Gama Lexus, așa cum o știam, se schimbă. Nu, japonezii nu renunță la artizanii care contruiesc interioare ce pot fi catalogate drept artă. Dar injectează tehnologie, iar RX, ajuns la a cincea generație, este cel mai bun exemplu.
Când Lexus RX a venit pe lume, în 1997, cuvintele „SUV” și „crossover” nu existau. Așa că japonezii l-au „încadrat” ca SLV, evident, într-un segment care a trebuit inventat, pentru că la fel ca cele două cuvinte de mai sus, nici acesta nu exista. Sport Luxury Vehicle. SLV. Practic, mai mult „luxury” și mai puțin „utility”.
Un acronim important pentru lumea automobilelor care aveau să primească eticheta de SUV, în mare parte prin faptul că japonezii au respins din start ideea unei construcții body-on-frame pentru RX. Soluția lor: o configurație monococă, preluată chiar din curtea proprie, de la Lexus ES 300. Sedanul era, la vremea respectivă, cel mai bine vândut Lexus de pe piața din Statele Unite.
Noul RX e cu 25 mm mai lat și cu 10 mm mai scund decât actuala generație. Lungimea este identică (4.890 mm), însă ampatamentul câștigă 60 mm.
Culmea, astăzi am ajuns să asociem numele Lexus (și) cu sisteme hibride eficiente, deși primul RX a venit într-o eră acum apusă. Așa că a fost echipat ca atare, cu un V6 de 3 litri, transmisie automată cu 4 trepte și 223 CP. De fapt și de drept, a fost nevoie de a doua generație RX pentru ca gama să guste primul strop de electrificare. Se întâmpla prin debutul lui RX 400h.
Tot cu V6, de data asta de 3,3 litri, dar nu la fel de puternic (211 CP în loc de 223), în schimb ajutat de un motor electric (167 CP) așezat pe puntea spate. În total, 272 CP, 4×4 când situația o cerea, prin activarea electricului, la pachet cu trei moduri de rulare: hibrid, pur electric sau pur benzină. Era abia anul 2004.
Inima noului RX
Pentru că am încheiat acest foarte-scurt istoric pe o notă electrificată, dar și pentru că Lexus pune foarte mare accent pe combinația motor termic – motor (sau motoare electrice), o să continui cu gama de motorizări disponibile pentru noul Lexus, majoritar hibridă. Există o singură versiune pe benzină, și anume RX 350, oferită doar pe piețele din Europa de Est, construită în jurul unui motor de 2,4 litri, turbo, cuplat cu o transmisie automată cu 8 trepte, care gestionează 279 CP și 430 Nm.
De aici mai departe toate motorizările sunt, într-o formă sau alta, electrificate. Mai exact, RX vine cu două versiuni hibride clasice, „self-charging” în limbaj de specialitate: RX 350h și RX 500h, care se întâmplă să reprezinte și vârful de gamă. Pentru RX 350h, rețeta implică un termic de 2,5 litri și un motor electric, care împreună produc 245 CP.
Lexus a ales platforma GA-K drept bază pentru RX. Aceasta este foarte asemănătoare cu arhitectura lui NX și a permis o reducere a masei cu 90 kg, dar și un centru de greutate coborât cu 15 mm.
În cazul lui RX 500h, lucrurile se schimbă puțin. Motorul termic este o unitate turbo, de 2,4 litri, acompaniată de un motor electric amplasat pe puntea spate și de încă unul montat între termic și transmisie. În total, RX 500h – primul hibrid Lexus bazat pe un motor turbo – propune 371 CP și tracțiune integrală DIRECT4, caracteristici orientate mai degrabă spre performanță. O confirmă și timpul necesar fuleului de la 0 la 100 km/h: aproximativ 6 secunde.
Ultima dar nu cea din urmă versiune – de fapt, Lexus mizează pe aceasta pentru creșterea vânzărilor în Europa Centrală și de Vest – este RX 450h+, unde acel „+” marchează prezența unui sistem hibrid de tip plug-in, care poate fi încărcat de la o sursă externă de curent.
În cazul de față, termicul (2,5 litri, 4 cilindri) lucrează împreună cu un motor electric (poziționat pe puntea spate) și o baterie de acumulatori cu o capacitate de 18,1 kWh. Puterea totală se situează la 306 CP, dar adevărata superputere a acestui sistem este eficiența, marcată de un consum teoretic de doar 1,2 l/100 km, la pachet cu posibilitatea de a parcurge până la 65 km pur electric.
Casă pentru artizani
Dacă evaluarea aspectului exterior e o chestiune pe care aleg să o las în seama cititorilor, există câteva puncte de menționat în ceea ce privește interiorul. Iar prin puncte vreau să spun, de fapt, schimbări, care confirmă noua direcție abordată de japonezi. Prima dintre ele este decizia Lexus de a renunța la trackpad-ul de pe tunelul central – îl știți cu siguranță, pentru că semăna foarte mult cu touchpad-ul unui laptop.
Lexus a echipat noul RX cu scaune noi, reprofilate pentru o mai bună susținere (inclusiv laterală), încălzite și ventilate. Iluminarea interioară poate fi setată prin 64 de culori și 14 teme prestabilite.
A doua schimbare este, de fapt, echivalentă cu o infuzie de tehnologie, comprimată în spatele unui display central tactil, de 14 inch, compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto, dezvoltat pe o arhitectură a cărei putere de procesare este de 3,6 ori mai mare față de cea utilizată pe actualul RX. Prezența ecranului curăță interiorul de o parte dintre butoanele fizice, în vreme ce instrumentarul de bord a fost convertit și el într-un display digital.
Apropo de interior, acesta este construit conform filosofiei Tazuna, abordată și de NX, deci asemănările vizuale clare dintre acesta și RX sunt oarecum firești. Așa cum spuneam, Lexus nu renunță la arta cu care maeștrii Takumi clădesc interiorul, pentru că ospitalitatea Omotenashi și confortul, în general, vor fi, spun japonezii, amplificate de tehnologie și nu date la o parte de aceasta.