Acasă 4x4Wheels Anca Dumitrescu: antreprenoarea care a influențat destine

Anca Dumitrescu: antreprenoarea care a influențat destine

0 comentarii

Un om fin, încununat cu pasiuni. O idee de antreprenoriat care a influențat, în cel mai frumos mod, destine. Acesta-i micuțul „cuvânt înainte” al unei cărți care ar putea descrie un destin simpatic – Anca Dumitrescu.

M-am trezit mai devreme decât de obicei și mi-am făcut o ciocolată caldă. De dragul boem al scriiturii care urmează s-ar fi potrivit mai bine o cafea, dar nu consum. Am vrut să știu că, la mulți kilometri distanță unul de altul, prind în paralel unul dintre momentele ei preferate din viață.

Își începe diminețile citind. Lectura matinală joacă rolul unei înviorări perfecte. Sunt clipele în care este importantă doar cartea care o absoarbe și-i pune mintea în mișcare. Recunoaște că nu-i tocmai o persoană matinală, însă o dată pusă pe picioare poate prelungi programul unei zile oricât. Iar treaba asta cu lectura nu e de ici-colea. Ea și cărțile, scrisul; i-au schimbat destinul, la propriu. Cu doar trei luni înainte să pornească pe calea medicinei, Anca noastră a avut o revelație, a dat științele exacte pe arta jurnalismului și chiar dacă atunci părea că se aruncă în gol fără o plasă de siguranță, cartea vieții s-a scris după un fir epic mai mult decât interesant.

Încă din primul an de facultate s-a angajat în presă, deprinzând tainele mediului online. Fiind o fire meticuloasă, până la aproape exagerat de atentă la detalii, a primit creditul angajatorilor și a ajuns, încă studentă fiind, redactor-șef al unei publicații. Ușor? N-a fost! Frumos? Da! Probabil că atunci s-a dovedit că decizia de a lăsa deoparte medicina a fost mai mult decât inspirată. După ani de zile de reușite pe plan profesional a decis să schimbe rutina vieții, fără să-și pregătească un culcuș în prealabil. Era doar ea și îndrăzneala care o caracterizează, iar faptul că și-a dat demisia în timpul unui eveniment important pe care îl prezenta, pe scenă, spune enorm despre cât de multă-i tăria de caracter care se cuibărește în acest trup gingaș.

Fără o slujbă „clasică”, Anca a decis să acorde mai multă atenție hranei pentru suflet, iar în primă fază s-a ocupat de bunul mers al unei galerii de artă. Având exercițiul organizării de evenimente a pus pe tapet serate cu întâlniri între iubitori de Belle Arte, cu vin bun plimbat jucăuș prin pahare și muzică de încântat suflete. Așa a petrecut perioada de tranziție de la un „job” stabil și până la statutul de antreprenor.

Visul născut din alte visuri

Pe calea vieții, la un moment dat, a apărut ea, Georgiana, cea care avea să devină una dintre cele mai bune prietene și așa cum îi place Ancăi să spună: jumătatea mea mai bine organizată. Pe Georgiana o încercase mirajul meseriei de însoțitoare de bord, însă cursurile efectuate, extrem de costisitoare, nu au pregătit-o întru totul pentru ce avea să urmeze. Experiența, povestită la un pahar între prietene, a dat naștere unei idei: un curs de formare dedicat celor care visează să ajungă însoțitori de bord. Seara, acasă, Anca a investit primii aproximativ 50 de euro în ceea ce avea să-i definească bine viața începând cu 2013 – domeniul web www.vreausafiustewardesa.ro.

Primele cursuri au fost copleșitoare din punct de vedere al succesului, dovedindu-se că foarte multă lume aprecia faptul că „lecțiile” gândite de Georgiana și Anca adăugau componente personalizate pentru fiecare companie în parte, pe lângă generalități. Încă de la început, s-au desfășurat în totalitate în limba engleză, iar de aici până la ediții desfășurate la Chișinău, apoi la Belgrad și Roma nu a mai fost decât un pas.

Așa s-a lansat, pentru viitorii cursanți străini, alternativa www.howtobecabincrew.com. După aproape 3.000 de cursanți pregătiți bine, cărora li s-au deschis noi orizonturi, momentul 2020 a găsit-o pe Anca într-un continuu foc întreținut de firea sa dedicată muncii. Pauza, deși deși apărută pe un fir epic nefericit, n-a picat tocmai rău…

Ritualul unei vieți frumoase

Industria aeronautică n-a mai fost într-o continuă căutare de personal după apariția printre noi a lui SARS-CoV-2. Așa că Anca și-a putut găsi liniștea, după ani de agitație, în superbul apartament pe care și l-a amenajat în cel mai mic detaliu în chiar inima Bucureștiului cu farmec, de altădată. De mică a crescut înconjurată de obiecte de artizanat, antichități, piese de o finețe remarcabilă. Una dintre pasiunile tatălui. În căutarea obiectelor de decor perfecte pentru cuibușorul ei cu aer parizian a nutrit ideea unui nou proiect – un magazin online care să ofere, în condiții profesioniste și de transparență totală, obiecte de colecție, piese de artă și mici antichități. Filo-kalos, dragostea față de bine si frumos, în Grecia care-i este atât de dragă Ancăi, s-a transformat în Philocaly.

Pe noul drum a pornit însoțită tot de Georgiana, dar și de părinții săi, care-și dedică mare parte din timp sortării, catalogării și ambalării cu grijă a obiectelor care vor însufleți casele pasionaților de frumos. O joacă? Nu și atunci când vrei să oferi profesionalism la cote înalte ori atunci când ai de inventariat în jur de 3.500 de piese în 8 zile, fiecare în parte cu o micuță poveste în spate…

Mai are timp și pentru altele? Spuneam că-i place să citească. La fel de mult, îi place să scrie, să-și aștearnă gândurile intime, curate, pe hârtie. La începuturi a fost un blog, uitat o perioadă nu doar de timp cât însăși de autoarea sa. La îndemnul editurii Heyday Books s-a făcut ordine prin arhive și a ieșit o carte ce musai trebuie să ajungă în mâinile oamenilor cu sensibilitate aparte – Micro(scop) pentru suflet. E greu să scrii, misiunea mea, despre un om care, la rându-i, scrie. Poezie. Gingaș! Cu har. Și tot mai este loc de frumos! Anca adoră plimbările pe bicicletă, în special acompaniată de mirosul pomilor proaspăt înfloriți, îi plac ieșirile nocturne cu prietenii, iubește să le gătească și să-i invite la un pahar de gin bun. Nu uită, zi de zi, ca pe acorduri fine precum cele închipuite de Erik Satie să-și alinte pisicile, pe Dulce și Piper, locatarii răsfățați din apartamentul cu, poate, cea mai frumoasă perspectivă din București. Anca-i multă poveste!

Text publicat în revista 4x4Wheels numărul 30.

Citește și

Lasă un comentariu