Acasă Auto Piața auto europeană va scădea cu 21% în 2020. În cel mai bun caz

Piața auto europeană va scădea cu 21% în 2020. În cel mai bun caz

de Știrbu
0 comentarii

Conform unei analize recente, vânzările de mașini noi în Europa ar putea scădea în 2020 între 21% și 39%, comparativ cu anul precedent.

Urmărind evoluția lunară a pieței auto, nu poți să nu observi impactul pe care l-a avut — și încă îl are, de fapt — criza creată de pandemia cu noul coronavirus. Nici România nu a fost scutită de contextul nefavorabil, piața locală înregistrând, în primele șase luni ale anului, o scădere cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

La nivel european, declinul în vânzări a fost de 39,5% în intervalul Ianuarie-Iunie 2020, pe continent fiind înmatriculate cu 5,2 milioane mai puține mașini decât în prima jumătate a lui 2019. Compania de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC) a întocmit o analiză prin care simulează evoluția pieței europene până la finalul anului.

Conform PwC, există trei scenarii mari de luat în considerare. Evident. În cel mai bun caz — acela în care cererea va reveni la normal — scăderea în vânzări în 2020 ar putea fi de 20,8%, iar cea a producției de mașini, de 10,7%. La capătul opus se află scenariul în care clienții vor fi reticenți la a cumpăra o mașină nouă, iar producătorii vor avea probleme cu furnizorii de piese, caz în care scăderea anuală a vânzărilor ar putea fi de 38,5%, iar cea a producției, de 32,6%.

Scenariul de mijloc este că statele membre ale Uniunii Europene vor reuși să gestioneze valurile ulterioare (sperăm că va doar un al doilea și gata) de COVID-19 fără să impună restricții — care ar afecta automat economia —, caz în care vânzările de mașini ar scădea cu 26,4%. Producția va fi cu 15,7% mai slabă.

Citește și

Lasă un comentariu