Acasă EcoWheels Scuză pentru tătici – Mini Cooper S

Scuză pentru tătici – Mini Cooper S

0 comentarii

Mi-a plăcut mereu MINI Cooper S, un automobil cu adevărat cu personalitate pregnantă; acum și cu facelift la facelift. Totuși, m-am întrebat mereu de ce-ar avea nevoie de 5 uși. De data asta m-am prins.

MINI, în declinarea Cooper S, este unul dintre cele mai „fun to drive” automobile de pe piață. Efectiv! Cred că nici măcar cei de la MINI nu au pretenția că este o alegere chibzuită, fiind, mult mai lesne, una dictată de suflet și de pasiune. Versiunea cu trei portiere este chintesența hothatch-ului, iar dimensiunile îl recomandă drept un „pocket rocket”; hai că v-am enervat suficient cu rom-gleza. Am vrut doar să intrăm în atmosfera britanică.

Revenind, și dacă MINI, celui mai MINI, îi stă bine cu trei portiere, și dacă există deja un Clubman mult-mult mai practic, de ce ai alege versiunea cu cinci portiere? M-am tot gândit la asta în timp ce mă bucuram de compania pungașului prin traficul urban altfel trist, iar revelația nu a întârziat să apară. La drept vorbind, portierele spate nu sunt tocmai extrem de practice.

Oricât de sexi e, fiind un Mini, profilul e cel mai puțin atractiv „unghi”.

Mici, oferă o gură de acces foarte înghesuită către banchetă, deci nu e nicio plăcere ca adult să fii nevoit să călătorești în spate. Unde, între noi fie vorba, nu-ți vei desfăta genunchii cu prea mult loc. Dar, cele cinci portiere pot fi salvarea unui tătic, de exemplu. În sensul că, dacă tinerețea i-a fost mai zbuciumată și garnisită de automobile cu nerv, cu pretenții sportive, iar dacă drumul vieții l-a pus pe tronul de cap de familie – cu toate obligațiile care se nasc în această postură, inclusiv nevoia de a renunța la un vehicul sport pentru unul practic – cele două portiere extra pot fi atuul perfect. Glumind, eroul nostru nu și-a mai luat mașină sport, și-a luat automobil de familie, odată cu achiziționarea unui exemplar precum cel testat.

Tușe John Cooper Works

Avem aici un re-facelift, unul care a primit și un pachet optic John Cooper Works (din start, extra 4.949 euro). Spoilerul față este redesenat, avem un nou model de jante, farurile beneficiază de tehnologie LED, iar stopurile vin standard cu aspectul care amintește de steagul Marii Britanii. Un element inedit este plafonul vopsit „degrade” (Multitone Roof) utilizând o tehnică specială. Nu pot să spun că l-aș alege în locul unuia pe care este aplicat steagul Regatului Unit, altă tușă deja clasică MINI, dar sunt convins că este un element care poate convinge instant publicul feminin. Care ar achita cei 707 euro suplimentari pentru „culoare”.

La interior avem un nou volan. Amintesc prima dată de el pentru că noile comenzi montate se doresc a fi mai ochioase, dar mi se par mai puțin atractive decât cele care urmau calea clasică a comenzilor montate pe MINI. Sigur, piața cere, piața primește. Apreciez că măcar butoanele cu aspect de comutatoare au fost păstrate sub ecranul sistemului multimedia. Care sistem a primit un upgrade consistent și are acum o grafică pe care mi-aș permite s-o botez „restomod”.

Două portiere extra, spor de ergonomie, dar portbagajul tot 278 de litri are.

Iar dacă s-a pus accent pe digitalizare, atât pentru instrumentarul de bord cât și pentru aspectul comenzilor de pe volan, nu înțeleg de ce se insită pe sistemul „head up display” de concepție ceva mai veche, cu un ecran care arată ca un geamlâc și care nu e tocmai aspectuos.

Dar, magia e la volan

Se spune că s-au făcut reglaje de finețe asupra trenului de rulare. N-aș zice că sunt atât de evidente. Oricum, sistemul de suspensie adaptivă este unul dintre ingredientele principale pentru ținuta de drum care îl face pe MINI Cooper S un campion al plăcerii condusului. Ca și răspunsul direcției, care contribuie la ceea ce MINI declară a fi o senzație de kart, mai cu seamă în modul Sport de conducere.

Nu m-a prea convins transmisia Steptronic Sport cu dublu-ambreiaj, fiindcă are unele momente de ezitare pe care mi-e greu să le înțeleg, mai cu seamă că MINI este o marcă guvernată de BMW, iar bavarezii oferă unele dintre cele mai eficiente transmisii automate.

La Cooper S ar mai fi loc de reglaje de finețe, cred eu. De asemenea, motorizarea supraalimentată parcă furnizează mai civilizat cei 178 CP, Cooper S fiind sesizabil mai rafinat decât în trecut, când era un golan fără prea multe scrupule. Pentru mulți, acesta va fi un aspect pozitiv; nu și pentru tatăl de la care am pornit discuția despre versiunea 5-door…

Oricum, să nu fiu înțeles greșit. N-are cum să nu-ți placă acest automobil, n-are cum! E fâșneț, dinamic, te strecoară cu talent prin trafic, te desfată cu un interior care, accesorizat cu gust, arată excepțional. Ce să mai, toate motivele să faci compromisul portierelor suplimentare pentru a-l blagoslovi drept automobil de familie.

Teoria spune că ți-l poți achiziționa cu puțin peste 28.000 de euro. Practica vine cu multe accesorii care-i sporesc personalitatea; și prețul, până pe la 43.750 de euro, cu TVA.

În mod normal n-ar trebui să spun nimic de preț. Pentru că cine-și dorește un MINI își asumă din start. Punct. Dar, voi mai face o afirmație pe care am emis-o și cu alte ocazii. Acesta este un caz în care nu e corect să se raporteze prețul direct proporțional la „câtă mașină primești”. Nici pe departe. Aici e un exemplu perfect despre plăceri pe care ți le faci în viață, unele pe patru roți.

Date tehnice Mini Cooper S

1998 cmc, benzină, 178 CP, 4×2, dublu-ambreiaj 7 · 6,2 l/100 km, 140 g CO2/km
· 0-100 km/h în 6,7 s, 235 km/h · de la 28.382 €, cu TVA

Text publicat în revista EcoWheels numărul 22.

Citește și

Lasă un comentariu