Acasă Auto BMW Seria 4 Gran Coupe: Brânză bună

BMW Seria 4 Gran Coupe: Brânză bună

de Tudor Rus
0 comentarii

Un model bazat pe un coupe (Seria 4), care la rândul său este bazat pe un sedan (Seria 3). Așa l-aș putea descrie, superficial, pe Seria 4 Gran Coupe. Doar că… acest Seria 4 cu două uși extra numai superficial nu e.

Seria 4 și implicit și versiunea Gran Coupe arată exact cum ar trebui să arate un BMW, mai puțin grila frontală. Pentru mine, faptul că două entități ale companiei – departamentul de marketing și Domagoj Dukec, designerul responsabil pentru aspectul actualei Serii 4 – insistă că dinții de castor sunt inspirați de onorabilii BMW 303 și 328, nu este un argument valid. Nu atunci când tot ce se află dincolo de grilă, la suprafață sau sub caroserie, are atât de mult sens și logică în definița unui BMW.

Seria 4 putea fi automobilul perfect, dacă nu se exagera cu „celebrarea” trecutului. Dar să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: un automobil aproape perfect are enorm de multe de oferit. Dacă ți-l permiți, bineînțeles.

Interiorul premium etalon

Interiorul premium etalon ar trebui să arate și să se comporte ca cel din Seria 4 GC și, implicit, ca cel din Seria 4 în general. Evident, acestă practică foarte sănătoasă abordată de BMW se vede și în treptele de mai sus, în zona de Seria 5 și derivatele sale, la X5, X6, iar de Seria 7 nici nu mai vorbim.

Portbagajul cu volum de 470 l (1.290 dacă rabatezi bancheta) te poate purta în călătorii ceva mai lungi decât un simplu road trip.

Unde bat? N-am auzit nici cel mai mic greieraș, nici cea mai subtilă chițăitură, și efectiv te poți propti în orice element din habitaclu, în limita bunului simț, fără ca acesta să scârțâie sau să se clintească. Pe lângă asamblarea fără cusur, BMW a înțeles și că finisajele fac diferența, pe principiul „diavolul e în detalii”. Concept de care au auzit și alții în segment, deși nu toți au băgat la cap mesajul așa cum au făcut-o bavarezii.

La 2 ani de la lansare, interfața BMW iDrive 7.0 Infotainment încă își păstrează prospețimea, logica și grafica intacte.

Astfel, se conturează a doua idee pe care vreau să o enunț: nimic din ce atingi într-un 4 GC nu te va dezamăgi, indiferent prin ce colțuri îți umblă degetele sau la ce nivel al habitaclului, pe care mulți producători îl folosesc pe post de scară a calității, cu materiale atrăgătoare plasate în zonele superioare iar în contrast, cu plastice dăunătoare unghiilor în zone inferioare, unde teoretic privirea și degetele n-au ce căuta așa des.

Frate cu asfaltul

Exemplarul despre care vă povestesc este un 430i Gran Coupe. Fără xDrive, adică în acea configurație care îi stă bine oricărei sportive – motor față și propulsie, aka roți motrice spate. În ciuda a ceea ce arată cântarul, Seria 4 rămâne un bisturiu pe roți, creat pentru a desena trase pe viraje cu abilitatea și entuziasmul unui chirurg estetician.

Limitează, totuși, numărul de pasageri pe banchetă la doi. Asta dacă nu vrei să asiști la certuri, poate chiar lupte, pentru spațiu.

Dacă mă întrebați pe mine, cu un set de anvelope corespunzătoare anotimpului, n-aveți de ce să vă gândiți că veți duce lipsa tracțiunii integrale. Unde mai pui că dacă „te ține” abilitatea la volan, te poți distra mai mult.

Apropo de cântar și kilograme: un Gran Coupe 430i fără xDrive cântărește, fără șofer și bagaje, 1.645 de kilograme. Destul de mult, dacă mă întrebați pe mine, însă suficient de puțin pentru ca motorul, un patru-în-linie turbo (știu, și eu aș fi preferat un șase-în-linie), legat la o fâșneață automată cu 8 trepte, să poată muta de colo-colo fără probleme modelul în cauză.

Până la urmă, 245 CP și 400 Nm nu-s de lepădat, mai ales dacă transmisia scoate untul din ei. Deci timpi morți, în care să aștepți răspunsul motorului și implicit amplificarea vitezei, nu prea există.

Cum spuneam, nu oricine își permite un 430i Gran Coupe. Dacă vorbim de cel testat de mine, cineva s-a jucat frumos cu opționalele, așa că prețul final s-a dus până în 75.000 de euro.

În altă ordine de idei, dacă ați mai răsfoit teste cu automobile BMW prin paginile acestei reviste, știți deja că direcției nu i se poate reproșa nimic, iar în mare parte, pot spune acest lucru și despre suspensie, care rămâne, totuși, cu un picior în teritoriul rigid. Deh, cerințele blazonului.

Rămâne totuși, în minte, o întrebare. De natură personală. Dacă la facelit, Seria 7 a primit grilă mai mare, nu e posibil ca Seria 4 să primească grilă normală la următorul LCI?

Date tehnice BMW 430i Gran Coupe

1.998 cmc, benzină, 4×2, 245 CP, automată 8

7,6 l/100 km, 173 g CO2/km

0-100 km/h în 6,2 s, 250 km/h

De la 51.944 euro, cu TVA

Citește și

Lasă un comentariu