Acasă Auto Jaguar C-Type Continuation: Viață nouă pentru un campion la Le Mans

Jaguar C-Type Continuation: Viață nouă pentru un campion la Le Mans

de Tudor Rus
0 comentarii

Nu demult, Jaguar a dat unde verde unui program prin care aduce la viață foste glorii din istoria pestriță a companiei. Așa se face că după D-Type, XKSS și Lightweight E-Type, a venit și rândul lui C-Type să se alăture petrecerii.

C-Type sărbătorește anul acest 70 de ani de la debut. Lansat în 1951 cu aerodinamică inspirată din industria aerospațială a vremii, C-Type le-a adus celor de la Jaguar prima victorie la Le Mans.

Printre temerarii care l-au strunit de la volan s-au numărat Stirling Moss, Jack Fairman, Peter Walker și Peter Whitehead – ultimii doi sunt cei care au terminat cursa pe prima poziție. Iar de forma și aspectul lui C-Type s-a ocupat Malcolm Sayer, designer și inginer Jaguar la vremea respectivă.

Modelul – i-am spune „modern”, dar parcă ceva nu sună bine la acest adjectiv – pe care îl priviți acum în imagini a fost contruit după specificațiile de Le Mans din 1953, an în care Jaguar și-a trecut în palmares a doua victorie pe Circuit de la Sarthe.

În 1952, C-Type a primit frâne cu discuri, dezvoltate de Jaguar împreună cu Dunlop. Modificări suplimentare au fost aduse la nivel de suspensie și motor – Jaguar instala 3 carburatoare Weber care duceau puterea de la 200 la 220 CP. Noua rețetă a făcut ca C-Type să domine și să câștige cursa de 24 de ore de la Le Mans un an mai târziu. Viteză medie pe durata cursei: 170,3 km/h.

Păstrând bunele obiceiuri, fiecare Jaguar C-Type Continuation poate participa în competițiile destinate automobilelor istorice, pe circuit. Pentru a respecta regulamentul FIA, acestea vor fi prevăzute cu elemente suplimentare de siguranță. Motorul de 3,4 litri cu șase cilindri în linie este asamblat manual și produce 220 CP la 5.800 rot/min. Transmisia este o unitate manuală cu 4 trepte.

Nu putem vorbi concret despre preț, dar ne așteptăm la o sumă compusă din 7 cifre. Mai ales că Jaguar va construi „cel mult 16” modele C-Type Continuation.

Citește și

Lasă un comentariu