despre impactul vizual pe care îl oferă o Alpina B7 privită de aproape este că filosofia din care s-a născut urăște excesul și face tot posibilul să se îndepărteze de tot ceea ce înseamnă acest concept.

Este valabil, bineînțeles, și pentru interior, unul care în proporție de 95% este identic, vizual, cu cel montat de BMW. Trucul este că restul de 5%, de la fontul ales pentru instrumentarul de bord până la tușele fine răsfirate prin habitaclu, la detaliile albastre care decorează scaunele, acel procent relativ mic, dă de fapt farmecul aparte.

Aproximativ 2.000 de modele Alpina au fost produse în 2021 de fabrica din Buchloe, cel mai de succes an din istoria companiei.

Alpina B7, deși știe să fure mulți ochi chiar și stând pe loc, nu este despre a ieși în evidență. Poate frânele uriașe, cu discuri cât un OZN și etriere pe măsură, să mai trădeze din personalitatea Alpina atunci când B7 stă pe loc. Vizual, subtilitatea elegantă este regula absolută. De vorbit, întotdeauna cu voce tare, se ocupă numai performanțele.

Un monstru frumos

Sub capota unui Alpina B7 se află un monstru. Sigur, un inginer sau un pasionat de motoare va vedea V8-ul de 4,4 litri ca pe o cristalizare a frumosului, însă ce simte un utilizator obișnuit, la contactul tălpii cu accelerație, e pur și simplu… monstruos. Și nu exagerez. În primii kilometri de la preluarea Alpinei, e drept, prin trafic ultra-coagulat, am ciupit efectiv timid accelerația atunci când aveam nevoie să înaintez, ca și cum încercam marea cu degetul. Ce voiam de fapt? Să-mi dau seama care-i unghiul dintre pedală și podea de la care V8-ul și transmisia decid că e cazul să catapulteze în față agregatul pe care încercam să-l mânui.

Fără intervenția Alpina, BMW 750Li xDrive are în arsenal 530 CP și 750 Nm. Alpina B7 plusează, pentru că inginerii din Buchloe sunt ași în potențarea nervului oricărui motor BMW le pică pe mână, cu 608 CP și 800 Nm. Dar cum spuneam, la Alpina nu e loc de superficialitate. Suspensia, sistemul xDrive și transmisia au fost, concomitent, „masate” bine, până când atomii li s-au aliniat la structura Alpina.

Alpina B7 cântărește două tone și încă 200 de kilograme. Din fericire, motorul le anulează ca un anestezic puternic, dovadă că B7 tâșnește de pe loc la fel de repede ca un supercar modern.

Și-am să revin la suspensie, mai exact la felul în care reacționează amortizoarele atunci când selectezi modul de rulare Comfort Plus. Da, Alpina are așa ceva, (încă) un reminder asupra faptului că te poți deplasa lin, discret, aproape plutind, chiar și cu un batalion de cai-putere sub capotă. De fapt, la plutire voiam să ajung, pentru că în Comfort Plus, prestanța unui Alpina B7 pe asfalt se apropie foarte mult de zona Rolls-Royce.

Dacă m-ați pune să aleg un element de design Alpina preferat, aș alege două: jantele Alpina Classic (20 de inch, dar opțional pot fi transformate în 21 de inch), fără discuție, la pachet cu grafica nouă insuflată instrumentarului digital.

Totuși, așa cum BMW agrează mai puțin ideea unui M7 care să-i aducă brutalitate unei limuzine  – două concepte antagoniste din start, dacă mă întrebați pe mine – am simțit că Alpina B7 a primit o transmisie domolită, strict pe plan dinamic, cel al jonglării cu resursele.

N-aș numi-o cuminte, nicidecum lentă sau reținută, doar mai calculată. Probabil asortată la subtilitatea vizuală de care vorbeam mai devreme, cu un strop sau doi în plus de discreție atunci când chiar o calci. Pentru că în alte condiții, n-ai să bagi de seamă că e acolo și lucrează în fundal.

Date tehnice Alpina B7

4.396 cmc, benzină V8, 4×4, automată 8, 608 CP

11,6 l/100 km, 253 g CO2/km

0-100 km/h în 3,6 s, 330 km/h

Preț: la cerere (se comandă de la dealerii BMW)

Citește și

Lasă un comentariu