Acasă RacingWheels ROTAC: Lupta cu secundele

ROTAC: Lupta cu secundele

0 comentarii

Cum ar fi dacă ar exista o competiție auto unde aproape orcine ar putea concura? Indiferent de mașina deținută, cu reguli simple și fără prea mult tam-tam. Ei bine, această competiție există și se numește Romanian Time Attack Challenge. ROTAC, pe scurt.

Sunt pasionat de motorsport încă din copilările. Am început cu Formula 1 în anii ’90, pe vremea când Senna și Mansell duceau dueluri incredibile în Marele Circ. Apoi am luat calea rally. Pentru o perioadă nu am lipsit de la nicio etapă din Campionatul Național de Raliuri. Băteam țara în lung și lat doar ca să văd mașinile de curse pe viraje. Am gustat apoi și din impresionantul WRC și i-am rămas fan. Trebuie însă să recunosc că nu știam nimic despre „time attack”.

ROTAC: Lupta cu secundele - 45

Un altfel de competiție, în care, deși se desfășoară pe circuit, concurenții nu se bat unul împotriva celuilalt. Adversarul lor este cronometrul, iar cel care obține cel mai bun timp la clasa sa, învinge. De ceva vreme, acest tip de concurs există și la noi în țară, organizat de câțiva tineri pasionați de motorsport care au vrut să facă ceva diferit, la alt nivel.

Este un campionat privat cu reguli proprii și patru etape disputate în fiecare an. Apariția circuitului MotorPark de la Adâncata a făcut posibilă organizarea unei astfel de competiții și în România. Aproape oricine poate concura cu cronometrul pe pista de la Adâncata, dacă are o mașină și vrea să își încerce talentul de pilot. Mai mult, melanjul unic de piloți amatori, mașini de stradă, bolizi de curse, supercaruri și mașini rare fac din ROTAC un campionat unic.

Sincer, nu am crezut asta până nu am mers să văd cu proprii ochi. Alături de fotograful Bogdan Paraschiv am participat la ultima etapă din sezonul 2016 și aici am luat contact pentru prima dată cu atmosfera din Romani- an Time Attack Challenge.

Ne-am suit în mașină și o oră mai târziu intram pe poarta circuitului de lângă Urziceni. Deja din parcarea din spatele paddock-ului poți vedea cât de „pestriță” este adunarea de mașini de la ROTAC. De la automobile de stradă venite pe propriile roți, trecând prin vehicule cu perfomanțe din liga unor mărci precum Ferrari, Maserati sau Porsche și ajungând la monștrii din lumea vitezei pe traseu montan. Dar, în ciuda acestui mix exotic, atmosfera e relaxată și prietenoasă, un lucru pe care nu l-am mai întâlnit de ceva vreme la raliurile autohtone.

La ROTAC vin tot felul de mașini. Inclusiv monștrii de 800 CP pe care îi vedem de obicei pe traseele de viteză în coastă.

Tot felul de bomboane pe roți

Mașinile se înscriu într-o coadă colorată, cu aer de M&Ms, în drumul spre verificările tehnice. Este un spectacol doar să urmărești fiecare exemplar în parte, atât de diferite sunt automobilele care vin la ROTAC. Oficialii sunt ușor de recunoscut după tricourile albe cu sigla ROTAC, iar toată lumea are o brățară colorată care îți oferă acces în diverse zone ale circuitului.

ROTAC: Lupta cu secundele - 45

Organizarea este surprinzător de bună pentru un eveniment românesc, singurul lucru care a generat o coadă tipic autohtonă fiind unica sursă de mâncare din zonă: un food truck care asambla burgeri (foarte gustoși, de altfel) cu viteza Aventura ROTAC a început în 2014 la iniția- tiva a doi pasionați ai sportului cu motor: Alex Roșiu și Octavian Drăgan. Prezenți în organizarea unor evenimente de profil dar și concurând propriu-zis la diverse competiții, au ajuns pentru prima dată pe circuitul MotorPark. Aici s-a născut practic ideea de a organiza o competiție accesibilă tuturor. Cei doi și-au propus să transforme parte din motorsportul din România într-un sport de masă. Echipa de organizare a crescut cu timpul, iar în acest moment numără 12 oameni entuziaști, la care se adaugă personalul specific pentru siguranța curselor (comisari de traseu, medici, etc).

Sunt șapte clase în campionatul ROTAC: street, street+, tuned, supersport, race, race+ și unlimited. Dacă mașinile de stradă fără modificări pot concura în primele două, cele cu modificări aduse la partea aerodinamică și la suspensie se pot înscrie la clasa tuned. Modelele puternice sunt în clasa supersport, iar de la race în sus discutăm deja de automobile cu pedigree, dedicate curselor auto.

Oricine își poate găsi locul la ROTAC. De la pilotul aspirant, la racerul amator care nu vrea să fie teribilist pe stradă și până la profesioniști.

Tocmai aici este frumusețea acestui campionat. Oricine își poate găsi locul. De la pilotul aspirant, la racerul amator care nu vrea să fie teribilist pe stradă, până la piloții profesioniști. Nu contează că te prezinți la start într-un MINI Cooper S stock, un BMW M3 modificat, sau un Mitsubishi Lancer împins la 800 CP. Toată lumea are loc, iar la final adversarul principal este timpul și nimic altceva – cine poate parcurge un tur de circuit în cel mai scurt timp.

ROTAC: Lupta cu secundele - 45

Cronometrarea se face profesionist, fiecare mașină având obligația să monteze în partea din față un transponder. Acesta permite cronometrarea electronică în timp real a tuturor mașinilor prezente pe circuit (și afișarea datelor pe monitoarele montate în paddock).

ROTAC 2017

Sezonul 2017 va avea tot patru etape. Toate se vor desfășura pe circuitul MotorPark de la Adâncata, dar în configurații diferite. Prima întâlnire a avut loc pe 1 aprilie și va fi urmată de etape pe 27 mai, 19 august și 1 octombrie. Organizatorii plănuiesc ca în viitor să diversifice locurile în care se vor alerga etapele ROTAC, iar în sezonul 2017 va exista și o etapă pilot, la Hungaroring, organizată împreună cu colegii de la Magyar Time Attack. Iar dacă circuitul aflat în construcție la Târgu Mureș va fi terminat, cel mai probabil vor exista runde organizate și acolo.

Sportul cu motor este o activitate scumpă, dar organizatorii campionatului ROTAC încearcă să păstreze această disciplină cât mai accesibilă pentru toată lumea. Pentru a te înscrie la o cursă trebuie plătiți 650 lei (în avans) sau 750 lei la circuit. Înscrierea la toate cele patru curse din sezon costă 2.200 lei.

ROTAC: Lupta cu secundele - 45

Organizatorii și-au propus ca primii trei ani să fie o perioadă de implementare. Ca orice sport cu motor, totul se bazează pe multă pasiune, dar pentru ca lucrurile să meargă bine și ca proiectul să fie sustenabil, trebuie să devină o afacere. Evoluția primelor două sezoane a adus o creștere peste estimări, spun cei doi organizatori, așa că ne putem aștepta la lucruri intere- sante de la acest campionat în viitorul apropiat.

MotorPark România, primul circuit de viteză din România

MotorPark România este cel mai nou circuit auto-moto profesional din sud-estul Europei și sin- gurul din România. Este un circuit de viteză medie (maxim 280 km/h) și grad tehnic ridicat. Complexul este situat la 40 km nord-est de București, are o suprafață de 56 hectare, din care 70.000 mp construiți. Circuitul are o lungime de 4.200 metri, lățimea între 11 și 16 metri și poate fi folosit în ambele sensuri, folosește transpondere de viteză AMB cu sistem de cronometrare Mylaps și afișează rezultatele competițiilor atât local, cât și pe internet. Există 12 boxe duble care pot găzdui 24 de autoturisme de competiție sau 100 motociclete și un paddock de peste 10.000 mp, care găzduiește caravanele și logistica sportivilor. MotorPark România găzduiește de doi ani importante com- petiții naționale și internaționale de automobilism și motociclism, în condiții de siguranță.

ROTAC: Lupta cu secundele - 45

În general, sfârșitul de săptămână este destinat competițiilor sportive sau track days auto sau moto, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori. În cursul săptămânii se desfășoară prezentări și lansări de modele noi de mașini sau motociclete, team building-uri, workshop-uri, testări de autovehicule, școli de pilotaj, competiții particulare, etc. Scopul MotorPark este de creștere a competitivității sportivilor, cultivarea motorsportului, creșterea siguranței rutiere pe drumurile publice prin instruirea motocicliștilor și șoferilor auto care participă la cursuri de perfecționare, unde își pot testa limitele lor cât și ale vehiculelor lor, în siguranță.

Citește și

Lasă un comentariu