Acasă EcoWheels Test BMW i3 facelift: Evoluția speciei

Test BMW i3 facelift: Evoluția speciei

0 comentarii

BMW i3 are deja o vârstă. Lansat inițial în 2013, primul model full-electric produs la Munchen a evoluat constant de la an la an. Actualul model se prezintă cu discret facelift optic și o baterie mai mare de 120 Ah ce a îmbunătățit considerabil autonomia.

BMW i3 este poate cea mai completă mașină electrică disponibilă pe piață. Dezvoltată de la zero să fie un automobil electric, i3 a dispus încă de la început de cele mai avansate tehnologii în domeniu. BMW nu a făcut rabat de la nimic și a preferat dezvoltarea unui model total nou în locul adaptării unui model deja existent în gamă, strategie adoptată de mulți constructori concurenți.

Test BMW i3 facelift: Evoluția speciei

BMW i3 beneficiază astfel de o caroserie construită aproape integral din CFRP (carbon fibre reinforced plastic), ceea ce îi dă un avantaj la capitolul greutate totală. BMW a montat motorul electric pe puntea spate, modelul i3 având avantajul propulsie, iar ultimul update de baterie a dus capacitatea acesteia la 120 Ah, sau 37.9 kWh, iar acest lucru îi oferă acum o autonomie reală de aproximativ 300 kilometri.

Facelift-ul optic este destul de discret, dar aduce o serie de modificări părții frontale. Avem faruri noi full LED, extrem de eficiente pe timp de noapte. Spoilerul față are un design redesenat, iar luminile de zi LED sunt acum încorporate în blocurile optice. În spate, spoilerul a fost rotunjit pentru a reflecta schimbările aduse părții frontale, iar o linie orizontală argintie leagă întreaga parte spate.

Electric Power

În ceea ce privește motorizarea, această rămâne motorul electric ce generează 170 CP și 250 Nm de la prima apăsare de pedală. Pentru cine nu a condus o mașină electrică, trebuie să știe că acestea livrează resursele instant, iar accelerația se face liniar și neîntrerupt. Totul într-o liniște deranjată doar de zgomotul la rulare al anvelopelor și țiuitul motorului electric. Accelerațiile modelului BMW i3 sunt impresionante, deși constructorul bavarez a mai înmuiat puțin răspunsul mașinii, tocmai pentru că modelele anterioare accelerau prea violent. Pentru amatorii de cifre, un BMW i3 accelerează de la 0 la 100 km/oră în 7.3 secunde, iar de la 0 la 60 km/oră în 3.8 secunde.

Test BMW i3 facelift: Evoluția speciei

Același lucru este valabil și pentru decelerare, BMW i3 fiind o ”one-pedal car”. Adică, cu puțin antrenament, poate fi condusă doar cu ajutorul pedalei de accelerație. Pentru a recupera cât mai mult din energia cinetică produsă de decelerare, BMW i3 începe să încetinească imediat cum ai luat piciorul de pe pedala de accelerație. În timp, înveți să apreciezi distanțele și te vei opri fără a mai folosi pedala de frână. BMW spune că 75% din decelerările inițiate la volanul modelului i3 sunt făcute fără ajutorul pedalei de frână.

Și da, stopurile se aprind atunci când mașina frânează, chiar dacă cel de la volan nu atinge pedala de frână. Singurul risc al acestui sistem este că în timp, discurile de frână rămân neutilizate. Deci, din când în când, este indicat să frânăm și prin metoda tradițională. Așa cum spuneam mai sus, BMW i3 facelift a primit și o baterie mai mare. Aceasta are 120 Ah sau 37.9 kWh. În funcție de modul de rulare, temperatura ambientală și folosirea climatizării, autonomia reală variază între 250 și 320 kilometri. BMW i3 oferă trei moduri de rulare: Comfort (în care automobilul nu are nici un un fel de restricții), EcoPro (răspunsul accelerației este anesteziat, iar viteza maximă este limitată la 110 km/oră) și EcoPro+ (răspuns lent al accelerație, limitarea sistemelor de confort și limitarea vitezei maxime la 90 km/oră).

Test BMW i3 facelift: Evoluția speciei

Însă, din experiență, cel de la volan va păstra mașina în modul Comfort. Este modul în care i3-ul se simte cel mai bine, iar influența asupra autonomiei este minimă. BMW i3 este extrem de eficient și la nivel de consum. La drum lung sau în trafic lejer, consumul de energie electrică se cifrează în jur de 12 kWh/100 km. Iar pentru încărcarea bateriei, i3 oferă un conector combo CCS/Type 2 ce permite încărcarea atât la stațiile rapide de 50 kWh (în aproximativ 45 min până la 80%) sau la cele mai lente de 22 kWh. Bineînțeles, BMW i3 se poate încărca și peste noapte la o priză casnică de 230V.

Interior

Interiorul modelului i3 variază ca atmosferă în funcție de nivelul de echipare ales. Exemplarul nostru a venit cu tapițerie deschisă la culoare și trapă ceea ce aduce un plus de luminozitate la interior. Poziția la volan este un pic diferită față de o mașină normală, dar te obișnuiești repede. Nu există indicatoare de bord clasice, ci un display digital amplasat chiar în fața celui de la volan și un ecran central ce pare să plutească, unde sunt afișate informațiile de sistemul multimedia, controlat prin butonul rotativ iDrive. Scaunele sunt subțiri, dar foarte confortabile la drum lung.

Test BMW i3 facelift: Evoluția speciei

Pasagerii din spate pot accesa bancheta prin intermediul portierelor ce se deschid în sens invers, iar pentru acces facil, spătarul scaunelor față se poate rabata. Volanul are doar două spițe și o serie de comenzi (cruise control, volum, etc), iar în dreapta volanului avem selectorul pentru direcția de mers.

În ceea ce privește prețul de achiziție pentru BMW i3, acesta pornește de la 40.044 euro (TVA inclus) și poate ajunge la 49.536 euro, ca pentru exemplarul testat. Atenție, acesta este prețul de listă, din care se scade subvenția de la stat de 10.000 euro oferită pentru achiziționarea unui automobil electric.

Citește și

Lasă un comentariu