Acasă Auto User Xperience: Lexus UX 250h

User Xperience: Lexus UX 250h

de Tudor Rus
0 comentarii

UX este dovada perfectă că, pentru Lexus, toate modelele se nasc egale când vine vorba de maniera în care își tratează posesorii. Iar cu indicativul 250h, UX reprezintă pur și simplu calea firească spre eficiență.

Titlul v-ar putea sugera altceva, așa că sunt dator cu o explicație: UX vine, de fapt, de la Urban Xplorer, pentru că Lexus avea nevoie de un astfel de reprezentant în gamă.

Dar, pentru că vorbim de Lexus, o marcă de la care am învățat că preferă să definească într-o manieră originală ideea de premium, UX nu are spatele tăiat, nu se autointitulează „coupe” și nici nu merge pe ideea „gardă la sol mai mare, mai multe borduri cucerite”.

Pe lângă faptul că, văzut din profil, seamănă mai mult cu un hatchback decât cu un crossover, Lexus UX știe să iasă în evidență, ba mai mult, știe să interacționeze cu tine. Cu utilizatorul.

Design altfel

Dacă te uiți atent la spatele lui UX, vei observa o pereche de aripioare proeminente care se prelungesc din stopuri. În literatura Lexus, ele se numesc Aero Stabilizing Blade Lights și se alfă acolo pentru a fluidiza cât mai mult fluxul de aer care curge peste ele în timpul deplasării. Ele sunt inspirate de antenele roboților din seriile anime, iar implementarea lor a venit de la Chika Kako, prima femeie inginer-șef din istoria Japoniei, responsabilă pentru dezvoltarea lui UX.

Cusăturile din habitaclu sunt inspirate de cele ale unui costum de judo.

Foarte important de menționat. Pentru că UX deschide gama Lexus pe scară ierarhică, deci este și cel mai accesibil model produs de japonezi, rolul său include și „convertirea” de noi clienți pentru marcă, în special (și în teorie!) tineri. Dar ca să câștigi un client (sau să-l braconezi de la alt producător, de ce nu?) ai nevoie de substanță.

Ce consider eu a fi aceasta în cazul lui UX? În primul rând, confortul din interior. De la cum stai în scaun până la cum îți stau degetele și palmele pe volanul moale. Apoi, comenzile poziționate, fără excepție, la îndemână, la pachet cu toată cartografierea bordului și felul în care se completează materialele.

Lexus spune că designerii săi au început decorarea habitaclului concomitent din colțuri diferite, tot clădind, până când lucrarea a fost încheiată întru-un punct final. Strict pe partea de percepție generală, am resimțit interiorul ca pe o pereche de pantofi care, în timp, au preluat anatomia celui care o poartă.

Carte de vizită: 1,4 milioane de hibride (Self-Charging Hybrid) a vândut Lexus la nivel global din 2005 încoace.

Evident, lucrurile nu stau perfect. Dacă m-aș plânge de ceva, ar fi de calitatea anumitor plastice și de aspectul ceva mai old school al graficii de pe instrumentarul de bord. Ideea e că Lexus n-a fost niciodată genul de producător care să arunce cu tone de tehnologie în clienți, pentru că așa cum spuneam mai sus, alte senzații primează.

Eficiența ca formă de zen

N-are rost să insist cu fraze lungi. La fel ca fiecare hibrid Lexus (și Toyota, dacă vorbim de familia extinsă), UX 250h știe foarte bine să țină consumul jos. E ceva ce japonezii au perfecționat încă de la apariția lui Prius. Apropo, sistemul hibrid de sub capota lui UX 250h reprezintă a patra generație de astfel de sisteme dezvoltate de Lexus. În cazul de față, motorul electric este ascuns în transmisia e-CVT.

UX 250h este disponibil cu roți motrice față dar și cu tracțiune integrală E-FOUR. Producătorul nu oferă valoarea de cuplu pe tot sistemul, doar defalcat pe motoare: 190 Nm pentru termic, 202 Nm pentru electric.

Faptul că UX este axat pe partea eficientă a condusului duce, inevitabil, la lipsa emoțiilor de la volan. Se câștigă, însă, aș zice considerabil, pe partea de liniște și deplasare relaxa(n)tă, repere pentru care clienții de Lexus s-au familiarizat bine deja. Tot aici trebuie menționată și insonorizarea foarte bună.

E drept și că motorul urcă rapid și foarte zgomotos în ture atunci când accelerația este călcată mai ferm, fără ca viteza să crească în același ritm. Comportamentul reprezintă, dacă vreți, reversul medaliei pentru frugalitate și, din nou, este ceva ce unii clienți preferă în detrimentul unor senzații pe care le-ar fi putut induce doar un setup mai sportiv.

Lexus nu e despre asta, nici UX nu e despre asta, deși luat la bani mărunți, s-ar putea să surprindă prin concentrarea de care dă dovadă suspensia în majoritatea situațiilor care o scot din zona de confort: moale atunci când trebuie și fermă exact când ai mai mare nevoie, fără ca oscilarea să bată în extrem.

Lexus spune că în cazul lui UX 250h, deplasarea prin oraș se face pur electric în 50% din timp. Sistemul recuperează energie la ridicarea piciorului de pe accelerație și la frânare.

Nici de la sistemul de direcție n-are rost ca un potențial client să se aștepte la precizie de lunetist. De ce? Pentru că vă reamintesc că Lexus l-a creat pe UX pentru oraș, acolo unde e mult mai util să te strecori printre varii obiecte, statice sau mobile, decât să beneficiezi de o „citire” imaculată a drumului de sub tine.

Cum spuneam, totul ține de tipul de experiențe preferate de fiecare. Iar UX 250h are destule de oferit, chiar dacă nu neapărat în sfera dinamicului.

Date tehnice Lexus UX 250h

1.987 cmc, benzină + 1 motor electric, 4×2, CVT

184 CP, 5,5 l/100 km, 125 g CO2/km

0-100 km/h în 8,5 s, 177 km/h

De la 42.940 euro, cu TVA

Citește și

Lasă un comentariu