Când ceva este mai bun decât altceva, poți spune că este o „clasă peste”. Despre noua Kia Sportage afirm cu încredere că este clase peste… generația pe care o înlocuiește. Iar ăsta ar fi cel mai frumos compliment pe care aș putea să i-l fac.
În mintea mea, Kia Sportage are un loc aparte. Îmi amintesc anii copilăriei, în care Anghel Iordănescu dădea interviuri des lângă automobilul personal de la acea vreme, un Sportage din prima generație. Același model care mă cucerise într-un album auto cu stickere. De ce? Poate pentru că în vremurile în care un SUV era un „cu totul altceva” în industria auto, Sportage avea o scânteie, o prezență deosebită. Deși, la drept vorbind, un automobil sud coreean lansat în 1993 nu avea cum să rivalizeze produse japoneze ori europene.
Datele problemei s-au schimbat destul de tare, Sportage a ajuns la cea de-a cincea generație și este în punctul – cel puțin după opinia mea! – în care poate fi etalon chiar și pentru producători europeni. Căci evoluția este fantastică! Încă de la primele informații oficiale, noul ton al design-ului a impresionat. Îi poți fi fan, îl poți găsi nepotrivit, dar nu poți spune că nu e spectaculos.
Sportage arată futurist și impresionează, iar echipările generoase (precum acest GT Line) îți dau impresia de vehicul mai scump decât percepția pe care o aveai, probabil, despre Kia. Alături de ruda electrică, Kia EV6, dar și de Stinger, noul Sportage pare să mute marca pe un teritoriu complet nou, mai rafinat și considerabil mai pretențios.
Senzația continuă și în interior, mai cu seamă în cazul unei versiuni cu echipare generoasă. Nu ar fi deloc o greșeală să concluzionezi că ai la dispoziție cam tot ce-ai putea avea nevoie în cazul unui SUV compact. Materialele sunt de calitate superioară și asamblarea s-a făcut atent. Dau un singur exemplu al grijii: pe portiera șoferului, atunci când vrei să acționezi comenzile pentru geamurile electrice, sprijini mână de un segment tapițat cu alcantara. Pare puțin lucru, însă este o senzație excelentă la atingere, una cu adevărat premium.
Altfel, habitaclul este dominat de planșa de bord compusă din două ecrane curbate (apropos, acestea sunt opționale, deci este esențial cum îți configurezi mașina!). Informațiile sunt afișate foarte lizibil și bine grupat, zona instrumentarului de bord poate oferi imagini din camerele laterale atunci când semnalizezi stânga/dreapta, pentru un plus de informație și o mai bună monitorizare a unghiului mort, iar pe consola centrală există o zonă tactilă care-și poate reconfigura utilitatea la apăsarea unui buton; poți selecta, simplu, fie meniul pentru climatizare, fie pe cel al sistemului multimedia. Inteligent!
Trecerea către o soluție constructivă 4×4 implică un cost de puțin peste 1.500 euro la echipări similare.
Scaunele echipării GT Line sunt foarte bine conturate și confortabile, iar pentru pasagerii din spate sunt dotate în lateral cu porturi USB. Iar asta nu-i tot în materie de confort, căci bancheta poate fi încălzită (scaunele pot fi și ventilate!), iar spătarul se reglează la diferite unghiuri, fracțional. Și tot nu e tot ce contează, căci spațiul disponibil permite călătoria în condiții optime chiar și pentru doi pasageri mai corpolenți, fără a afecta spațiul personal al celor din față. Așadar, patru pasageri maturi, care pot lua până la 587 litri de bagaje, pot hoinări în condiții de confort deplin, ba chiar cu aer premium, dacă ne gândim la sistemul audio Harman Kardon.
Nu mă hazardez deloc spunând că Sportage nu mai este rival doar pentru concurenții de tradiție, ci poate fi și pentru modele premium. Desigur, dacă nu te împiedici de „brand”, cu preconcepții fără rost, dar și dacă pricepi faptul că tot pachetul costă, nemaifiind deloc imposibil să echipezi un Sportage la o valoare ce tinde chiar spre 45.000 euro. Important e să știi să compari pragmatic și corect cu ce primești de la alții, dincolo de puterea unei embleme…
Complet!
Așa ar descrie portofoliul de sisteme de propulsie. În primul rând, există versiune diesel pentru cei care nu s-au speriat de vâltoarea pieței, iar asta e un plus pentru strategii Kia. Apoi, există motorizări termice clasice, motorizări mild-hybrid, full-hybrid și chiar o versiune plug-in hybrid (PHEV). Există transmisie manuală, automată cu 6 rapoarte și chiar și un DCT (dublu-ambreiaj) cu 7 rapoarte, dedicat PHEV-ului. Și tot mai sunt piese disponibile pentru permutări, căci Sportage poate fi configurat fie 4×2, fie 4×4.
Bineînțeles, nu orice combinație este posibilă, dar e limpede că sunt șanse foarte mari să găsești ceva care să fie pretabil perfect nevoilor și dorințelor tale, iar aici văd un alt mare atu pentru model. Iar dacă mai așteptăm câțiva ani, nu m-ar mira deloc să avem și o versiune 100% electrică, dar gândul ăsta nu mă entuziasmează neapărat.
Programul „Rabla” se traduce printr-un eco-bonus de 3.018 euro pentru Kia Sportage HEV.
Testul nostru s-a desfășurat cu varianta HEV (full hybrid) de 230 CP și soluție constructivă cu punte motoare față, transmisie automată cu 6 rapoarte. Adică una dintre cele mai bune pentru cei care nu ies des (mai corect spus, niciodată) de pe drumurile amenajate (aici pot include chiar și forestierele civilizate, deci nu doar asfalt). Nu ai nevoie de mai mult, cinstit vorbind! M-a surprins gradul ridicat de rafinament în funcționare, de unde mi-a și venit ideea titlului. Sportage s-a cizelat accelerat și impresionant de mult.
În mediul urban, bateria Litiu-ion de 1,49 kWh îți face plecările de pe loc foarte line, dar poate contribui la rulare pur electrică și la viteze decente. Are avantajul că se poate încărca rapid, iar astfel poți constata că multe deplasări, mai ales sacadate de traficul aglomerat, se efectuează fără intervenția motorului termic. Așa mi-am adus aminte de Sorento și de sistemul hibrid similar, care la rându-i m-a surprins la capitolul eficiență, numai că Sportage pare chiar mai matur acum. Un consum cuprins între 6 și 7 l/100 km este la îndemâna oricui nu exagerează cu accelerația.
Motorul electric produce 44 kW, în vreme ce termicul pune pe masă 180 CP.
În rest, deplasarea la drum lung confirmă atuurile pe care le caută cei chitiți pe SUV-uri. Sportage este mai bine antifonat acum, automat mai silențios la rulare, anulând bine chiar și zgomotul produs de sistemul de suspensie la denivelări scurte. Confortul general a fost urmărit în detrimentul sportivității, ceea ce mi se pare logic pentru tiparul utilizatorului de Sportage. Direcția ar fi putut oferi mai mult feedback și mai real, iar pentru un plus de senzație poți apela cu încredere la modul de rulare Sport. Repet, nu neapărat pentru un plus dinamic, cât pentru unul de feedback.
Nu mai știu când, însă am mai spus o dată ceva de genul: dacă s-ar fi lansat automobilul ăsta cu o altă emblemă, una clar premium, nu ar fi fost absolut nicio problemă pentru cumpărături. Poate oferi de toate, efectiv, într-un pachet ajuns la maturitate la aproape 30 de ani de la primul pas pe teritoriul acesta SUV. Expresia „ofertă completă” e folosită hazardat și mult prea încrezător de multe ori; de data aceasta nu m-aș feri să apelez la ea.
Date tehnice Kia Sportage 1.6 T-GDI HEV
1.598 cmc, benzină + 1 motor electric
169 kW/230 CP, 4×2, automată 6
5,9 l/100 km, 135 g CO2/km
0-100 km/h în 8 s, 193 km/h
de la 34.498 euro, cu TVA
2 comentarii
Numai cuvinte de laudă, întrebați posesorii de kia sportage care au avut probleme cu consumul de ulei la doar cateva mii de km ,crezand ca o astfel de masina trebuie sa tina cateva sute de mii de km
Cuvinte de laudă pentru că noi primim mașinile de la importator pentru câteva zile, nu „mii de kilometri”.