Până pe 3 aprilie vei găsi în Mall Promenada din București 17 motociclete. Mai vechi, mai noi, fiecare cu propria-i poveste frumoasă și însemnătate pentru un secol de motociclism în Europa.
De fapt, fiecare deceniu dintre 1920 și 2010 este reprezentat de câte o motocicletă. Există și 3 motociclete noi (dintre care una electrică), expuse de mărcile Honda, BMW și Energica Motor Company.
Povestea fiecărei motociclete a fost pusă cap la cap de Alin Ionescu, pe care probabil îl știi deja ca Mașinistul. Mai mult, Mașinistul oferă tururi ghidate în fiecare sâmbătă și duminică între 15:00 și 20:00. Dacă vrei să te înscrii, scrie-i un mesaj pe paginile de Facebook și Instagram.
Motocicletele (o parte din ele)
Chiar dacă n-o să le trecem în revistă pe toate 17 (ține de voi să le descoperiți și să le admirați pe viu), există câteva exponate pe două roți foarte greu de trecut cu vederea.
Printre ele se numără și Ultima Lyon Type B, produsă de compania Ultima, fondată de Eugene Billion la… Lyon în 1908. Lyon Type B are un motor de 232 cmc, monocilindric, în 4 timpi. Acesta produce 3,5 CP gestionați de o o cutie de viteze cu două trepte și o transmisie pe curea.
Ne-a mai atras atenția și Simson SR2E, cu origini în Republica Federală Germană. SR vine de la Simson-Rheinmetall. SR2E a debutat la Leipzing în 1957 cu un motor monocilindru în doi timpi (47,6 cmc cilindree, alimentare cu carburator) și o putere maximă de 1,8 CP, suficientă pentru o viteză maximă de 45 km/h. Transmisie: pe lanț.
O s-o mai menționăm și pe CZ 501 Cezeta (unde CZ vine de Ceska zbrojovka Strakonice), produsă între 1957 și 1964. Partea neobișnuită la CZ 501 Cezeta este lungimea de 2 metri, foarte mare pentru un vehicul pe două roți, dar și silueta de torpilă. Motorul este o unitate în doi timpi (172 cmc) cuplată unei transmisii cu 4 trepte. CZ 501 putea atinge o viteză maximă de 80 km/h.
Spor la vizionat!