Vara este anotimpul perfect pentru o vacanță cu autorulota, însă înainte să pleci la drum este esențial să faci o verificare tehnică pentru a nu avea parte de surprize neplăcute.
În ultimii ani, numeroase persoane optează să petreacă concediul tradițional de vară într-o autorulotă, datorită avantajelor pe care le prezintă acest tip de turism. Pe lângă eliminarea cheltuielilor majore de cazare la hotel, autorulota îți oferă mai multă libertate de călătorie, întrucât poți ajunge în mai multe locuri și îți poți diversifica astfel obiectivele turistice, iar singurele costuri sunt cele legate de transport.
Cu toate acestea, este esențial ca înainte să pleci la drum să faci o minimă verificare tehnică a „stării de sănătate” a autorulotei, mai ales dacă urmează să pleci pe distanțe lungi pentru o perioadă generoasă de timp. Și asta în special pentru că autorulota este un vehicul pe care îl folosești doar o scurtă perioadă într-un an calendaristic, timp în care anumite componente care funcționau corespunzător cu o vară în urmă se pot degrada.
Provocările autoruletor pentru frâne
Autorulotele au o masă mai mare decât autovehiculele obișnuite și, mai ales în cazul unor călătorii lungi, există riscul să le supraîncarci cu bagaje și echipamente fără să-ți dai neapărat seama. Asta se poate traduce inclusiv prin modificări majore ale centrului de greutate al vehiculului, iar încărcarea suplimentară va pune o presiune sporită pe multe dintre componentele autorulotei. Deloc surprinzător, cele mai afectate sunt anvelopele și frânele. Plăcuțele de frână dezvoltate de TMD Friction conțin până la 43 de materii prime, dar nu cupru sau antimoniu pentru a fi astfel cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.
TMD Friction produce plăcuțe de frână pentru o gamă variată de utilitare, care sunt folosite frecvent și pentru tractarea rulotelor. De exemplu, modele precum Fiat Ducato III, Peugeot Boxer, Citroen Jumper sau Ford Transit folosesc plăcuțe de frâne TMD Friction sub brandul Textar. Tot în gama Textar există însă plăcuțe de frână și pentru autorulote de peste 7,5 tone.
Din aceste motive, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le verifici la autorulotă înainte de plecare este gradul de uzură al pneurilor. De la caz la caz, este posibil să descoperi că e nevoie de un set nou de anvelope. De asemenea, starea de funcționare a frânelor este cel puțin la fel de importantă, întrucât creșterea distanței de frânare poate avea consecințe majore în cazul în care ești forțat să ai o reacție rapidă pentru evitarea unui eveniment nedorit.
Sfaturi practice pentru frâne sănătoase
Specialiștii de la TMD Friction, unul dintre cei mai importanți producători de plăcuțe de frână din lume, care au în portofoliu inclusiv marca Textar, afirmă că primul pas pe care trebuie să-l iei în calcul este să usuci bine discurile de frână înainte de o perioadă mai lungă în care nu vei folosi autorulota. Și asta pentru că altfel poate apărea rugina, în special dacă ai folosit autorulota pe timp de iarnă.
„Pentru a evita deteriorarea frânelor în perioadele lungi de staționare este important să usuci frânele, în special dacă ai fost cu autorulota în vacanța de iarnă și drumarii au folosit sare în procesul de deszăpezire. Altfel, rugina se poate forma pe discurile de frână în numai câteva zile, iar asta înseamnă că nu mai poți frâna cu ușurință”, spune Norbert Janiszewski, specialist tehnic în cadrul TMD Friction.
Numeroși pasionați de drumeții cu rulotele folosesc în acest scop pentru tractare inclusiv automobile. Este de la sine înțeles că fiabilitatea plăcuțelor de frână trebuie verificată și în acest caz, iar Textar acoperă o gamă mult mai variată de modele. De altfel, Textar are plăcuțe de frâne pentru 99% dintre automobilele electrice și hibride disponibile pe piața europeană.
Deloc surprinzător, un alt sfat important este ca, în cazul unui grad de uzură accentuat, să înlocuiești plăcuțele de frână cu unele de bună calitate. Acest aspect este cu atât mai important în cazul unei autorulote cu cât, așa cum spuneam în introducere, acestea sunt conduse frecvent la limită sau peste limita de greutate.
Nu în ultimul rând, specialiștii TMD Friction recomandă utilizarea frânei de motor la coborâre cu scopul de a evita supraîncălzirea frânelor, dar și verificarea periodică a lichidului de frână. TMD Friction are o experiență de peste 135 de ani în producția de soluții pentru frânare.