Acasă Auto Prințul moștenitor: Nissan Qashqai

Prințul moștenitor: Nissan Qashqai

0 comentarii

Dinastia Qashqai datează din 2006 iar în timp ce scriu acest text, Qashqai și-a trecut în CV a treia generație. Noul pretendent la tron are de călcat pe un set de urme colosale. Dar, așa cum aveam să aflu, se prezintă la apel cu arsenalul bine pus la punct.

Știm foarte bine că una e să exiști și alta e să trăiești. Un automobil poate exista fără probleme decenii la rând, dar fără să trăiască. Dacă vă sună forțată exprimarea, să știți că mi-am permis această personificare cu scopul de a sublinia un lucru: Qashqai e acel tip de automobil care trăiește. Și o face chiar frumos, în Europa.

Cum trăiește un automobil, indiferent de formă și scop? Prin vânzări remarcabile. Iar când vine vorba de Qashqai, pe măsură ce citiți aceste rânduri, cele peste 3 milioane de unități livrate de Nissan pe Bătrânul Continent se pregătesc să crească cel puțin în același ritm cu care au făcut-o până în prezent. Sunt optimist? Se poate, dar asta n-are nicio legătură cu cât de apt este noul Nissan Qashqai.

Revoluție în design

Poți conta oricând pe japonezi pentru design auto inspirat de Zergii din Starcraft. Vedem astfel de abordări la Toyota și Lexus, în special în zona frontală. Culmea, Nissan Qashqai arată mai degrabă a model lansat prin 2030, dar fără să exagereze. Și ăsta e un compliment, cel puțin din punctul meu de vedere. Și dacă tot vorbim despre mine, noul Qashqai e unul din cele două modele „probate” anul acesta care s-au desprins complet de designul generației pe care o înlocuiesc fără, atenție, să meargă în extremă. Celălalt este noul Opel Mokka.

Deși mai puțin decorat cu tente sci-fi decât exteriorul, interiorul noului Qashqai poate fi descris, simplu și eficient, într-un singur cuvânt: modern. Doza de tehnologie se poate lupta de la egal la egal cu orice alt contemporan din segment, dar cu toate astea, nu te simți copleșit de un miliard de funcții și complexitatea lor. În fond, un sistem multimedia și un instrumentar de bord digital, precum cele disponibile pe noul Qashqai, ar trebui să bifeze câteva căsuțe: design plăcut ochiului, informație livrată clar și funcționare lină, cursivă.

Nu prea mai era loc de materiale îndoielnice la nivel de calitate în modelul Qashqai din centrul poveștii noastre. Deja vorbim de o tatonare, pe alocuri chiar străpungere, a păturii premium.

Orice altceva este un bonus iar din punctul meu de vedere, Qashqai a picat fix pe subiect și la nivel de pragmatism dar și la simplitate vizuală. Aproape ca la germani. Că tot am pomenit de interior, e de știut că noul Qashqai păstrează și trăsăturile care l-au făcut celebru. Mă refer la spațiul oferit de habitacu și la atmosfera aerisită, cu vizibilitate bună în toate direcțiile, acum glazurate de materiale de bună calitate și de o insonorizare superioară generației trecute.

Eu am interacționat cu echiparea Tekna, dar există și o treaptă superioară, Tekna Plus, care adaugă funcții de masaj și suport lombar cu reglare electrică pentru scaunele din față și tapițerie parțial din piele matlasată. Iar ca „vibe” general, Qashqai rămâne, la a 3-a generație, un servat perfect al familiei. O spune, printre altele, și portbagajul cu volumul de 504 litri.

61 de milioane excelent investite

61 de milioane de euro, mai exact, investiție care a integrat un sistem modern de prelucrare a aluminiului și reciclarea acestuia, ca parte a uzinei Nissan din Sunderland, Anglia. Portierele și capota noului Qashqai sunt realizate din aluminiu, ceea ce a dus la o reducere a masei totale cu până la 60 de kilograme. Poate părea puțin, dar în tandem cu noua platformă CMF-C a alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, aceste recalibrări, să le spunem, se traduc, în cazul noului Qashqai, într-un comportament rutier de un rafinament care m-a surprins foarte plăcut.

În noua gamă Qashqai nu mai există motoare diesel. Un mic dezavantaj de moment ar fi că la lansare, Nissan oferă o singură motorizare pentru Qashqai: 1,3 litri, benzină, cu tehnologie mild-hybrid (12V).

Qashqai rulează atât de fin încât se simte ca un automobil premium, iar suspensia este arareori deranjată de asfaltul brăzdat de protuberanțe sau gropi. Când o face, totuși, îi vei simți discretele tendințe spre rigiditate, dar sesizabil mai temperate decât cele ale unei Mazda CX-5, de exemplu.

Fără să fie cea mai comunicativă din segment, direcția este setată printr-un compromis care la prima vedere favorizează drumurile prin oraș. Ei bine, aflați că există un selector D-Mode care permite jonglarea cu 3 moduri de rulare – Eco, Standard și Sport, iar în Sport, direcția trece pe un nivel superior de fermitate, numai bun pentru drumuri care șerpuiesc lin printre dealuri sau munți și mai important, compatibil cu setările suspensiei de care vă spuneam mai sus.

N-am uitat nici de motor. Cum aș putea? Doar e singurul disponibil momentan pentru noul Qashqai, ce-i drept interpretat în două arome: cu 138 și 156 CP. Primul stadiu de putere este disponibil doar în tandem cu o transmisie manuală etajată pe 6 rapoarte.

Consum după mai bine de 400 de kilometri de drumuri pe la munte, prin câmpie și prin București: 8,2 l/100 km.

Ce am testat eu a venit în combinația 156 CP, 270 Nm, roți motrice față (există și tracțiune integrală în gamă) și transmisia automată X-Tronic, de fapt un CVT care nu se mai simte CVT și despre care îndrăznesc să afirm că este, de fapt, cel mai bun CVT cu care am mers vreodată, având în vedere că în 80-90% din situații te poate păcăli cu un comportament de transmisie cu dublu ambreiaj.

Mai importantă decât fluiditatea transmisiei, după părerea mea, este simbioza dintre acesta și motor – un alt strat al experienței Qashqai pe care Nissan l-a dozat aproape perfect. Singurele momente în care apar mici ciondăneli între motor și cutie sunt cele în care chiar ceri insistent, cu piciorul drept, toate resursele disponibile. Situație pe care o poți aplana, parțial, prin trecerea în modul Sport.

Dacă fac un pas înapoi pentru o mai bună vedere de ansamblu, în contextul segmentului în care va „juca” noul Qashqai, un lucru e clar: japonezul nu va avea viață ușoară.

Dacă nu v-a convins complet actualul sistem de propulsie, puțină răbdare. Nissan va lansa și un Qashqai E-Power, care va folosi un motor electric pentru a pune în mișcare roțile și un motor termic cu rol de generator, care va încărca bateria la nevoie.

În același timp, cu un blazon bine înrădăcinat în preferințele publiculul și cu această a treia generație foarte bine pusă la punct, s-ar putea ca prințul moștenitor să devină rege o idee mai repede decât au făcut-o cei cărora le calcă pe urme. E doar un pariu personal, dacă vreți. Un pronostic. La final, vocea care va decide dacă m-am înșelat au ba va fi, așa cum bine știm, cea a cumpărătorului.

Date tehnice Nissan Qashqai 1.3 DIG-T Mild Hybrid

1.332 cmc, benzină mild hybrid, 4×2, CVT

156 CP, 0-100 km/h în 9,2 s, 199 km/h

6,5 l/100 km, 143 g CO2/km

De la 31.940 euro, cu TVA

Citește și

Lasă un comentariu