O mai țineți minte pe MIMI, nu? MIMI e un MINI Cooper SE, electric, care a fost salvat de la casat. Iar acum e mașină de curse. Singurul MINI electric de competiție din lume. De când am scris ultima dată despre ea, MIMI n-a stat locului. A tot participat pe la raliuri prin țară, inclusiv weekend-ul trecut, care a prins-o la Cursa de Viteză în Coastă de la Sinaia.
Cum spuneam, Mimi merge la curse. Pentru ca MIMI să facă o figură frumoasă acolo, părinții ei – BMW România, Vitesco Technologies și Michelin România – au avut grijă s-o echipeze pentru probe dificile, cu multe viraje. Prima dată, i-au găsit un pilot, pe Dominic Marcu. Apoi au venit modificările de ordin tehnic.

MIMI nu mai are airbag-uri, nici capitonaje, nici scaune în spate. Ele au fost înlocuite de un roll-cage omologat de FRAS, în vreme ce scaunele standard față au făcut loc unei perechi de scaune Sparco FIA 2019. Centurile de siguranță sunt și ele speciale, cu prindere în 6 puncte. Motorul electric a rămas cel standard, cu 135 kW (184 CP) și 270 Nm. Bateria e tot cea standard, cu capacitate netă de 28,9 kWh.

Nici jantele nu mai sunt cele din fabrică. MIMI e acum încălțată cu un set de jante de 17 inch Team Dynamics Pro Race, folosite de mașinile din MINI Challenge, în combinație cu pneuri Michelin. De aderență și prestanță pe asfalt se ocupă și un sistem de suspensie KW, cu reglaj individual pentru compresie și detentă. Dar de ajuns cu datele tehnice.
Raliuri și artă
La Sinaia, cel mai bun timp scos de MIMI (#RacingMIMI în limbaj digital) a fost 2:16,715. Timpul cumulat de 4:36,395 a clasat-o pe MIMI pe locul 32 în clasamentul general. Consumul pe fiecare urcare a fost de 4 kWh, iar de reîmprospătarea bateriei s-au ocupat cei de la Renovatio, cu o stație AC de putere medie.
Pe lângă competiție, MIMI s-a dus la Sinaia și cu scopuri educative. Echipa Vitesco a continuat să-i monitorizeze sistemele și să adune date despre aproximativ 60 de parametri care urmează să fie analizați ulterior.
O veste bună e că MIMI se simte foarte bine sub presiune, pentru că pe toată durata probelor toate sistemele au avut un comportament stabil și sigur, iar temperatura lichidului de răcire nu a trecut de 43 de grade Celsius. Și mai avem o veste bună: este foarte posibil ca până la următoarea etapă de coastă, programată pentru luna august, MIMI să primească noi îmbunătățiri.

Prezența lui MIMI la Sinaia a fost completată și de o atmosferă propice artei. MIMI este deja cea mai rapidă galerie de artă din lume, din moment ce plafonul i-a fost decorat de-a lungul timpului cu lucrări de artă create de ilustratori români pentru BCR – George.
Însă la Sinaia, MIMI a avut parte și de susținerea lui Adrian Mitu, care a explorat istoria MINI prin două lucrări, fiecare pictată pe capota unui Cooper SE și dominată de câte o figură marcantă din istoria mărcii: Alec Issigonis și John Cooper.

Dacă vrei să susții proiectul #RacingMIMI, poți urmări aventurile lui MIMI pe Facebook și Instagram. Sau poți merge la viteză în coastă, să-i faci galerie de pe margine. MIMI vede, aude și apreciază.