Primul Lexus motivat de un sistem hibrid plug-in primește tot ce are mai bun echipa Toyota-Lexus în materie de tehnologie care mixează benzina și electronii. Probabil motivul principal pentru care ne-a plăcut noul NX 450h+ PHEV.
Să fim serioși, cu experiența pe care Toyota a adunat-o în zona hibridelor, încă de la prima generație Prius (deci în mai bine de 15 ani), Lexus NX 450h+ PHEV n-avea cum să nu fie bun. Sigur, acest NX plug-in hybrid nu este cel mai accesibil din gamă – de fapt, este chiar cel mai scump NX, dar în același timp, cel mai potent și cel mai tehnologizat.
Iar echiparea F Sport nu face decât să completeze vizual și tactil un pachet tehnologic de primă mână. A, și încă ceva. Lexus a găsit o modalitate de a se strecura între segmente cu noul NX, adică dimensiunile au fost gândite în așa fel încât să-l plaseze mai sus de GLA și X1 dar mai jos decât GLC și X3, cumva, într-o clasă proprie.
Complet
Lăudam mai sus dibăcia cu care Toyota – și implicit Lexus – își așază sistemele hibride pe platformele care le „susțin” automobilele. Așa că am să trec direct la subiect. Lexus NX 450h+ PHEV este unul dintre cele mai rafinate agregate ale mărcii japoneze cu care mi-a fost dat să interacționez.
Iar ca să punem lucrurile în context, în cazul lui NX450h+ PHEV, sistemul combină un termic de 2,5 litri cu două motoare electrice, dintre care unul învârte roțile din spate.
Bateria lui NX 450h+ PHEV are cea mai mare capacitate din segment: 18,1 kWh.
Vedeți voi, implementarea unui sistem hibrid (full sau plug-in) poate aduce de la sine mici sincope de sincronizare între motorul termic, cel electric și transmisie. Nu e cazul lui NX 450h+ PHEV, căruia n-aș putea să-i reproșez decât puseurile sonore ale transmisiei CVT care simulează 8 rapoarte și ușoara întârziere în a livra resurse sub sarcină mare.
Apropo, ai sub talpa dreaptă 309 CP, iar dacă ții musai, poți atinge 100 km/h cu plecare de pe loc în puțin peste șase secunde. Ce-i drept, modurile Sport S și Sport S+ mai repară din imperfecțiunile la nivel de răspuns al motoarelor, dar nu total. Și cam atât cu potențialele motive de nemulțumire din partea unora.
Pentru că Lexus este o marcă în care accentul pică pe „premium” și mai puțin pe „lux”, un astfel de comportament este de înțeles. Mai ales atunci când acesta face loc unei rulări foarte fine la viteze mici.
Poți rula electric într-un NX 450h+ PHEV, dacă bateria este încărcată, cel mult 65 km. Iar cu o talpă suficient de ușoară, poți atinge 135 km/h fără ajutorul motorului termic.
Senzația de rafinare se continuă și la viteze medii, tipice deplasării pe DN-uri, dar, poate și mai important, la „negocierea” roților cu imperfecțiunile din asfalt – confruntare câștigată de setarea fix cât trebuie a suspensiilor, undeva între polii ruliului pe viraje și o tărie exagerată. Da, mi-ar fi plăcut o direcție mai comunicativă și mai precisă, dar cum spuneam, Lexus e despre premium gustat în tihnă și mai puțin despre găsirea trasei perfecte.
Un interior de Lexus trebuie înțeles
Habitaclul noului NX este dezvoltat în așa fel încât interacțiunea dintre acesta și șofer să semenea cu ea cea dintre un călăreț și frâiele unui cal. Tazuna, cum îi spun japonezii. Deci dacă Mazda folosește conceptul de cal și călăreț în context dinamic (Jinba Ittai), Lexus aplică aceste principii erognomiei de la interior.
Sincer să fiu, am fost surprins de dimensiunea generoasă a ecranului central, un concept care la Lexus nu prea a prins până acum. Din fericire, navigatul prin meniuri nu pune probleme, deși se putea lucra mai mult pe partea de grafică.
Primul Lexus plug-in hybrid este un campion al frugalității, capabil de un consum mediu REAL de doar 5,5 l/100 km.
Am apreciat în schimb comenzile haptice de pe volan, foarte bine calibrate, și faptul că sistemul head-up display îți afișează în fața ochilor, virtual, comenzile pe care le butonezi cu degetele, pentru ca privirea să nu-ți plece de la drum.
În zona de materiale, calitatea alternează: tot ce e la vedere și ai putea atinge este plăcut simțurilor, de la volan, la bord, la selectorul transmisiei și la tunelul median. N-am apreciat în mod special prezența celebrului plastic negru lucios, la fel cum n-am făcut o pasiune pentru plasticul ceva mai tare și… robust folosit pentru mânerele portierelor.
Dar adevăratul răsfăț în noul NX îl reprezintă scaunele F Sport. Confortabile, arătoase și bine profilate deopotrivă, acestea sunt indicatorul perfect că cel care a gândit a doua generație NX a avut în minte și drumurile lungi.
Cumva, confortul oferit pe termen lung la volan merge mână în mână cu autonomia uriașă, de peste 700 de kilometri, pe care ai s-o citești în bord cu rezervorul plin (indiferent dacă bateria este încărcată sau nu).
Sistemul PHEV nu „fură” volum din portbagaj (521 l), pentru că bateria se află sub podea.
S-a vorbit multă vreme de Lexus ca o alternativă pentru modelele trifectei germane BMW-Audi-Mercedes-Benz. Ei bine, NX 450h+ PHEV schimbă un pic paradigma, pentru că nivelul de rafinament și potența sistemului de propulsie, ba chiar frugalitatea acestuia, sunt clar parte din filmul premium.
Se mai pot îmbunătăți lucruri? Absolut, în special pe partea de materiale și finisaje. N-aș include sportivitatea aici, pentru că Lexus nu are astfel de pretenții, iar cine cumpără un Lexus știe asta deja.
Date tehnice Lexus NX 450h+ PHEV AWD
2.487 cmc, benzină + 1 motor electric de tracțiune, 4×4, CVT
309 CP, 3 l/100 km, 40 g CO2/km
0-100 km/h în 6,3 s, 200 km/h
De la 67.625 euro, cu TVA