Acasă RacingWheels Dragoste la a doua vedere

Dragoste la a doua vedere

0 comentarii

Povestea acestui Porsche din 1974 începe cu un alt Porsche. Unul recent, vândut prea repede. Și pentru că marca asta are putere de a-ți fura sufletul fără să îți dai seama, așa cum avea să constate proprietarul acestui superb exemplar, a fost dragoste la a doua vedere.

Porsche 911 este Legenda. Sau cel puțin una dintre ele. Este automobilul sport la care majoritatea dintre noi visează cu ochii deschiși. Mulți am crescut cu un poster al acestei mașini dea- supra patului. O vedem prin filmele clasice, prin reviste auto aduse de afară, iar în istoria mai modernă a fost făcută din nou celebră de personajul Hank Moody din serialul Californication.

Test Porsche 911 Targa: Dragoste la a doua vedere

Sau pentru cei care preferă un serial noir din lumea scandinavă, de polițista blondă Saga Norén și al său 911 verde, personaje principale în serialul suedez Bron (The Bridge). Porsche 911 are extrem de mulți fani, fiind unul dintre cele mai emblematice mașini din istorie. Iar silueta sa este atât de speci- fică încât o recunosc și cei care nu sunt pasionați de automobile.

Puțini sunt norocoșii care ajung să dețină un exem- plar, mai ales în vremurile recente, când valoarea unui 911 clasic a ajuns să crească incredibil de mult. Majoritatea iterațiilor din aproape toate generațiile pot fi colecționate, iar multe dintre ele sunt o investiție, valoarea de revânzare ajungând să fie mai mare decât prețul de achiziție. Mărturisesc că mă aflu și eu în legiunea de fani ai mărcii din Zuffenhausen și mai ales ai modelului 911. Chiar dacă favoritul meu este din altă generație față de bijuteria de față, asta nu schimbă cu nimic admirația mea pentru acest automobil. Așa că, atunci când mi s-a propus să mă întâlnesc cu proprietarul unui exemplar 911 Targa din 1974, am sărit imediat cu entuziasm.

L-am întâlnit într-o dimineață rece, dar însorită, de noiembrie, undeva în apropierea Bucureștiului. De la depărtare pare negru, dar atunci când te apropii de mașină, observi că este o nuanță închisă de maro. Are liniile voluptoase ale versiunii Turbo, cel mai sexy dintre toate 911-le. I-am dat târcoale în curtea proprietarului său și m-am întrebat cam ce ar trebui să fac pentru a deține și eu un exemplar? Înainte ca mintea să mi-o ia razna desenând vreun scenariu care implică jefuirea unei bănci, apare Cătălin.

Test Porsche 911 Targa: Dragoste la a doua vedere

Facem cunoștiință și îmi prezintă mașina: „Este un Porsche 911 Targa din 1974, versiunea cu look Turbo, deși are sub capota din spate motorul boxer de 2,7 litri, cu șase cilindri.” În timp ce o privesc cu un amestec de satisfacție și invidie, Cătălin adaugă: „Și o cheamă Sally 2!” Sally 2? Cum adica?”, întreb mirat. Și ce s-a întâmplat cu 1? De ce Sally? „Sally a fost alt Porsche. Unul de fabricație recentă, de data aceasta. Pe care l-am vândut prea repede. Iar numele a fost ales de fata mea, Alexandra”, povestește Cătălin.

Exemplarul nostru are elemente de caroserie preluate de la versiunea Turbo, ca eleronul masiv, însă motorul este clasicul 2.7 boxer cu șase cilindri.

Pentru cei care nu sunt la curent cu filmele de animație, Sally Carrera este numele unui personaj din fimul Cars, în- truchipat de un Porsche 911 (996) stilizat. Și pentru că Ale- xandra a îndrăgit acest film atunci când era mică, a botezat primul Porsche al familiei cu numele Sally. Originala era un 911 Carrera S din 2012. Fără să își dea seama că fiica sa ținea foarte mult la acea mașină, Cătălin avea să o vândă un an mai târziu. Realizând ulterior că nu a fost o mutare prea inspirată, Cătălin îi promitea fiicei sale că va restaura un 911 clasic, iar ea va fi implicată în tot procesul.

Sally 2

Așa debuta povestea lui Sally 2, un Targa din 1974. Achi- ziționat din Statele Unite, exemplarul se dovedea a fi un export atipic. Deși are farurile specifice pieței americane, acest 911 are ceasurile de bord gradate în unitățile metrice utilizate în Europa continentală, iar toate celelalte elemen- te sunt specifice unui model european. Mașina a plecat din Stuttgart la un dealer din New Jersey, iar primul client a solicitat ca exemplarul să aibă elementele Turbo look (aripi evazate și eleron masiv) și soft top în loc de lunetă de sticlă.

TARGA ESTE POATE CEA MAI FRUMOASĂ VERSIUNE DE CAROSERIE PENTRU MODELUL 911

Motorul boxer de 2.7 litri dezvolta 190 CP, iar după ce mașina a ajuns în România, a trecut printr-un proces de restaurare completă la Oldtimer Studio. Alexandra avea să decidă toate detaliile, culoarea caroseriei, culoarea interiorului, etc. Exteriorul orginal era vopsit portocaliu, dar mașina a fost revopsită conform dorinței Alexandrei în această nuanță de maro închis, iar pentru interior a fost aleasă o nuanță deschisă. L-am întrebat pe Cătălin ce valoare are acest model pe piața modelelor clasice. Răspunsul: probabil undeva între 70.000 și 80.000 euro.

Test Porsche 911 Targa: Dragoste la a doua vedere

Pentru sesiunea foto, Sally 2 s-a rușinat puțin. Deși motorul a mers inițial în cinci cilindri, până la urmă și-a învins emoțiile și s-a lăsat capturat de lentila fotografului nostru. Recunosc că nu am avut curajul să îl rog pe Cătălin să mă lase la volan, mai ales cu boxerul făcând nazuri. Dar minutele petrecute ca pasager m-au convins că achiziția unui 911 clasic este cel mai bun lucru pe care îl poți vrea de la banii tăi. Mașina se simte incredibil de modernă pentru un automobil construit acum 43 de ani. Suspensia este impecabilă, iar sunetul dogit al motorului boxer, cu șase cilindri, îți pune automat un zâmbet pe buze. Nu vrei altceva decât să vină weekendul și să pleci. Nu contează unde. Doar să conduci de dragul de a o face.

Interiorul este simplu și auster, dar nu ai nevoie de mai mult. Ceasuri analogice, geamuri acționate manual și un radio. Viața era mult mai simplă în 1974.

După sesiunea foto am mai aflat câteva detalii: mașina a fost gândită inițial pentru a fi folosită zilnic. Avea să devină, însă, partener pentru drumuri de weekend, excursii la munte și chiar mașină de antrenament. Cătălin este pasionat de automobile clasice, dar și pilot în Campionatul Național de Viteză în Coastă în clasa rezervată automobilelor istorice. Acolo a luat startul cu o serie de clasice deosebite, începând cu un MGB, trecând apoi pe un Fiat Abarth, pentru ca în cele mai recente sezoane să fi alergat cu o superbă Alfa Romeo Alfetta GTV (pe care o găsiți prezentată, la rându-i, în acest catalog).

Dacă doriți să-i țineți pumnii, e bine să știți că pentru viitor ne pregătește o altă surpriză. Una albastră, cu nume de felină.

Citește și

Lasă un comentariu