Acasă Auto Dacia Bigster: Mai mare, mai tare

Dacia Bigster: Mai mare, mai tare

de Radu Gurămultă
0 comentarii

Îl admirasem în fotografii. Interesant! Totuși, nimic nu se compară cu o întrevedere față în față. Și, da, o Dacia chiar te poate lăsa fără cuvinte: Bigster!

Este doar un concept, just, un prototip, însă faptul că tocmai a fost confirmat că în proporție de 90% vom avea parte de același design pe versiunea de serie ne-a intrigat și ne-a mânat spre a scrie acest material. Dacia Bigster, deocamdată doar sub forma unui studiu de design, un viitor model care va veni să extindă gama producătorului autohton.

E limpede din imagini că va fi un SUV, însă unde va fi plasat printre celălalte modele? Păi, după cum se poate înțelege și din nume (big = mare), Bigster se vrea un model mai mare. Decât cine? Decât succesul comercial Duster. Simplu! Deci, un SUV plasat în segmentul compact, unul de mare interes pentru piața auto.

Nu se întâmplă des ca din orice unghi ai admira un automobil să fii mulțumit de ceea ce vezi, dar în cazul de față se aplică. Cu excepția mânerului portierei spate, pe care l-am găsit integrat cam forțat, toate unghiurile lui Bigster m-au cucerit. Și, foarte important, proporțiile.

Dacia dorește ca odată cu lansarea viitorului Bigster să ofere cel mai accesibil SUV compact de pe piață.

Prezentarea a avut loc la București, la sediul Renault Bucharest Connected, hub-ul companiei franceze din țara noastră, locul în care ingineria autohtonă este pusă în slujba Renault-Dacia. Gazdă ne-a fost Yohann Ory – Chief Dacia Design Studio, cel mai în măsură să povestească despre uriașul pas – îmi permit! – de design făcut.

În primul rând, nu avem cum să nu remarcăm noua siglă pe care o vom întâlni pe toate modele mărcii. Dacă s-ar păstra semnătura luminoasă frontală și aceasta ar fi integrată, am discuta despre o prezență scenică mai mult decât electrizantă. Sunt șanse? Nu prea, legislativ vorbind, însă Yohann și ceilalți oficiali Dacia au lăsat acel teritoriu de 10% pe care se poate juca.

Totuși, în ansamblu, 10% nu e deloc mult, cinstit vorbind… Încă ceva, s-a repetat de mai multe ori în cadrul conferinței că Bigster este „future-ready”, adică gata pentru viitor; design și tehnologia pe care o va îngloba. Deci, așa se întrevede viitorul mărcii.

Protecțiile laterale de la extremitățile elementelor caroseriei, specifice lumii off road, sunt fabricate în cazul lui Bigster din materiale plastice reciclate și arată încântător, având aer premium, chiar. Clar ar trebui să fie păstrate, asta dacă costurile de producție o permit. S-a renunțat la crom sau orice element cu aspect de crom și nu este deloc rău!

Am remarcat și pneurile mari, anvelope late și jante de dimensiuni pe care Dacia nu le utiliza până acum. Să ne așteptăm la așa ceva? Nu este exclus, dar trebuie ținut cont și de faptul că utilizatorul va avea costuri suplimentare importante (înlocuirea anvelopelor vară/iarnă, în cazul de față cu dimensiuni generoase și prețuri pe măsură…).

La interior… ceață. Momentan!

Conceptul prezentat la București, în cadru restrâns, era detaliat la nivel de exterior, însă o semi-dilemă la interior. În sensul că nu am avut la dispoziție un interior complet, ci doar câteva tușe care să ne lase imaginația să lucreze.

Am putut admira, fără a putea deschide portierele, extremitățile de sus ale scaunelor și ale banchetei. La ochi, pare că în spate va fi foarte mult spațiu. Mai mult, după ce am condus Jogger, pe care vi l-am detaliat în ediția trecută, cred că Bigster va fi configurat foarte ușor cu șapte locuri.

Nu se cunosc detalii despre motorizări, transmisii sau sistemul/sistemele de tracțiune. Însă, sunt sigur că vom avea versiuni hibride.

Pe planșa de bord s-a putut întrezări doar ecranul unui sistem multimedia, destul de generos, așa cum montează mai toți producătorii pe consolă. De asemenea, am remarcat aeratoarele cu desen îndrăzneț dar și faptul că ar mai putea apărea și un ecran care să înlocuiască indicatoarele de bord clasice.

E limpede că Bigster va trebui să ridice puțin ștacheta în materie de materiale folosite la interior și dotări de confort, însă nu trebuie să uităm de „baletul” periculos pe care îl joacă încontinuu costurile de producție. Și pentru că am ajuns la prețuri, încă nu s-a comunicat nimic pentru Bigster. Și nici nu se va face până la momentul lansării pentru că transformările continue din zonele de materii prime și componente nu permit nici măcar o estimare cât de cât realistă pentru moment.

Citește și

Lasă un comentariu