Acasă Auto Din umbră-n plin plan: Radu „EvLSantos” Moise

Din umbră-n plin plan: Radu „EvLSantos” Moise

de Radu Gurămultă
0 comentarii

Aici e o poveste de viață, dintr-acelea care-s frumoase când ajung pe culmile împlinirii, însă despre al căror parcurs se cunosc prea puține uneori; mai ales la capitolul sacrificiilor și al visurilor puse cap la cap cu migală. Campionul Național de drift al României în 2022, Radu „EvLSantos” Moise.

Cândva, la începutul anilor 2000, un puști care abia de avea buletin la purtător privea cu jind, din public, la băieții care dădeau tonul. România începea să „miște” într-ale driftului, sportul-spectacol care fascinează peste tot prin lume. Puștiul care-și strângea bani pentru a merge cu trenul, prin țară, pe la evenimentele care se organizau după posibilități, pe atunci, era mușcat bine de urs. Adică?…

Era activ fizic, practica breakdance, se relaxa ieșind la plimbare cu rolele. O seară de vară avea să-l întoarcă peste cap, să-i sucească mințile – în cel mai bun mod posibil, după cum avea să se constate peste ani. La pas cu rolele, a asistat la o scenă altfel la un semafor: patru automobile, patru prieteni ieșiți la o plimbare nocturnă, un verde așteptat și un demaraj în trombă, o scânteie pentru adolescentul Radu. Erau patru BMW-uri Seria 3, generația E30 – „ursuleți”, așa cum îi alintă pasionații. Și atunci a fost mușcat de urs, chiar dacă nu la propriu.

Copilul era breakdancer, după cum am spus, de la admirația pentru dansatori din Brazilia a venit porecla „Santos”, iar de la trupa din care făcea parte s-a alăturat un EvL (de fapt, Evil Santos nu ar fi fost posibil ca „nick” pentru mIRC, fiind prea lung, așa că s-a ales varianta EvLSantos); erau vremurile în care, glumește, erau mult prea mulți Radu care jucau Counter-Strike, așa că a fost nevoit să se gândească la ceva personalizat.

De acest EvLSantos, Santos, mai precis, s-a auzit prima dată pe la evenimentele auto pentru că puștiul începuse să facă fotografii. Astăzi, o spune zâmbind că, deși a virat de mult spre videografie, mulți încă îl știu drept fotograf. Înainte de 18 ani s-a angajat. A vrut să devină cameraman, dar fiindcă știa deja să monteze la nivel de hobby a fost îndemnat să devină editor de imagine. A lucrat doi ani la Realitatea TV și apoi alt an și jumătate la Antena 1. Prin mâna lui au trecut mii de știri, iar ritmul din televiziune l-a învățat să devină dedicat muncii. A strâns primii lui bani…

Când și-a făcut un cadou

Avea niște economii, nu erau chiar o sumă. S-a descurcat, a strâns de o mașină. Logic, nu putea fi altceva decât un BMW E30. Copilul care visa în public făcuse marele pas spre „ursul” său. Avea o mașină mai mult dezmembrată decât întreagă și nici măcar nu obținuse permisul de conducere. Când s-a văzut cu actele în brațe a plecat pe Valea Prahovei, la o întâlnire a clubului din care făcea parte (Anonymous). Mașina era închegată doar cât să mergi cu maxim 90 km/h cu ea, ca să fii sigur că rămâi întreg. N-a contat. A doua zi, într-o parcare rezervată din zonă, a făcut primele cerculețe cu ursul său. A fost doar primul pas.

12 motoare a distrus, încercând să găsească „rețeta” ideală pentru automobilul care să aibă șansa la titlul național. I-a reușit cu a 13-a unitate. Perseverență…

După perioada în care a lucrat în televiziune s-a dedicat în totalitate proiectului personal – EvLSkillz – pe care îl contura în paralel. Producțiile video au rămas pasiunea care s-a transformat în meserie. Mai mult, au devenit și „motorul” care l-a propulsat către competițiile oficiale de drift. Căci, banii câștigați ca fotograf, ulterior videograf, s-au dus, în mare măsură, către mașina aceea mult visată.

Cu o singură pauză de aproximativ un an au fost vreo 11 sezoane de drift, la diferite niveluri. A pornit de jos și a progresat an de an. Este de părere că pilotul în sine este doar tușa de finețe de la final, din rețeta ideală, restul fiind reprezentat de performanțele automobilului de concurs. Asta s-ar traduce prin sumele băgate an de an în el. De prin 2014, 2015 nu mai contorizează; e mai relaxant așa. S-a trecut bine de pragul de 100.000 euro. Eroul său? Același „urs” de la 18 ani, de la care a mai rămas nemodificat doar parbrizul. Și nu e o glumă!

În fața camerei

E greu să-i smulgi câteva fotografii. Mai ales un portret. Nu-i place, nu-și găsește locul acolo. De obicei el este stăpân pe declanșator. Doar că, toamna lui 2022 avea să producă o schimbare: după ani de zile de încercări, de suișuri și coborâșuri la nivel de încredere sau din punct de vedere sportiv, după calcule ale hârtiei date complet peste cap de ironia sorții, în București, la ultima etapă a stagiunii 2022 din Campionatul Național de Drift al României, Radu Moise (pentru puțini), EvLSantos (pentru cei mai mulți), era chemat pe podium. Pe cea mai înaltă poziție! Așa se finaliza traseul, cu pasul hotărât pus pe vârful muntelui.

Au mai fost două sezoane în care s-a aflat „la o mustață de salatieră”, așa cum glumea Toma. Nu s-a dat bătut, nu a disperat, a învățat să aștepte; probabil că acela a fost marele câștig. De la un punct încolo a simțit-o clar, urma și titlul suprem. Fotograful s-a lăsat fotografiat, videograful s-a lăsat filmat cu titlul în brațe. Și poate că povestea sa îi va inspira și pe alții să-și urmeze, cu încăpățânare, căile.

Nu crede în talent, cât în muncă. Sau, măcar, consideră că în cazul său proporția a fost covârșitoare în cazul celei de pe urmă.

În timpul liber, când îl mai are, se descarcă de tensiuni practicând kickboxing. N-a uitat nici de breakdance, însă este conștient că nu-l mai ajută fizicul neantrenat constant. Puseele de adrenalină și le descarcă pe circuit, cu motocicleta. Se ferește să iasă pe stradă cu ea, face o diferență clară la nivel de siguranță. În ultimii ani a filmat producții video dedicate competițiilor organizate sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv, și nu doar drift. E tentat maxim de startul într-un raliu, mai cu seamă pe macadam.

În 2023 va lua o pauză. Mașina sa, un E30 dezvoltat mai bine de 10 ani, ajuns în punctul în care motorizarea V8 de 4,6 litri produce aproximativ 480 CP, se va odihni. Sau, poate mai frumos, îl va face campion pe unul dintre prietenii proprietarului. Santos va construi un alt proiect, o altă treaptă în cariera de drifter profesionist. Știți cum e, ajungi pe vârful unui munte, dar se va găsi mereu un pisc mai mare care să tenteze, să te provoace. Ca de exemplu… Drift Masters European Championship, campionatul european al disciplinei. Asta ca să fie un 2024 în care provocările o iau de la capăt.

Citește și

Lasă un comentariu