Acasă Auto Fără TVA la mașinile electrice: prețuri mai mici cu 19% pentru toate modelele

Fără TVA la mașinile electrice: prețuri mai mici cu 19% pentru toate modelele

de Știrbu
0 comentarii

Uniunea Europeană ia în calcul scenariul în care mașinile electrice comercializate aici să fie scutite de TVA. În România, asta înseamnă o reducere cu 19%.

Uniunea Europeană lucrează acum la un plan de a impulsiona economiile statelor membre, puternic afectate de criza COVID-19. Una dintre ariile discutate este, firește, cea automotive, iar accentul se pune pe mașinile electrice.

Conform Bloomberg, una dintre soluții ar fi scutirea mașinilor electrice de taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă fiecărui stat din Uniune. Asta înseamnă, în cazul României, o reducere a prețului electricelor cu 19%. Un alt punct discutat în documentul obținut de Bloomberg este un accelerarea ritmului de dezvoltare a infrastructurii electrice: două milioane de stații de încărcare până în 2025.

Revenind la primul punct menționat: reducerea prin scutirea TVA-ului, plus bonusul guvernamental — cel mai mare din Europa — oferit în România pentru achiziția de mașini electrice fac cu atât mai tentante ofertele.

Spre exemplu, bestsellerul Renault Zoe (33.850 €) ar urma să valoreze circa 28.200 € dacă ignorăm TVA-ul. Iar cu ecobonusul emis prin Rabla Plus, de aproape 9.400 €, prețul electricei franceze ar scădea până pe la 18.800 euro.

Nissan Leaf, pe care Tudor l-a dus chiar până la mare și înapoi, ar avea cel mai mic preț de pornire de 21.500 €. Iar cea mai accesibilă electrică din România, Škoda CitiGo-e iV, ar urma să coste, după toate reducerile posibile, 8.400 €.

Pentru Dacia Spring — prima electrică a producătorului autohton — încă nu știm prețuri, dar simțim că nu am greși mult dacă am estima prețul acesteia ca fiind similar cu cel al electricului CitiGo. Asta înseamnă că ai putea să-ți cumperi Dacia electrică pentru nici 9.000 €.

Dacă infrastructura stațiilor de încărcare electrice nu ar fi o problemă (pentru că acum este) în România, ți-ai cumpăra Dacia Spring la așa ofertă? Dacă nu, de ce nu?

Citește și

Lasă un comentariu