Acasă Auto Honda CR-V e:HEV: Orientat în spațiu

Honda CR-V e:HEV: Orientat în spațiu

0 comentarii

Cei peste 500 de kilometri petrecuți la volanul unei Honda CR-V e:HEV ne-au oferit multe informații de luat în calcul pentru cei care vor un automobil de familie confortabil, eficient și încăpător.

Sunt multe feluri în care poți descrie unul sau mai multe drumuri lungi într-un CR-V. Dintre toate, eu aș alege adjectivul „domol”. Cred că cei care au interacționat deja cu numele CR-V, mai ales din postura de posesor, îmi pot da dreptate. Până la urmă, când CR-V vedea lumina zilei, în 1996, pe bună dreptate, mulți s-au uitat la ea ca la un Civic umflat, care pe lângă fiabilitate și ușurință în utilizare – deja mărci înregistrate Honda – oferea un plus de versatilitate, confort și spațiu.

Și indiferent ce-ar zice unii și alții că înseamnă CR-V – apropo, lupta se dă între „Compact Recreational Vehicle” și „Comfortable Runabout Vehicle”, numitorul comun, în cazul ambelor variante de nomenclatură, are de-a face cu o experiență domoală. Condus în tihnă, cum ar spune unii.

Când automobilul îți devine camarad

În timp, tot trecându-mi modele de test prin mână, am învățat să apreciez interioarele care nu-ți complică viața. În ce sens? Știți acele habitacluri în care te urci pentru prima dată și știi exact unde e butonul pentru volum, cel pentru schimbat postul de radio sau piesele din playlist sau cele prin care reglezi oglinzile? Așa e și în CR-V. Te urci și totul e așezat la vedere, intuitiv și ușor de găsit.

Acum, sigur, mi se poate reproșa că-s un caz special, că tot urcând și coborând din diverse automobile mi-am format o memorie a butoanelor din fiecare. Ei bine, nu-i neapărat așa, pentru că încă se întâmplă, nu rar, să interacționez cu un habitaclu iar primele „episoade” să se deruleze confuz, pe încercate.

Deși poate părea nespectaculos pentru mulți, exteriorul lui CR-V are note „business” care asezonează un design care stabilește de la bun început că profesiunea sa este confortul.

Ce vreau să spun este că fără spectacole de artificii, materiale pretențioase sau alte trucuri menite să-ți ia ochii, interiorul unui CR-V îți va oferi, întotdeauna și cu onestitate, exact ceea ce promite de la bun început, fără ascunzișuri sau chichițe. Ca o completare la ambientul pe care l-am descris mai sus, scaunele din CR-V sunt printre cele mai confortabile pe care le veți găsi într-un SUV din această clasă.

În spate chiar pot sta lejer trei persoane adulte de „dimensiuni” medii, iar dacă ai ajuns pe locul șoferului sau pe cel din dreapta, fii fără grijă: spatele îți va fi păzit de oboseala pe care în mod normal ai resimți-o după câteva sute de kilometri parcurși fără oprire sau doar cu foarte scurte popasuri, la fel cum insonorizarea ține la distanță zgomotele nedorite de timpan, inclusiv la viteze mari, sau cum suspensia respinge (uneori zgomotos, ce-i drept) majoritatea imperfecțiunilor peste care le e dat anvelopelor să treacă.

e:HEV

Noua motivație de care se bucură Honda CR-V este reprezentată de sistemul hibrid self-charging e:HEV, implementat deja pe Jazz (și Jazz Crosstar). În cazul lui CR-V, deplasarea se poate face într-unul din cele trei moduri: Electric Drive, Hybrid Drive și Engine Drive. În Electric Drive, motorul electric (184 CP) este alimentat de bateria Li-ion, în timp ce motorul pe benzină este dezactivat. Astfel, cu ajutorul unui algoritm care gestionează reîncărcarea bateriei, CR-V e:HEV poate rula până la 80% din timp pur electric prin oraș, la viteze mici.

Confortul este doar un fel din meniu. Un altul, consistent de altfel, îl reprezintă portbagajul și al său volum util de 497 l. Sau, dacă e nevoie, 1.692 l, cu bancheta rabatată.

În Hybrid Drive, motorul pe benzină acționează ca un generator, care transmite energia mai departe spre motorul electric și spre baterie (bateria se încarcă prin energie primită de la motorul termic dar și prin energie recuperată la frânare). În Engine Drive, propulsia este asigurată de motorul termic (motorul electric și generatorul sunt oprite), în momentele în care deplasarea se face cu viteze medii de croazieră.

Plecările de pe loc se fac, așadar, de cele mai multe ori în modul Electric Drive, ceea ce aduce mult mai multă fluiditate și rafinament în accelerare, la pachet cu senzația că CR-V e:HEV este mai sprinten decât o versiune echipată doar cu un motor termic. Marele avantaj al acestui sistem, este, așa cum probabil intuiți, eficiența.

Dacă ar fi ceva ce i-aș reproșa interiorului ar fi sistemul multimedia, o unitate care își arată vârsta în materie de grafică, viteză și meniuri.

Concret, în timpul testului, consumul nu a trecut de 7,5 l/100 km, în condițiile în care deplasarea s-a făcut preponderent pe autostradă și urban. Honda mai spune și că autonomia combinată oferită de tehnologia e:HEV pentru CR-V poate atinge 850 km cu un singur plin. Fie vorba între noi, e nevoie de multă răbdare și anticipare, însă o autonomie de 650-700 km este perfect plauzibilă dacă se adoptă un stil echilibrat de condus.

Adică, n-ar trebui să ne așteptăm la accelerări fulminante într-un CR-V e:HEV, deși dacă e nevoie, resursele livrate ajung prompt la roată, mai ales în modul Sport. Așadar, nu se pune problema de depășiri „leneșe”, în mare parte pentru că transmisia e-CVT s-a comportat peste așteptări. Și încă ceva: deși am condus un CR-V e:HEV în configurație 2WD, n-am simțit în niciun moment lipsa aderenței sau a siguranței, deși am rulat, în câteva ocazii, pe asfalt acoperit cu gheață sau mix de zăpadă și apă.

Cu ajutorul clapetelor de pe volan poți seta intensitatea frânării regenerative pe 4 nivele. Pe setarea cea mai înaltă, decelerarea se va face cel mai brusc.

Concluzia e simplă: dacă ai nevoie de spațiu, îți place să te bucuri de drum fără prea multe pretenții sportive iar confortul primează la pachet cu eficiența, ai face bine să treci un CR-V e:HEV pe lista scurtă. Mai ales dacă ești dispus să treci peste lipsa de „bling-bling” a sistemului multimedia sau pe aspectul general mai puțin strident cu care ne-a obișnuit Honda CR-V.

Date tehnice Honda CR-V e:HEV Elegance

1.993 cmc, benzină + 1 motor electric de tracțiune, e-CVT

184 CP, 6,6 l/100 km, 151 g CO2/km

0-100 km/h în 8,6 s, 180 km/h

de la 36.000 euro, cu TVA

Citește și

Lasă un comentariu