Maserati Levante Hybrid se deosebește prin foarte puține trăsături de frații săi non-electrificați. Cu toate astea, noile caracteristici sunt suficiente pentru a-i oferi o personalitate proprie.
Există câteva coordonate care fac dintr-un Maserati… ei bine, un Maserati. Am să le trec prin filtrul personal, așa cum l-am dezvoltat de la primul contact cu marca. Ele nu sunt multe și ating câteva aspecte pe care, dacă mă întrebați pe mine, le caută orice client interesat de un automobil premium: design, performanță și calitate.
Deși meniurile sistemului multimedia puteau fi o idee mai logice, grafica este mai mult decât satisfăcătoare și totul funcționează fără întârzieri.
Vremurile contemporane ne-au învățat că electrificarea poate amplifica performanța, dar, de asemenea, poate rafina și un comportament mai… brutal. Doar că Levante Hybrid primește primul stadiul al electrificării așa cum apare ea în lumea auto de acum: mild-hybrid, de unde și un caracter mult mai blând decât cele cu care ne-a obișnuit „Tridentul” de-a lungul timpului.
Mai subtil, dar la fel de vizibil
Prin marea de SUV-uri care au năpădit orașul, Levante Hybrid se face în continuare remarcat foarte ușor. Spun „în continuare” pentru că aderarea la electrificare retușează discret designul exterior pe care îl afișează în mod normal un Levante.
Proporțiile sunt tot acolo, la fel ca liniile care te anunță că pe retină îți este proiectat un Maserati încă de dinainte ca emblema mărcii să-ți confirme „bănuielile”. Se pierde, însă, din agresivitate, cumva pe motive bine întemeiate care au legătură cu ce se află sub capota lui Levante Hybrid. Practic, vorbim de un fel de onestitate vizuală care îți dă de înțeles că de sub capotă lipsește un V8 twin-turbo în favoarea unui patru-în-linie. Dar ajungem și acolo.
Tot la capitolul design și ambianță trebuie trecut în revistă și faptul că, la interior, materialele sunt așezate în jurul pasagerilor cu foarte mult bun gust și deși vorbim de un habitaclu atipic celor de astăzi prin lipsa infuziei masive de tehnologie (ecrane uriașe, butoane haptice și așa mai departe), calitatea este la ea acasă la nivel de texturi, finisaje și asamblare.
Excepție de la regulă fac zonele din jurul selectorului transmisiei, acoperite cu plasticul negru lucios cunoscut drept Piano Black. Din fericire, acesta poate fi evitat de la bun început, în timpul configurării unui Levante, pentru că Maserati oferă o multitudine de opțiuni de personalizare pe partea de materiale.
Culoarea de caroserie se numește Grigio Evoluzione și se potrivește de minune cu albastrul de pe etriere și alte câteva elemente decorative de la exterior.
Altfel, odată ajuns la volan, vei fi poziționat relativ sus, ceea ce aduce un plus de vizibilitate, mai ales că luneta îngustă îți reduce semnificativ câmpul spre spate. Iar scaunele sunt confortabile și profilate în așa fel încât să-ți susțină spatele pe majoritatea virajelor, fără să „strângă” excesiv, așa cu fac alte SUV-uri cu înclinări sportive.
Cumințenia gamei
Pentru Levante Hybrid, Maserati a optat pentru un motor de 2 litri, cu patru cilindri, încoronat cu o turbină și împerecheat cu un sistem mild-hybrid de 48 de volți, capabil să recupereze energie în timpul decelerării și al frânării. Probabil primul detaliu care-i va sări în ochi, sau mai bine zis în urechi, oricărui individ familiarizat cu valorile Maserati este cumințenia generată de această asociere de tehnologie.
Levante Hybrid este și un SUV practic. Bateria sistemului mild-hybrid nu ciupește cu nimic din volumul portbagajului: 580 de litri cu bancheta în poziție ridicată.
Sigur, italienii spun că Levante Hybrid este mai ușor decât omologul său cu V6, fie el diesel sau benzină, ba mai mult, masa de peste două tone (2.090 kg) este distribuită mai eficient între punți (50:50), ceea ce înseamnă, în teorie, mai multă agilitate și control în momentele euforice trăite de cel de la volan.
În realitate, nici măcar modul Sport nu reușește să dezlănțuie acea furtună sonoră tipică unui Maserati, deși trebuie să recunosc, Levante Hybrid se mișcă destul de bine atunci când i-o comanzi din accelerație, deși lipsesc bolboroselile și pocniturile din evacuare.
Cei 330 CP și 450 Nm sunt suficienți pentru a mișca un SUV mare, ba chiar îl pot arunca de la 0 la 100 km/h în 6 secunde fix, cam la fel de repede precum accelerază un hot-hatch. E drept, aici ajută și faptul că setările cutiei automate cu 8 trepte (de proveniență ZF) par să favorizeze o talpă dreaptă mai grea, dar și tracțiunea integrală.
Suspensia, în general confortabilă, pe alocuri rigidă, are momente în care este scoasă din zona de confort (la propriu și la figurat) de imperfecțiunile din asfalt. Tot ele vor genera și zgomote resimțite în habitaclu, un mediu care altfel este foarte bine protejat acustic împotriva șuieratului tipic vitezelor de autostradă.
Consumul mediu nu a coborât sub 17 l/100 km, dar, ce-i drept, modul Sport a rămas cuplat în cam 80% din timp.
Așa că tot încercând să-mi dau seama cam care ar fi publicul țintă pentru un Levante mild-hybrid cu motor de 2 litri, am realizat că, uneori, vrei pur și simplu să arăți bine fără să te dai în spectacol. Să fii admirat și lăudat în continuare pentru ținuta în care te afișezi, dar să-ți vezi de drum în pace, eventual să le răspunzi tuturor discret, politicos, ca un gentilom.
Date tehnice Maserati Levante GT Hybrid
1.995 cmc, benzină, 4×4, automată 8
330 CP, 10,7 l/100 km, 249 g CO2/km
0-100 km/h în 6 s, 245 km/h
de la 82.229 euro, cu TVA