Acasă Auto Mini Urbanaut explorează designul interior al unei mașini autonome

Mini Urbanaut explorează designul interior al unei mașini autonome

de Știrbu
0 comentarii

Mașinile autonome vor schimba modul în care ne vom folosi de habitaclurile lor, iar Mini Vision Urbanaut vine cu câteva sugestii.

Uitându-ne în jur pare că mai avem un pic de tras până când să putem conduce mașini autonome, însă pe de altă parte acum 20 de ani nu ne puteam imagina că o să avem asistenți virtuali cu care să purtăm discuții în timp ce ne luăm după indicațiile lor de traseu ca să ne atingem destinația.

Putem spera, deci, că în viitorul nu foaaarte îndepărtat vom putea alege între a ne conduce mașina și a ne lăsa conduși de ea. În întâmpinarea acestui moment, producătorii creează studii de design care să ne ajute să ne imaginăm cum ar fi viața noastră într-o mașină autonomă. Iar Mini Vision Urbanaut este un exemplu în această direcție.

Dacă până acum te gândeai la Mini ca la o sportivă de buzunar, Urbanaut ne sugerează că în viitor s-ar putea să nu mai ținem cont atât de mult de asta. S-ar putea să ne intereseze mai mult spațiul de la interior, așa că Urbanaut este versiunea pe roți a unui apartament-cutie-de-chibrit din Tokyo.

Urbanaut nu este despre cifre, așa că tot ce știm despre el este că are 4,4 metri lungime. Știm, însă, că are două canapele și o măsuță, și că parbrizul se deschide. Această deschidere poartă denumirea de Street Balcony și este una dintre cele trei funcții ale interiorului lui Vision Urbanaut. Celelalte două sunt Daybed și Cosy Corner.

În Daybed, bordul mașinii dispare, scaunul șoferului de trage către mijlocul mașinii și partea din față se transformă într-o canapea. Prin Cosy Corner se face referire la partea din spate, unde pasagerii sunt invitați să se simtă bine. Bancheta din spate se prelungește cu o arcadă acoperită dintr-un material textil iluminat, numit Loop. Vision Urbanaut nu prea are ecrane, deci nu poți să stai pe canapea să te joci pe consolă, ci doar să citești și să te cultivi.

Experiența din Vision Urbanaut poate fi descrisă prin trei moduri predefinite, „momente Mini” — așa cum le numește producătorul: Chill, Wanderlust, Vibe.

În fiecare dintre acestea, elementele vizuale și sonore sunt configurate în așa fel încât să te binedispună într-un anume fel. În modul Chill sistemul audio pune muzică ambientală inspirată de natură, zona centrală devine o lampă iar arcada Loop luminează astfel încât să-ți amintească de calmul pădurii. Când este Chill, Mini Vision Urbanaut arată asta și la exterior, prin jantele iluminate și prin luminile față și spate: reprezintă vizual bolta pădurii.

Modul Wanderlust este despre redescoperirea „romantismului călătoriei”. În Wanderlust — singurul mod care poate fi activat și când mașina rulează, fie autonom, fie condusă — arcada Loop „vizualizează senzația de mișcare printr-o serie de imagini estompate cu peisajele prin care treci”, în timp ce ecranul de infotainment proiectează imagini cu postere de turism din anii ’50-’60 și informații despre punctele de interes turistic din itinerariul tău.

În modul Vibe, Mini Vision Urbanaut poate fi transformat într-o discotecă, un boombox pe roți dacă vrei, cu reprezentarea grafică a undelor peste tot unde mașina poate să reprezinte asta: jante, faruri, arcada Loop.

Poate că Vision Urbanaut s-a îndepărtat un pic de conceptul Mini actual, însă modul în care s-a descris ne face să ne dorim călătorii fără efortul de a asta în spatele volanului. Mini, o rugăminte am: gândește-te și la cei cărora le place să se joace și montează și un ecran pentru asta.

Citește și

Lasă un comentariu