Acasă Auto Ford Mustang Mach-E GT: Mai Mustang!

Ford Mustang Mach-E GT: Mai Mustang!

de Radu Gurămultă
0 comentarii

Ne-am dat târcoale în România, de fapt eu lui. Noul tip de Mustang, total electrificat. Am încercat să-l înțeleg și chiar mi-a plăcut din multe puncte de vedere. Acum, în Polonia, am luat pulsul versiunii de top, înnobilată de o emblemă cu greutate – GT.

Probabil că știți deja că a curs multă cerneală și s-au tocit deja tastaturi în urma dezbaterii dacă Ford a făcut bine că a utilizat un nume cu atâta greutate, simbolic, precum Mustang, pentru a-și boteza un model 100% electric. Și toată tevatura nu a făcut decât să creeze „brand awareness”, să-i facă publicitate noului venit, să-l marketeze bine de tot.

Din exterior pare că Ford nu a procedat corect față de adevăratul Mustang. Din interiorul companiei, doar nebun să fi fost ca să nu profiți de uriașul capital de imagine. Oricum, câinii latră, caravana trece: Ford Mustang Mach-E deja populează showroom-urile mărcii. Mai ales pe cele virtuale, căci de la acest model încolo, Ford va încerca să mizeze din ce în ce mai susținut pe e-Commerce.

Cum era de așteptat, după versiuni de 198 kW (269 CP) și 258 kW (351 CP), mai cumințele, să le spunem, trebuia să vină și una mai „muscle”, de 487 CP. Și pentru a o boteza, Ford a apelat la altă armă de calibru din portofoliu, marca GT.

De altfel, modificările exterioare comparativ cu un Mach-E „standard” pot fi enumerate pornind tocmai de la acest „GT”, marcat destul de vizibil pe hayon, la fel cum era poziționat și în partea posterioară a Mustang-urilor clasice.

Apoi, avem spoilere cu design nou, ceva mai agresiv, noi modele de jante, iar cea mai mare diferență față de modelul non-GT este reprezentată de grila față, acum mai aproape de una obișnuită, măcar ca aspect, pentru că în continuare va fi plină, nefiind necesar un flux de aer care să pătrundă în ceea ce știam că este compartimentul motor; care, acum, la Mach-E, s-a transformat într-un „frunk”, adică un portbagaj suplimentar poziționat în față (de 81 litri volum) în care poți pune chestii, cablurile de încărcare, de exemplu.

Dacă vrei cel mai cuminte Mach-E, există versiune cu o singură punte motoare, spate. Adică, un singur motor și 198 kW/269 CP.

Și apropos de atribute GT: nu pot să nu remarc culoarea Cyber Orange, dedicată, la pachet cu alternativa Grabber Blue (un bleu electrizant). Sunt detalii superficiale, poate, însă după ce am condus câteva zile un Mach-E gri, căruia mi se părea că i se făcea o nedreptate cromatică la cât de sexi era, acum am ținut să punctez că o culoare îndrăzneață îl face mult mai atractiv.

Clar altfel de Mustang la interior

Interiorul noului Mach-E se rupe complet de cel al, teoretic, strămoșului (față de care, cinstit vorbind, nu are datorii la nivel de ADN). În primul rând este mult mai practic, poate găzdui lejer patru pasageri, chiar și cinci. Sunt două portiere suplimentare, spațiu din belșug pe banchetă, iar portbagajul poate căra un volum util de bagaje de 402 litri (valoarea de 1.420 litri cu bancheta rabatată este un exemplu în sine de evoluție practică a Mustangului, căci originalul nici nu visa la așa ceva…).

Îmi place că Ford nu a făcut rabat la calitatea materialelor și că finisajele sunt foarte îngrijite. Încă nu m-am obișnuit cu poziționarea nenaturală a ecranului gigantic, menit să acapareze toate privirile în habitaclu. L-aș fi preferat în configurație „orizontală”.

Îmi place boxa integrată în planșa de bord, înspre pasagerul dreapta, parte din sistemul audio hi-fi dezvoltat de Bang&Olufsen prin divizia B&O Play. Calitatea redată este excelentă, iar la pachet cu o complexitate interesantă a sistemului multimedia sigur va fi pe placul celor împătimiți de tehnologie.

Din perspectiva unui vehicul „lifestyle”, prețul lui Mach-E GT este bun chiar și fără bonificația oferită de programul „Rabla”.

Și scaunele sunt schimbate față de un Mach-E civil. Oferă un suport lateral mai consistent, iar pentru asta au fost prevăzute și două „aripioare” în dreptul umerilor pasagerilor. Pe lângă faptul că arată mai ciudățel, nu sunt tocmai cele mai confortabile la drum lung, dar aș fi nedrept să le critic. E doar o mică observație.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o super-experiență…

Am plecat spre Polonia, spre Varșovia, cu foarte mult entuziasm. Deja mă cunoscusem cu „Mache”, aveam ceva kilometri împreună. Plusul de performanță până pe la 860 Nm și 487 CP nu avea cum să facă altceva decât să mă motiveze să îl aștept entuziasmat la întâlnire. Și ce mai întâlnire a fost!

În dimineața testului, de la geamul camerei de hotel am admirat prima zăpadă serioadă a acestui an, căci la București nu pupasem. 2, 3 grade Celsius cu minus și peisaj de Sărbători. Oricât de frumos ar fi fost, în teorie, în practică nu putea să mă entuziasmeze. În așa condiții, autonomia pe care Mustang Mach-E GT o afișa abia dacă se apropia de 300 km, ceea ce era perfect de înțeles, chiar și în condițiile în care bateria de acumulatori de capacitate netă 88 kWh ar trebui să fie dușmanul de temut pentru sentimentul de „range anxiety”.

Nu vă lăsați induși în eroare de fotografii. Mapa de presă Ford a fost realizată în total alte condiții meteo decât test drive-ul nostru din Varșovia…

Cu un consum de peste două ori mai mare decât cel oficial – dar, repet, în condiții de funcționare extremă – Mach-E GT a furat multe priviri printr-un trafic sufocant în Varșovia. Lucurile au intrat ușor-ușor în normal după ce am părăsit urbea, iar după aproape 200 de kilometri, consumul s-a stabilizat la valoarea de 26 kWh/100 km.

Acum, aici e de menționat că nu am tratat GT-ul decât parțial pe cum și-ar fi dorit, căci nu e tocmai o situație ideală să manageriezi 860 Nm pe zăpadă. În condiții de vreme bună, sigur ar fi crescut și consumul, dar, să fim serioși, nu-ți cumperi un GT dacă stai cu ochii pe computerul de bord. Trebuie să dai tribut performanței dinamice, e normal!

Ford se laudă că sprintul lui Mach-E GT până la 100 km/h se face în 3,7 secunde. Foarte rapid. L-am încercat și așa este, chiar și când simți că fundul dansează mai mult decât este cazul atunci când asfaltul nu permite chiar cea mai bună aderență posibilă. Ce omite Ford să precizeze este că valoarea oficială a fost măsurată cu „rolling start”, adică nu chiar de pe loc.

Ford Mustang Mach-E GT se poate încărca, la stațiile de putere, cu maxim 150 kW.

Îmi place direcția, precisă și comunicativă, îmi place – atât cât a putut fi provocată – ținuta de drum, căci masa mare, de altfel (2.348 kg), este așezată bine pe drum de sistemul de suspensie. Care sistem are momente în care ar putea fi o idee mai rafinat, dar parcă anume a fost lăsat ceva mai rebel pentru a-ți aminti că e un Mustang, încă nu unul oarecare, ci un GT, deci e necesar ceva nerv în mers.

După cum „cară viteză”, după ce moment motor maxim oferă, după cum îi simți puntea spate ceva mai activă și mai potentă decât cea față, după accelerația impresionantă, acest GT este clar mult mai apropiat de caracterul Mustang-ului termic. Și nu mă refer la cifre seci, căci față de Mach-1, poate cel mai dezirabil Mustang „clasic” de serie al momentului, Mach-E GT e mai rapid cu peste o secundă pe cel mai important sprint din lumea auto. Nu! Mă refer la cum te face să te simți la volan, la zâmbetul pe care îl cauți. Căci cauți să zâmbești des atunci când cumperi un Mustang, nu?

Date tehnice Ford Mustang Mach-E GT

358 kW (487 CP), 4×4, 1 treaptă de viteză, 860 Nm

Consum mediu: 20,6 kWh/100 km

Capacitate baterie: 88 kWh

Autonomie: 500 km

0-100 km/h în 3,7 s, 200 km/h

de la 77.800 euro, cu TVA

Citește și

Lasă un comentariu