Renegade nu este primul Jeep reinterpretat după moda electrificării, în schimb este unul dintre modelele purtătoare de grilă cu 7 fante pe care noua aromă îl duce mai aproape de ideea de SUV urban.
Trăim vremuri interesante în lumea auto, cu schimbări din ce în ce mai rapide, în contextul în care electrificarea pare destinația spre care aleargă toți producătorii în ziua de azi.
Trăim vremuri în care pentru un Jeep, fie el și Renegade, mezinul gamei, un „selling point” foarte uzitat prin departamentele de marketing este acela că sub ecusonul 4xe, respectivele modele vor fi, din perspectiva consumului de combustibil, cele mai eficiente agregate produse vreodată de Jeep.
În condițiile în care până acum nu mulți ani, eficiența unui Jeep se măsura în numărul de kilometri pe care-i putea parcurge cu anvelopele sufocate de noroi, acolo unde conceptul de drum are conotații sci-fi. Sigur, aceleași departamente de marketing susțin că, în timpul acestei transformări, nimic nu se pierde din abilitatea unui Jeep de a merge oriunde și pe oriunde, însă electrificarea, în cazul de față parțială, aduce, inevitabil, un element urban foarte pronunțat, cel puțin în cazul lui Renegade 4xe.
Formula 4xe
Înainte de a descrie cu subiect și predicat cum se mișcă un Renegade 4xe, se cuvine să menționez ce înseamnă 4xe în cazul lui Renegade. În colțul termic stă un motor turbo de 1,33 l, cu patru cilindri, alimentat cu benzină, conectat unei automate cu 6 trepte.
Jeep estimează o autonomie pur electrică de 43 – 44 km, destul de aproape de adevărul din trafic, unde am reușit să parcurg 39 de kilometri doar cu energia stocată în baterie.
Termicul poate livra 130 sau 180 CP (în cazul de față, vorbim despre valoarea mai mare) și este asistat de două motoare electrice: primul, montat pe puntea față, este legat de termic și la nevoie, preia funcția de generator, în vreme ce al doilea, instalat pe puntea spate, generează tracțiune și pune umărul la treabă cu 60 CP și 250 Nm.
Pentru că 4xe desemnează, de fapt, un sistem hibrid de tip plug-in, există și o baterie (11,4 kWh) ascunsă sub al doilea rând de scaune, din care pleacă electroni către motorul electric de pe puntea spate.
În total, sistemul produce 190 CP (dacă termicul vine în versiunea cu 130 CP, adică 130 de la termic plus 60 de la electric) sau 240 CP (180 de la termic plus 60 de la electric), așa cum a fost cazul modelului de test probat de noi.
Personalitate diferită
Am să încep cu lucrurile pe care se mai poate insista și care oferă loc de îmbunătățiri. Unul dintre ele este simbioza dintre cele trei motoare și transmisie.
De multe ori, felul smucit în care transmisia gestionează apăsările mai intense de accelerație sau frâna de motor mi-a dat de înțeles că sistemul mai poate fi rafinat. De ce spun asta? Pe versiunea pur termică Renegade testată anul trecut n-am întâlnit aceste ezitări, deci bănuiala mea e că mult mai complexa ecuație adusă de configurația PHEV necesită un plus de calibrare.
Carențele în eficiență apar la deplasarea cu bateria descărcată, pentru că Renegade 4xe cântărește 1.770 kg, iar motorul termic va înregistra un consum mediu de 8 l/100 km.
Altfel, dacă nu te „înfigi” prea tare în accelerație, motorul electric îți poate asigura o mișcare lină de unul singur, până pe la 130 km/h. Repet, dacă nu profiți de toată cursa pedalei din dreapta. Din acest punct de vedere, electrificarea în forma sa hibridă vine cu beneficiile unor plecări fluide de pe loc și deci al unui caracter mai rafinat la viteze mici.
Dacă piciorul insistă cu accelerația până după un anumit prag, motorul termic va sări în ajutorul celui electric mai degrabă zgomotos, cu ceva vibrații trimise în habitaclu. Nimic deranjant, mai ales că aportul suplimentar de putere și cuplu este satisfăcător.
Cum am tot spus, rulatul fără energie în baterie nu are sens, pentru că, pe de o parte, se pierde din totalul resurselor disponibile, iar pe de alta, pentru că tot greul va pica pe motorul termic, deci dinamismul primește câteva lovituri în plex.
Dacă accesul la o stație de încărcare îți pune probleme, poți încărca bateria cu ajutorul termicului, selectând modul E-Save (doar până la 80%), sau o poți menține la nivelul de încărcare curent.
Altfel, n-am observat diferențe notabile între năravul lui Renegade 4xe față de fratele pur termic în materie de suspensie și direcție, poate doar un plus de fermitate din partea celei dintâi. În fond, nici nu e nevoie de mari schimbări, pentru că direcția ușoară e numai bună pentru croit cărări prin hățișul orașului, acolo unde se vor aventura cei mai mulți posesori de Renegade, fie el și 4xe, deși acesta poate multe în off-road și nu se dezice de hramul pe care îl poartă – un pui de Jeep e tot un Jeep, până la urmă.
Bineînțeles, alegerea unui 4xe în detrimentul unui Renegade propulsat exclusiv termic va aduce și o serie de beneficii legate de impozitare, iar în orașele cu apă caldă, permisiunea de a tranzita zone în care automobilele „simple”, motivate doar de combustie internă, nu mai pot călca vreodată.
Date tehnice Jeep Renegade 4xe Trailhawk
1.332 cmc, benzină + 1 motor electric de tracțiune, 4×4, automată 6
240 CP, 2,3 l/100 km, 53 g CO2/km
0-100 km/h în 7,1 s, 199 km/h
De la 39.000 euro, cu TVA