Acasă RacingWheels Frumusețe atipică

Frumusețe atipică

0 comentarii

Nu se mai fac mașini cum se făceau odată! O expresie cât se poate de corectă pentru modelul Lancia Fulvia Sport Zagato. O privire este suficientă pentru a înțelege acest gen de design probabil că nu va fi repetat în viitor.

Un lucru e sigur. Toată lumea întoarce capul după această mașină portocalie. Și nu în sensul admirativ, neapărat. Ci mai degrabă din curiozitate. Pentru că Lancia Fulvia Sport Zagato nu are frumusețea clasică a unui automobil italian de la finalul anilor ’60. Are însă stil și acea semnătură specială, un Z care spune multe. Lume, vă prezint oița mai închisă la culoare a familia Fulvia. Sau… „ciudățica” familiei.

Fulvia. Cea normală

Lancia Fulvia este un automobil remarcabil. Face parte din istoria unei mărci cu o rezonanță aparte. Fulvia s-a născut în 1963 și a fost un model de cotitură în istoria mărcii. Lancia renunța la modelele cu propulsie pe puntea spate, iar Fulvia a fost unul din primele automobile produse de marca italiană care trimitea puterea către puntea față.

test Lancia Fulvia Sport Zagato

Apoi, soluția tehnică pentru propulsor – Lancia trecea de la motoarele boxer la cele în V, cu unghi îngust. Fulvia avea să fie motorizată cu unități V4. Modelul urma să fie declinat atât în versiune sedan cu patru portiere, apreciată de publicul italian și nu numai, cât și un foarte frumos coupe, care a făcut carieră în lumea raliurilor. Dar, cumva, nu a fost suficient, așa că Lancia a produs și un coupe alternativ, desenat de casa Zagato.

Și care era diferit total de linia modelelor Fulvia Sedan și Fulvia Coupé. Pentru a face diferența, oficial, noul model s-a numit Lancia Fulvia Sport, dar multă lume îl numește simplu: Lancia Zagato.

Carozzeria Zagato

Zagato este un nume de care orice pasionat de automobile a auzit. Fie că numele cu o rezonanță aparte este asociat cu Lancia sau cu Aston Martin, compania de design cu sediul la nord de Milano și-a rezervat un loc important în lumea auto. test Lancia Fulvia Sport Zagato: Frumusețe atipicăFondată în 1919 de către Ugo Zagato, compania devenea un carosier independent pentru automobile și avioane.

Casa de design avea să se facă cunoscută pentru faptul că împrumuta elemente din industria aeronautică și le transfera în cea auto. În anii ’20, Zagato s-a concentrat pe automobile de competiție, comenzile venind în special din partea celor de la Alfa Romeo. Zagato a imaginat caroseria pentru modelul Alfa 6C 1500, care avea să concureze la Mille Miglia, unde reușea să se claseze pe locul doi în 1927 și să câștige în 1928. Iar lista de clienți care apelau la serviciile de carosier ale lui Zagato se îmbogățea cu nume rezonante precum Bugatti, Maserati, Diatto și chiar Rolls-Royce.

Zagato nu a creat niciodată mașini în stilul clasic italian, ci a preferat forme atipice ca de exemplu acest far oval încadrat de un element hexagonal din crom

În anii ’30, Zagato trecea la caroserii aerodinamice, revoluționare pentru o perioadă în care automobilele erau încă desenate fără a da importanță fluxului de aer. Zagato desena caroserii cu parbrize înclinate, faruri aerodinamice și utiliza discuri de frână perforate pentru a favoriza răcirea, elemente total atipice pentru perioada interbelică.

test Lancia Fulvia Sport Zagato

Războiul îl surprindea pe Ugo Zagato la Milano, dar acesta reușea să găsească refugiu în zona Lacului Maggiore. Un bombardament britanic distrugea atelierul din Corso Sempione, iar Zagato se alătura uzinei Isotta Fraschini, unde a construit camioane și vehicule militare pentru armată.

100 de ani. Carosierul Zagato își serbează centenarul în 2019

După război, Ugo și fiul său Elio aveau să continue afacerea, desenând și carosând automobile. Lista de clienți creștea de la o zi la alta: AC, Alfa Romeo, Abarth, Aston Martin, Bristol, Ferrari, Fiat, Maserati și Jaguar aveau să folosească caroserii Zagato în anii ’50.

test Lancia Fulvia Sport Zagato

Ugo Zagato avea să se stingă în 1968, dar afacerea sa urma să meargă înainte sub conducerea fiilor săi Elio și Gianni. Chiar și astăzi, Zagato este o afacere de familie, condusă de Andrea Zagato, fiul lui Elio, și soția sa Marella, fiica lui Piero Rivolta și nepoată a fondatorului mărcii Iso, Renzo Rivolta.

Fulvia Sport

Dar, să revenim la ciudățica noastră. Lancia Fulvia Sport Zagato este o mașină aparte. Am întâlnit-o în curtea prietenilor noștri de la Oldtimer Studio și inițial a refuzat să pornească. Nimic anormal, până aici, este știut faptul că Lancia a construit mereu mașini cu personalitate. Așa că am privit-o bine o vreme. Nu este o mașină frumoasă. Dar are un farmec care nu poate fi negat. Unghiurile caroseriei sunt diferite față de ce te-ai aștepta de la o mașină italienească din 1969. Și totuși, nu îți poți lua privirea de la ea.

test Lancia Fulvia Sport Zagato

Convinsă în cele din urmă să pornească motorul V4 de 1,3 litri, am pornit spre sesiunea foto. Cu o poziție italienească la volan, un schimbător de viteze înclinat cu care trebuie să navighezi în cutia cu patru trepte și o planșă de bord din lemn, Fulvia Sport te cucerește încet. Cumva parcă te simți în Roma, la finalul anilor ’60.

Modelul desenat de Ercole Spada pentru Zagato atrage priviri oriunde s-ar afișa. Pentru că în era lor modelele Lancia erau scumpe, nu sunt prea multe exemplare Fulvia Sport disponibile astăzi. Linia caroseriei este aparte, cu o parte frontală atipică, faruri rectangulare ce încadrează un calandru argintiu. Până și logo-ul modelului este ciudat, scris cu un font aproape indescifrabil, iar Z-ul care certifică apartenența în liga modelelor Zagato este amplasat strategic pe caroserie. Capota motorului se deschide în lateral, iar în spate nu există un hayon. Tot ce avem este un fel de sertar care adăpostește roata de rezervă.

test Lancia Fulvia Sport Zagato

Motorul V4 de 1,3 litri al acestei versiuni Fulvia Sport 1.3 S dezvolta 92 CP când era nou, o cifră mai mult decât decentă pentru vremea respectivă. Cei patru cilindri au un unghi de doar 13 grade între ei, iar motorul este instalat înclinat la 45 grade. Puterea este transmisă către puntea față, după cum ziceam.

Lancia Fulvia Sport este un diamant prea puțin apreciat. Poate că nu e chiar un reper de frumusețe, nici măcar în familia Fulvia, deși totul este relativ, dar va rămâne mereu apreciată de către cei care caută automobile cu o apariție atipică. Iar faptul că este destul de rară este doar în avantajul colecționarilor de acest fel.

Citește și

Lasă un comentariu