Acasă Auto Cleanup Mission Romania: Noroc de alții

Cleanup Mission Romania: Noroc de alții

de Radu Gurămultă
0 comentarii

La inițiativa organizației „everwave”, din Germania, o navă special construită pentru strângerea deșeurilor de pe ape a venit pentru a face curățenie și în România.

Situația este binecunoscută de toată lumea, nu cred că vin cu vreo noutate: apele din Europa, fie curgătoare, fie nu, sunt murdare. Poluate, mai corect spus. Poate că cel mai mare „dușman” este plasticul, întâlnit în diferite forme, pentru că rezistența sa fără a se dezintegra se traduce în ani; sute, poate mii…

În România, situația este chiar mai gravă, poporul fiind, cu foarte puține excepții, deloc atent cu ideea de protejare veritabilă a mediului înconjurător. Așa se face că, mai cu seamă în ultimele zeci de ani, am fost nevoiți să încercăm, timid, să întreprindem acțiuni de igienizare. Poate că pentru alții natura este mai importantă decât pentru noi, altfel nu îmi explic de ce am avea nevoie să vină oameni de peste hotare pentru a ne face curățenie, în cazul da față, să ne igienizeze apele.

Misiunea de curățenie din 2022

Am primit invitația prietenilor de la Fundația Ferry Porsche de a lua parte la inițiativa „Cleanup Mission Romania 2022”, o acțiune care se desfășoară pe o durată de cinci săptămâni și care are ca scop curățarea mai multor afluenți ai Dunării. De ce? Pentru că cel mai important fluviu care străbate țara noastră este una dintre cele mai poluate ape curgătoare de pe continent. Mai mult, dezastrul se prelungește și către Marea Neagră, odată cu vărsarea Dunării acolo.

5 săptămâni a muncit nava CollectiX în România, cu un randament de 5 tone de mizerie colectată pe zi.

Cleanup Mission este o inițiativă a organizației de mediu „everwave”, sprijinită de Audi Environmental Foundation, Ferry Porsche Foundation și grupul german de firme BABOR BEAUTY GROUP (producător de produse coemetice de lux). Aceste entități au colaborat pentru aducerea în țară a ambarcațiunii speciale CollectiX. Aceasta are o construcție anume gândită pentru a o face eficientă în spații restrânse, fiind îngustă, iar banda mobilă care este montată în partea frontală are rolul de a colecta deșeurile de la suprafața apei.

În medie, în fiecare zi, CollectiX adună aproximativ 5 tone de mizerie, resturi, deșeuri, chiar lemn uscat, adus de viituri. Aveam să o vedem la lucru, simbolic, la startul misiunii sale în România, la barajul Voila (în apropiere de Făgăraș). Cu largul concurs al companiei Hidroelectrica, CollectiX a avut misiunea de a lucra vreme de cinci săptămâni, fără pauze, pentru a curăța cât mai multe locuri din țară.

Pe lângă multitudinea de PET-uri colectate, atenția mi-a fost atrasă de o carcasă de frigider, lăsată în derivă, pe Olt. Fără cuvinte!…

Odată umplută cuva de colectare, nava merge către un punct în care descarcă și de unde toate deșeurile strânse sunt încărcate în camioane și duse la un centru de sortare. Acest aspect este foarte important, căci este esențial ca tot gunoiul rezultat să fie reciclat sau, măcar, în bună parte.

Sunt conștient da faptul că 5 săptămâni de muncă se pot dovedi doar o picătură într-un pahar. Apele se vor „contamina” rapid, căci nu e de ajuns doar să strângi, este esențial să te educi și să nu mai arunci gunoiul aiurea, la tot pasul.

Am plecat de pe malul barajului Voila cu sufletul împăcat că măcar alții iubesc frumusețile tării noastre. Totodată, celălalt ochi a plâns, nițel, pentru că este nedrept ca străinii să vină să facă ordine și curățenie la tine în bătătură. Ar trebui să învățăm să îi așteptăm altfel, mult mai ordonați!

Citește și

Lasă un comentariu