Acasă RacingWheels Matadorul

Matadorul

0 comentarii

Așa îș știau toți; și se temeau de el, pentru că era letal la volan. Campion Mondial de raliuri, Carlos Sainz a triumfat cu Toyota, care, drept mulțumire, i-a dedicat acest model cu care ne-am jucat entuziasmați, prin zăpadă.

De obicei, atunci când ninge contramandezi ședințe foto. Zăpadă multă, blestemul fotografilor. De obicei, dar nu și atunci când am aflat că într-un garaj călduț stă cuminte o Toyota Celica ediție Carlos Sainz. Păi cum? E drept că la început am propus să treacă iarna și să trecem la fapte, atâta doar că proprietarul a pus o condiție: nu să treacă iarna ci, din contră, să așteptăm o ninsoare serioasă.

Test cu Toyota Celica Carlos Sainz: Matadorul

Pentru că această Celica nu este o mofturoasă, ci o luptătoare prin definiție, un tanc de mașină cum numai altă dată se producea. Deși exponat de valoare (moderată, nu exagerată, ce-i drept) este un automobil pe care îl poți utiliza fără nicio problemă zilnic. Pe principiul visat de toți: îi pui benzină și atât!

S-a născut în 1992 și avea modificări speciale față de modelul de serie. Modificări ce au fost implementate în masă abia odată cu urmașul, Toyota Celica GT-Four de generația a 6-a. Ca pentru multe alte ședințe foto din acest catalog, am fost la Academia Titi Aur.

Dacă de obicei era o chestiune dictată de faptul că parte dintre subiectele noastre nu erau înscrise pentru circulația pe drumuri publice, de data aceasta a fost altceva – în holul central de la ATA, agățată năstrușnic pe un perete, stă o altă Toyota Celica, o replică a celei cu care Titi Aur a înșirat unele dintre cele mai frumoase victorii ale carierei sale impresionante. De altfel, dacă întrebi pasiona- ții despre Titi, mai mult ca sigur că primul automobil la care îi duce gândul este Celica „Ardaf”. Nu puteam rata momentul și să nu le punem față în față.

Până și Aur a oftat

Doar că mașina lui Andrei, prietenul nostru, este una 100% de stradă (mă rog, pentru ședința foto a fost încălțată cu un set de pneuri cu ținte). Coupe-ul acesta nici nou, dar nici prea vechi pentru a fi considerat chiar un clasic, are un farmec aparte, pe care i-l descoperi doar în preajmă. Nu știu ce s-o fi întâmplat prin birourile japonezilor, de au ajuns să pună mai mult accent pe ce impact are o Toyota față de mediul înconjurător decât pe cel pe care îl are în sufletul unui cumpărător, dar nu e bine…

Test cu Toyota Celica Carlos Sainz: Matadorul

De Celica asta Carlos Sainz te poți îndrăgosti cum nu o faci de un întreg showroom Toyota + Lexus la un loc, iar asta spune multe despre superficialitatea omului modern, care gândește prea mult cu calculatorul științific în mână. Fără artificii de design, o siluetă suplă, o armonie perfectă între lățime și înălțime, o gardă la sol care nu ar recomanda-o chiar ca etalon dinamic (total greșit!) dar care te ajută să mai sari peste câte un obstacol neprevăzut fără să clipești, un eleron montat atât de natural pe portbagaj și o schemă cromatică ce te duce instant cu mintea la WRC, toate pică exact ca piesele dintr-un puzzle asamblat perfect.

26 de victorii în WRC, în cariera de 18 ani; 13 au fost obținute cu Toyota Celica.

Asfalt, macadam, noroi, zăpadă… orice! Când i-au spus lui Sainz că-i vor dedica o serie limitată i-au luat ochii cu o tapițerie specială, frumos colorată și cu semnătura sa pe scaunele sport. Dar matadorul, ca vulpe bătrână ce a fost mereu, i-a pus pe japonezi să ridice capo- ta. Ei, știind asta, au venit pregătiți în fața campionului.

În comparație cu o Celica stock de generația a 5-a are un intercooler modificat (asemănător celui folosit de Celica WRC) și altă capotă a motorului, cu noi guri de ventilație, o altă hartă pentru ECU și un spoiler frontal redesenat și mai ușor. Pentru omologarea pentru Grupa A din campionatul Mondial de Raliuri (WRC) a fost nevoie să fie construite 5.000 de bucăți. Cele vândute în Japonia, 1.800 mai exact, au fost comercializate sub titulatura Celica GT-Four RC. 3.000 au luat drumul Europei, 440 ajungând în Anglia, doar că pe bătrânul continent a fost folosit chiar numele Carlos Sainz pentru ediția specială care sărbătorea titlurile de campion mondial de raliuri obținute de spaniol în 1990 și 1992 (singurele din carieră, ambele cu Toyota).

Test cu Toyota Celica Carlos Sainz: Matadorul

Între 1990 și 1992, Matadorul Sainz a obținut 13 victorii în WRC la volanul lui Celica, din totalul de 26 pe care le are în palmares (celelalte au fost obținute cu Subaru Impreza, Ford Escort, Toyota Corolla, Ford Focus și Citroen Xsara). Re- lația dintre el și Celica a continuat chiar și după plecarea din echipa japoneză, nu de puține ori fiind surprins conducând pe stradă chiar exemplarul ediție specială primit cadou după cel de-al doilea titlu.

În București avem mașina cu numărul 2.100 trecut pe plăcuța ce marchează exclusivitatea. Are 180.000 kilometri, dar nu vă speriați! E întreținută ca la carte și a fost desfăcută din șurub în șurub. Culmea e că nu au fost multe de pus la punct. Inginerie japoneză din vremurile în care această caracteristică conta cu adevărat. 220 CP, 304 Nm și un sistem de tracțiune integrală cu diferențial central cu alunecare limitată (LSD) și diferențial spate de tip Torsen fac din „tânăra” de 25 de ani o armă letală dacă pică pe mâinile unui îndemânatic cu volanul. Iar valsul prin nămeții viscoliți ne-a demonstrat încă o dată că e greu să faci ciorbă bună fără găina aia bătrână. Asta o știe și Matadorul, mai cu seamă că laurii cei mai importanți din carieră sunt legați fix de acest model legendar – Celica.

Citește și

Lasă un comentariu