Acasă Auto Perfecțiune robotizată: BMW folosește inteligența artificială pentru a obține vopsirea optimă

Perfecțiune robotizată: BMW folosește inteligența artificială pentru a obține vopsirea optimă

de Știrbu
0 comentarii

BMW dorește ca vopseaua de pe mașinile sale să fie impecabilă, așa că a dezvoltat un sistem de inteligență artificială pentru a combate alterarea cu praf.

Dacă găsești praful ca fiind enervant pentru că se pune pe mobilă mai des și mai mult decât ai tu chef să faci curat, gândește-te cât de frustrant este să vrei să vopsești și tu o mașină și praful să-ți altereze manopera. Pentru cei de la BMW, care caută perfecțiune în mai tot ce fac, praful din vopsitorii este un dușman și trebuie eliminat. Și pentru asta au creat un întreg proiect pilot.

Și nu te gândi că praful din camerele de vopsire ale lui BMW din Munchen au particule de praf care-ți scot ochii, cum întâlnești într-un oraș mare și aglomerat ca Bucureștiul. Aici vorbim de particule infim de mici, dar care dacă depășesc o anumită concentrație lasă amprente neplăcute pe caroseria mașinii proaspăt vopsite.

Această problemă poate fi evitată prin înlocuirea la timp a filtrelor de aer din camerele de vopsire, însă cum poți ști când e momentul oportun să o faci? Analizezi, analizezi, analizezi!

BMW spune că fiecare caroserie vopsită în acest moment este inspectată în detaliu, urmărind 160 de caracteristici. Iar toate informațiile sunt stocate într-o bază de date în care se analizează starea particulelor de praf de pe caroserii.

„Soluţiile bazate pe date ne ajută să asigurăm şi să extindem continuu cerinţele noastre stricte de calitate în beneficiul clienţilor noştri. Analiza inteligentă a datelor și inteligența artificială reprezintă ajutoare importante în luarea deciziilor pentru echipa noastră atunci când vine vorba de îmbunătăţiri ale dezvoltării procesului”, explică Albin Dirndorfer, vice-președinte executiv al Grupului BMW pentru divizia de caroserii, finisaje și suprafețe vopsite.

Scopul este ca aceste date să fie folosite pentru a crea un algoritm de analizare a stării prafului din camerele de vopsire. Astfel, algoritmul va putea prognoza când anume trebuie înlocuite filtrele de aer, înainte ca praful să altereze în vreun fel procesul de vopsire.

În acest moment încă se colectează date, aceasta fiind etapa pregătitoare a sistemului, înainte să intre în producția de serie. Nu știm ce înseamnă o vopsea aplicată perfect, însă probabil că ne va arăta BMW în curând.

Citește și

Lasă un comentariu