Acasă Auto Honda HR-V e:HEV: Silitor

Honda HR-V e:HEV: Silitor

de Radu Gurămultă
1 comentarii

Pentru că Honda nu are o prezență de forță în Europa, lansarea unui nou SUV este extrem de importantă. Din acest motiv, așteptările de la o generație nouă HR-V erau mari. Iar modelul și-a făcut temele, precum un elev silitor.

Mai țineți minte vacanțele de vară din vremurile în care eram elevi? Trei luni de bucurii, umbrite, pentru cei mai mulți dintre noi, doar de temele de vacanță pe care le primeam de la școală. Mai nimeni nu se apuca de ele din timp, din primele zile de pauză. Cam toți le lăsam mai pe ultima sută de metri, să fim cinstiți. Ei, cam peste tot, cam prin fiecare clasă, era câte o excepție; acel elev silitor, care se apucă de treabă chiar din prima zi de vacanță și care, de multe ori, făcea mai mult decât primea ca sarcină de la învățători/profesori.

Așa l-am găsit pe noul HR-V, un model care s-a pus bine la punct, care a băgat osul la bătaie zi de zi în ultimii ani (în procesul de proiectare!) ca să se prezinte cât mai frumos și bine pregătit la apel. Avea, ce-i drept, motive, căci generația precedentă nu a fost chiar un automobil după care să tânjești, să-ți facă inima să bată cu putere. Era corect, odată ales, și-a mulțumit clienții, dar nu a avut acel element care să-l împingă măcar puțin dinspre pragmatism către pasiune. Puțin-puțin…

Iată că acum s-au schimbat radical datele problemei și Honda a lansat un model mai mult decât interesant. Unul dintre cele mai corecte automobile cu sistem de propulsie hibrid de pe piață. Fără doar și poate!

Garda la sol de 188 mm amintește de lumea SUV. Numai că nu vor fi decât două roți motoare, cele față.

Eu nu pot să spun că e frumos. Nici măcar atrăgător. Design-ul acestui model nu m-a prins deloc. Dar trebuie să fiu corect și să relatez că mai multe persoane l-au lăudat. Mie mi se pare doar onest, relativ bine proporționat (aș fi preferat altă variantă pentru linia descendentă posterioară, care-mi pare că a furat ceva spațiu util din portbagaj (320 l/1.305 l cu bancheta pliată).

Pe de altă parte, există o ușoară discrepanță între dimensiunile exterioare – de SUV subcompact – și generozitatea habitaclului. Oricât m-aș chinui să descriu în cuvinte, experiența interioară din HR-V trebuie încercată. În cazul acestui model este pe picior de egalitate, cred, cu un test drive în sine. Și nu numai pentru că ergonomia este bună, raportat la clasă, desigur, dar organizarea interioară și design-ul încântător de simplu conlucrează perfect ca să-ți găsești foarte ușor locul în acest automobil.

Scaunele oferă o poziție cam înaltă, ce-i drept, dar tocmai asta contează pentru foarte mulți șoferi, mai ales în mediul urban. Personal, nu mă încadrez. Apoi, planșa de bord este organizată riguros. Se dovedește încă o dată că simplitatea este cel mai greu de obținut atribut în materie de funcționalitate. Oriunde pui mâna vei fi întâmpinat de materiale foarte bune, interiorul fiind, în ansamblu, mult mai „moale” decât cel al lui Civic, de exemplu.

Am apreciat tapițeria compusă din materiale contrastante, comenzile ingenioase pentru aeratoarele sistemului de climatizare (care, apropos, a fost studiat temeinic pentru a oferi fluxuri de aer cu adevărat prietenoase cu pasagerii), comenzile grupate meticulos și ușor de accesat. O singură chestie m-a enervat la interior, faptul că fixarea cotierei dintre scaune era cam relativă și aceasta se mișca în momentul în care o atingeai mai hotărât. Chiar și așa, măcar nu chițăia și nu scârțâia, cum se întâmplă la multe alte interioare asamblate mai la viteză…

Pentru descurcăreți

Îmi place să cred că nu sunt nici tânăr, nici bătrân. Deci am prins Daciile încărcate până la refuz, cu bagaje și provizii așezate la rang de artă, pentru a optimiza spațiul. Cine nu-și mai amintește de portbagajele suplimentare de pe plafon, eheee. Ei, portbagajul noii Honda HR-V este micuț, după cum am spus și mai sus. Doar 320 de litri. Însă până la a plia bancheta la nevoie, Honda a scos din mânecă absolut fabulosul sistem „Magic Seats”. Printr-o mișcare banală, simplă, ușor de executat chiar și de un copil, șezutul banchetei poate fi ridicat – atenție, fragmentat! – pentru a putea găzdui încărcătură suplimentară/agabaritică, în habitaclu.

Probabil știți că multe modele hibride (alimentate cu benzină) promit consumuri de motorizări diesel, nu? Ei bine, Honda nu doar promite!

Râdem, glumim, dar poți căra butoaie cu murături, de exemplu, și nu dintr-alea mici. E un exemplu extrem, însă nici măcar cu legendarele Dacii ultra-ticsite nu puteai transporta anumite încărcături care pentru HR-V sunt floare la ureche. Lăsând gluma, un exemplu bun de utilitate pentru Magic Seats este în cazul celor ahtiați după aventură. Cu doar doi pasageri, în spate, fix în spatele scaunelor, poți transporta lejer două biciclete. Nu există alt SUV subcopact care să poată face asta. Simplu!

Hibrid. Nu doar în acte!

Da, aici sunt puțin răutăcios, dar realitățile ultimilor ani ne-au demonstrat că sunt foarte mulți producători care lansează sisteme de propulsie hibride care sunt și nu prea veritabile. Numele îmbrobodit frumos de PR este „mild-hybrid (micro-hibrid)”. Ca și Toyota, de altfel, Honda își respectă blazonul și propune un hibrid veritabil pentru HR-V, sistem botezat e:HEV.

Rețeta Honda este compusă dintr-un motor termic, aspirat, clasic, de 1,5 litri și două motoare electrice, dintre care unul de tracțiune. Cel de pe urmă generează 96 kW/131 CP, adică puterea maximă a mașinii. De ce? Pentru că, în cele mai multe cazuri (mai cu seamă în mediul urban) automobilul este propulsat exclusiv de motorul electric.

Și totuși, de ce se va auzi și motorul termic (pe care nu îl poți ignora, pentru că este destul de vocal)? Pentru că acesta funcționează pe post de generator și încarcă bateria de acumulatori din care-și trage energia motorul electric de tracțiune. Așa că, inclusiv atunci când cilindri ronțăie sub capotă, sunt șanse mari ca roțile să fie învârtite doar de „electric”.

De ce acest artificiu? Pentru că este cel mai eficient, pentru că așa poți ajunge să obții în mediul urban un consum de benzină care să scadă chiar și sub 5 l/100 km, cu atenție, desigur. Reversul medaliei pentru sistemul e:HEV vine la viteze de coazieră la drum lung, în special atunci când depășești borna de 100 km/h, când este nevoie de intervenția, la roată, și a termicului.

Schimbul de puteri, ca să glumesc, este foarte fin, numai că transmisia lui HR-V, o CVT gestionată electronic (e-CVT) este gălăgioasă. Foarte gălăgioasă. Dacă momentul decolării unui avion de pasageri îți dă fiori, la nivel auditiv, cam pe acolo te vei regăsi și cu trilurile transmisiei lui HR-V.

Poate că prețul pare cam mare, însă nu există echipare minimalistă. Sunt doar două versiuni: Advance (adică multe dotări) și Advance Style (logic, mai multe!).

Acum, poate că 131 CP o să pară cam puțini, poate că nici valoare momentului motor maxim, de 253 Nm, nu impresionează, dar totul a fost gândit minuțios de Honda la nivel de eficiență. Din acest punct de vedere, da, HR-V este minunat. Desigur, va trebui să te obișnuiești ca la drum lung, la viteze legale pe autostradă, de exemplu, să consumi chiar și cu mai mult de 50% decât în mediul urban. Paradoxal, nu? Păi, nu prea, asta dacă înțelegi un hibrid în adevăratul său sens.

În rest, HR-V este confortabil, fără a se dori sportiv. Misiunea sa este preponderent de a „răpune” eficient mediul urban, oricât de prost asfaltat ar fi, ca să glumesc puțin. Pentru fanii Honda e musai să amintim că nu are mai nimic din ADN-ul Type R, clar, dar o putem asemui foarte ușor cu latura prietenoasă a lui CR-V, ca să continui paralela. Iar, în balanță, ai mult mai des nevoie de un CR-V decât de un Type R, nu?

Date tehnice Honda HR-V e:HEV Hybrid

1.498 cmc, benzină + 1 motor electric

96 kW/131 CP, 4×2, e:CVT

5,4 l/100 km, 122 g CO2/km

0-100 km/h în 10,6 s, 170 km/h

de la 33.540 euro, cu TVA

Citește și

1 comentarii

Risca Vicentiu Liviu 22 ianuarie 2023 - 10:43

Mulțumesc pentru precizări
Sunt pe cale sa achiziționez un HRV. Totuși, având în vedere ca am nevoie de o mașină confortabila și economica la mersul pe autostrada, ma mai gândesc
Sunt posesor de Honda Crv 2015. Jos pălăria pentru acest model.
Saptamana viitoare am programat un test drive.
Vom vedea.
Din păcate nu stiu ce alta alegere as avea
Sa auzim numai de bine!

Răspuns

Lasă un comentariu