Acasă 4x4Wheels Toyota RAV4: Deschizătorul

Toyota RAV4: Deschizătorul

de Daniel Popescu
0 comentarii

Toyota RAV4 a devenit în 1994 primul SUV compact din lume. Cinci generații mai târziu, modelul a depășit deja pragul de 10 milioane de unități vândute la nivel global.

La începutul anilor ’90, piața auto globală putea fi împărțită în două mari clase: modele de șosea, pentru șoferii obișnuiți care călătoreau din punctul A în punctul B, și modele off-road, pentru șoferii care își eliberau adrenalina pe drumuri dificile.

În acea perioadă, mai exact în 1994, a intrat în scenă „Recreational Active Vehicle with 4-wheel drive”. Pe scurt, RAV4. Un SUV de dimensiuni compacte, potrivit atât pentru șosea, cât și pentru, în anumite limite, off-road. Și a reușit acest compromis inclusiv datorită unui nou mod de producție: o caroserie monococă specifică modelelor de șosea cu păstrarea înălțimii și gărzii ridicate la sol, elemente tipice modelelor off-road construite pe o structură „body-on-frame”.

Toyota RAV4 a fost cel mai vândut SUV din lume în 2019, 2020 și 2021.

În ciuda acestor inovații, Toyota RAV4 nu a fost cu adevărat un model unic din punct de vedere tehnic. Mai mult decât atât, noul model de atunci al producătorului japonez a extras elemente tehnice de la alte trei automobile din portofoliu: platforma lui Corolla, motorul lui Camry și sistemul de suspensie și transmisia lui Celica GT-Four.

Păstrând proporțiile, ai putea spune că Toyota RAV4 a reprezentat pentru industria auto ceea ce a reprezentat Apple pentru telefoanele mobile: luați prin surprindere de succes, japonezii au fost nevoiți să dubleze capacitatea de producție pentru a face față numeroaselor comenzi primite din Japonia și Europa.

Toyota RAV4 a avut o versiune electrică chiar de la prima generație. În 1997, japonezii au lansat RAV4 EV, special pentru statul american California, cu o baterie NiMH (da, exact ca primele baterii pentru telefoane mobile!) cu o capacitate de 27 kWh. O sesiune de încărcare dura 5 ore, iar autonomia oficială era de 153 de kilometri (după standardul american EPA, mai dur decât NEDC și WLTP).

Oricât ar părea de ciudat, în 1998 Toyota a lansat o versiune cabrio pentru prima generație RAV4. Adevărul este că li se părut ciudată inclusiv cumpărătorilor, în contextul în care vânzările pentru această versiune au fost mai slabe. Prin urmare, doar doi ani mai târziu, constructorul japonez a retras versiunea de la vânzare.

Dimensiuni în creștere și motorizări diesel

Succesul pe piața americană a venit odată cu a doua generație, lansată în 2001, iar asta pentru că abia atunci RAV4 a crescut suficient în dimensiuni pentru gusturile șoferilor de peste Ocean și a oferit mai mult spațiu pentru pasagerii din spate. În plus, a doua generație avea aproximativ 70% din componente unice.

A doua generație a versiunii electrice a lui RAV4 a fost dezvoltată în parteneriat cu Tesla și prezentată oficial în 2012. Noua generație avea un motor electric de 156 CP și o baterie Li-ion de 42 kWh, în timp ce autonomia medie ajungea la 166 de kilometri (EPA). Bateria și o serie de componente electronice au fost împrumutate de la Tesla Model S, însă versiunea a ieșit din producție în 2014. Doi ani mai târziu, Toyota a vândut pachetul de 3% din acțiuni pe care îl deținea la Tesla.

Este și momentul în care RAV4 primește în premieră o motorizare diesel sub forma unei unități de 2 litri, cu 118 CP, care a generat o nouă creștere de vânzări în Europa. A treia generație a fost prezentată la Salonul Auto de la Franfurt, din 2005, în două versiuni de ampatament. Varianta clasică a sosit în Europa, în timp ce clienții americani au avut la dispoziție o variantă cu ampatament mărit, care a adăpostit un al treilea rând de scaune.

RAV4 a avut o cotă de piață de 3,1% în segmentul SUV-urilor la nivel global (2021).

Oricum, dimensiunile generale ale variantei europene au crescut cu 130 milimetri, în timp ce garda la sol a ajuns la 200 de milimetri (+10 milimetri comparativ cu generația anterioară).

Și totuși, din punct de vedere tehnic, principala noutate a celei de-a treia generații a fost renunțarea la sistemul permanent de tracțiune integrală și introducerea unui așa-numit sistem part-time, în cadrul căruia tracțiunea integrală era activată doar atunci când era nevoie, în funcție de terenul abordat. A fost o nouă premieră mondială în segmentul SUV-urilor, desigur.

Un pic mai eco

A patra generație RAV4 a debutat în 2012 cu o gamă variată de motoare diesel și pe benzină, însă marea noutate a apărut abia în 2016, la introducerea primei versiuni hibride. Mai exact, motorul pe benzină de 2,5 litri era cuplat la trei motoare electrice, iar sistemul genera în total 194 CP, în timp ce transmisia era asigurată de o cutie de viteză CVT. Aceasta combinație a permis reducerea emisiilor la numai 115 g CO2/km, în ciuda puterii superioare comparativ cu versiunile pe benzină și a sistemului 4×4 standard.

Actuala generație, lansată pe piață în 2019, a adus la rândul ei numeroase noutăți în gamă. În primul rând, noua platformă modulară New Global Architecture, alături de noua versiune hibridă cu motor pe benzină de 2,5 litri și 222 de cai putere.

20% dintre cele peste 10 milioane de unități RAV4 vândute în întreaga lume au fost comercializate în Europa.

Același motor a stat și la baza versiunii plug-in hybrid prezentată în 2020, care a inclus și un motor electric de 202 CP. Puterea totală a sistemului PHEV a atins astfel 306 cai putere, iar autonomia în regim de oraș este de 98 de kilometri. Cercul este acum complet. Noua generație RAV4 are versiuni hibride și plug-in hybrid. Nu ne rămâne decât să așteptăm o nouă versiune electrică. Nu de alta, dar ar fi păcat ca japonezii să se limiteze la cele două generații de RAV4 EV din deceniul trecut.

Citește și

Lasă un comentariu