Acasă RacingWheels Cea mai frumoasă mașină din lume

Cea mai frumoasă mașină din lume

1 comentarii

Jaguar E-Type este mașina despre care Enzo Ferrari a spus că este cea mai frumoasă din lume. Și cel mai probabil avea dreptate. Iar versiunea cu motor V12 sub capotă este poate cea mai nebună dintre toate.

Hellboy! Acesta este numele unui superb exemplar Jaguar E-Type Series 3. Este o mașină drăcească, ce-i drept. 300 cai putere dezlănțuiți de un motor cu 12 cilindri amplasat sub o lungă capotă către o punte spate extrem de ușoară. O rețetă pentru senzații deosebite.

Test Jaguar E-Type: Cea mai frumoasă mașină din lume

Avem în față un Jaguar E-Type Mk3 din 1973. Este versiunea comercializată pe piața americană, acolo unde acest model britanic a făcut furori la vremea lui. Este mai lung față de primele două iterații ale modelului E-Type și are și o serie de modificări estetice în zona farurilor. Portierele au fost și ele lungite cu 10 centimetri pentru a putea permite americanilor mai corpolenți să poată ajunge în habitaclu.

Jaguar E-Type a fost lansat în 1961, la Salonul Auto de la Geneva. Presa și publicul erau impresionate de noul model britanic, iar Sir William Lyons, fondatorul mărcii Jaguar, a cerut livrarea unei a doua mașini de la Coventry pentru a putea face față cererilor de test drive. Mașina a fost condusă pe roți toată noaptea pentru a ajunge la timp la Geneva, dar asta este altă poveste.

Caroseria desenată de Malcolm Sayer întorcea toate capetele prin liniile calde, capota lungă și farurile integrate. Este un design superb, mulți spunând că nu a fost egalat niciodată. Chiar Enzo Ferrari a fost gelos pe liniile modelului din Coventry și a spus despre E-Type că este cea mai frumoasă mașină din lume.

Test Jaguar E-Type: Cea mai frumoasă mașină din lume

Mai mult, E-Type era un automobil sport abordabil. La lansarea din 1961, un exemplar costa 2.250 lire sterline (aproximativ 40.000 euro în banii de astăzi). Apoi, soluțiile tehnice propuse erau avangardiste pentru anii ’60. Caroserie de tip monococă, suspensie spate independentă și frâne pe disc pentru toate cele patru roți, toate erau rar întâlnite acum aproape 50 de ani.

Prima versiune a modelului Jaguar E-Type folosea un motor cu șase cilindri în linie cu o capacitate cilindrică de 3.8 litri. Cei 265 CP pe care îi producea, făceau din E-Type o mașină rapidă chiar și pentru standardele de azi. Ulterior a primit și un motor de 4.2 litri.

Exemplarul nostru, a treia versiune, a fost fabricat între 1971 și 1975 și avea un nou propulsor. Sub generoasa capotă era montat acum un motor V12 de 5,3 litri, cu patru carburatoare. Jaguar aducea și o serie de elemente moderne, frâne mai mari și direcție asistată. Opțional se putea alege transmisie automată, jante cu spițe și aer condiționat.

Test Jaguar E-Type: Cea mai frumoasă mașină din lume

Privind această bestie britanică nu ai cum să nu fii impresionat de liniile fluide și statura musculoasă. Poziția la volan este joasă, ești aproape de șosea, dar este confortabil. Este chiar impresionat cât de modern se simte acest automobil. Proprietarul îmi povestește că a făcut chiar un drum București-Chișinău și retur la volanul acestei mașini fără nici un fel de problemă.

Cei 12 cilindri se trezesc la viață cu un lătrat viguros amplificat de cele patru evacuări amplasate central în partea din spate. Turația se stabilizează într-un mârâit gutural și ne punem în mișcare. Prima oprire este la benzinărie pentru că această pisică este una însetată. În funcție de amestec și de reglajul carburatoarelor, consumul mediu poate varia între 12 și 25 litri/100 km.

Însă, odată pus în mișcare, consumul nu mai contează. Vântul îți șuieră peste cap, iar un zâmbet mi se lățește pe față privind capota infinită din fața mea. Cei 300 CP fac ca puntea spate să fie veselă în viraje, dar nu suntem aici ca să facem derapaje cu o mașină ce valorează 130.000 euro. Continuăm cu atenție, în timp ce mă bucur de fiecare minut.

Test Jaguar E-Type: Cea mai frumoasă mașină din lume

Povestea acestei mașini începe în Statele Unite. A fost achiziționată într-o stare avansată de degradare, dar era încă funcțională în 2009, când a fost importată înapoi în Europa. Restaurarea a fostă făcută la Oldtimer Studio și rămâne unul dintre cele mai iubite proiecte rezolvate de atelierul din Moara Vlăsiei.

Te așezi în fața volanului cu trei spițe și ai senzația că ești într-un avion de vânătoare. Lipsește doar o mitralieră.

Profit de o pauză în timpul sesiunii foto pentru a observa mai bine interiorul. Sunt mai multe butoane ca într-un avion de vânătoare și nu mai puțin de șapte indicatoare analogice. Vitezometrul este gradat în mile pe oră, iar zona roșie a turometrului începe la 6.500 rpm. Fiecare buton este explicat cu un mic text amplasat dedesubt, un detaliu specific exemplarelor dedicate pieței americane. Levierul cutiei de viteze manuală cu cinci trepte este ornat cu o nucă de lemn pe care tronează logo-ul Jaguar, iar mânerul frânei de parcare este complet cromat. Între scaune, pe consola centrală avem și o scrumieră. Dar poate cel mai frumos element este volanul simplu cu trei spițe perforate, chintesența unui volan de curse.

Ne despărțim greu de Jaguarul vișiniu. Este genul de mașină în care te urci și pleci fără destinație. Doar să conduci sub cerul liber ore în șir.

Citește și

1 comentarii

Cea Mai Frumoasă Mașină Din Lume - rca-ieftin.online 24 decembrie 2021 - 12:48

[…] turbomag.ro […]

Răspuns

Lasă un comentariu