Să spunem că ți-ai dori un Volvo, un vârf de gamă. Jumătate din misiune este simplă, din moment ce trebuie să te orientezi către un model care are un „90” în nume. Pentru partea a doua, cea complicată, am organizat un „city break” la Iași, în ceea ce-mi permit să numesc „orașul Volvo”, pentru a afla ce literă/litere se potrivesc cel mai bine în fața numărului amintit.
Încă de când am pus cap la cap ideile pentru acest material, care se preconiza a avea trei actori principali, știam că trebuie să aleg cu atenție un traseu de test, deoarece discutam despre modele cărora le plac kilometrii. Pentru că, ceea ce-mi permit să numesc a fi „gama 90”, se pretează foarte bine ideii de călătorie. Nu că în mediul urban nu te-ai simți la fel de bine la volanul/bordul unor creații care pun mare accent pe experiența pasagerilor. Ba din contră! Și tocmai pentru că (și!) elementul urban este important în filosofia automobilistică Volvo, am căutat să ne orientăm către „orașul Volvo”.
Ședința foto din Iași, de la Teatrul Național și din incinta complexului Palas, a fost organizată cu sprijinul prietenilor noștri de la Premium Nordic Cars
Un parcurs București – Iași, plimbare prin capitala Moldovei și retur, mi s-a părut a fi de foarte bun augur. Am pornit de la Primus Auto, importatorul mărcii și dealer oficial Volvo în București și am călătorit până la Premium Nordic Cars, dealer oficial Volvo în Iași, unde am fost primiți cu brațele deschise, facilitându-ni-se plimbarea nocturnă printre frumusețile urbei. Din punct de vedere tehnic, un tur-retur a însemnat în jur de 900 de kilometri, adică tot atât cât ar fi un plin teoretic consumat preponderent în regim extra-urban la volanele lui S90, XC90 și V90 Cross Country.
S90, un discret premium!
Am deschis balul, cum se spune frumos, cu S90, un sedan care însumează calitățile acestui tip de caroserie, la care adaugă o doză premium tipic nordică/suedeză. Nu este singurul de pe piață, existând echivalenți în alte curți, însă este unul dintre exemplele că acest tip de caroserie – sedan – primește prea puțină atenție în ultimul timp. Volvo S90 este un automobil de tip „clasic” dacă-mi permiteți. Și sunt convins că până și cei care vizează cu totul alte tipuri de caroserii s-ar putea îndrăgosti rapid de el. Patru persoane pot călători în deplin confort și – mai ales – rafinat, cu vădite accente premium. Iar spațiul pentru bagaje (461 litri) este mai mult decât suficient chiar și pentru city break-uri prelungite, fără griji.
Despre atmosfera interioară aș spune că este ușor sobră, dar s-a dorit acest lucru, iar ergonomia a dictat o minimizare a numărului de comenzi fizice. Materialele utilizate de Volvo la interior au strict rolul de a te simți ca într-o cameră luxoasă a unui palat ce nu se vrea opulent, ci doar foarte bine decorat. Pentru cei care au nevoie de așa ceva, poate fi un foarte bun automobil „executive”. Iar la această afirmație ar putea reflecta mulți dintre cei care nu au pus pe lista de dorințe auto și nordul Europei.
După câte „suedeze” am văzut pe stradă, dar mai ales pentru rafinamentul său, Iași este – pentru mine – orașul Volvo.
Nici nu se putea mai bine pe drumul dintre Roman și Târgul Frumos, o minunată succesiune de viraje lungi, unele rapide, asfaltată impecabil și care scoate la suprafață plăcerea condusului la o marcă destul de rezervată. S90, ca și frații săi, de altfel, a dovedit rapid că a fi preponderent confortabil nu trebuie să știrbească – în anii de față – plăcerea condusului. Ar putea fi un S90 o alternativă la cei care sunt chitiți pe XC90, să spunem? Fără doar și poate, și o spun cu toată responsabilitatea.
Mai mult, în versiunea T8 Recharge, S90 propune soluția PHEV, cu posibilitate de încărcare de la o sursă de energie electrică și de rulare în regim EV (vehicul electric). Și nu puțin, ci preț de vreo 88 kilometri. Excelent pentru un regim de utilizare urban rafinat în cel mai mic detaliu.
Cu toate cele enumerate, cu senzația generală de rafinament și comoditate, S90 ar merita mult mai multă atenție din partea celor care-și doresc o rețetă bună atunci când tind la „altceva” din punct de vedere automobilistic.
Iași – cultură și multă istorie
Sunt legat emoțional de Iași, o spun din capul locului. Parte din copilărie mi-am petrecut-o acolo, la bunici. Nu am pretenția că n-aș fi subiectiv, însă nu sunt singurul care a (re)descoperit spectaculozitatea orașului fanion al Moldovei. Am vrut să punctăm vizual două locuri importante – pe de o parte Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, prima instituție de acest gen din Principatele Române, iar pe de alta, Palatul Culturii, cu cele 365 de camere ale sale, un edificiu ridicat pentru a deservi în primă fază universul justiției și mai apoi (după 1955) transformat în complex muzeal de mare anvergură.
Despre Teatrul Național se spune că ar avea cea mai frumoasă și impunătoare sală de spectacole. Sunt întru totul de acord, iar celor care nu-mi împărtășeșc opinia, fără să fi mers la fața locului, le fac invitația de a viziona un spectacol, de a închide ochii înainte de gong pentru o superbă întoarcere la timpurile în care ieșitul la teatru era unul dintre marile ritualuri mondene.
Iașul a fost desemnat „Destinația Turistică a anului 2022 la categoria City Break”, în urma unui sondaj printre pasionații de călătorii. Nici nu se putea o țintă mai bună pentru tripleta Volvo.
Apoi, Iașul oferă multiple atracții turistice, cele mai multe, repere cu puternic aer istoric. Tot acolo a fost ctitorită prima Universitate autohtonă, iar în actualul stabiliment există una dintre cele mai frumoase galerii de artă din România, îmi permit să-i spun – Sala Pașilor Pierduți, opera artistului Sabin Bălașa.
La volanul unui Volvo poți urca dealul Copoului pentru a te duce să-i admiri Teiul lui Eminescu, iar cu un scurt ocol ajungi la bojdeuca lui Ion Creangă, cobori apoi una dintre cele șapte coline spre centrul pietonal îngrijit cu mare atenție și ajungi la ceea ce cred că este cea mai frumoasă biserică ortodoxă din România – Trei Ierarhi.
Pe de altă parte, cumva în ton cu spiritul modern Volvo, dacă vrei să simți vibrația modernă a orașului ai la dispoziție complexul Palas, un mic oraș în oraș, în care-ți poți găsi diferite activități pentru a te relaxa. Iar acestea ar fi doar o parte dintre tentațiile „dulcelui târg al Ieșilor”. Cumva, sper că am putut justifica alegerea destinației pentru proiectul nostru dedicat gamei Volvo 90.
XC90, o fortăreață pe roți
În cazul tripletei, liniștea supremă îi este rezervată marelui XC90, cel mai impunător model care poartă logo-ul Volvo. Asta chiar dacă sub capotă îi ronțăie un agregat diesel. E zona înspre care trebuie să te îndrepți dacă vrei șapte locuri veritabile; ori dacă pleci cu multe valize mari chiar și pentru un weekend. Ori dacă vrei să te simți ca într-o fortăreață pe drum, pur și simplu. 235 CP (+14 de la boost-ul micro-hibrid) nu sunt tocmai mulți, însă nu te aștepta la un model care să fie chitit pe sportivitate. Nu, așteaptă-te la unul care jonglează finuț din resurse și te face să te simți acoperit, mereu, fără să te agite la volan. Căci nu cauți adrenalină de la un Volvo mare, foarte mare. Cel mai mare. Nu?
Râsu’ – plânsu’: după o deplasare de genul pe șoselele României înțelegi imediat de ce Volvo a ales să limiteze la 180 km/h viteza maximă a produselor sale.
O să spicuiesc, doar, dintr-un pachet de dotări botezat „Lounge” și care costă 4.630 euro (TVA inclus): climatizare automată cu reglaj pe patru zone, trapă panoramică, aer condiționat pentru al treilea rând de scaune, sistemul AQS de control a calității aerului (cu trei filtre speciale) și sistem audio premium Harman Kardon. În traducere: partener bun la drumuri lungi și foarte lungi, după care nu cobori extenuat de la volan.
Poate că un dezavantaj pentru XC ar fi că are o vârstă și că nu mai poate miza pe elementul noutății. Pe de altă parte, despre urmașul său se știe că va fi electric. Nu știu dacă toată lumea își dorește asta neapărat, așa că acum ar putea fi momentul unui mariaj cu un Volvo foarte încăpător.
V90 Cross Country – aș merge oricând pe/cu el!
Cel mai mare break din gama Volvo poate fi comandat în două versiuni – simplu sau cu bocanci, adică varianta ceva mai potrivită escapadelor și în afara suprafețelor de rulare asfaltate, denumită „Cross Country”, precum cea condusă în excursia noastră. Adică, 20,1 cm gardă la sol și elemente suplimentare pentru protecția unor repere ale caroseriei. Pot toate acestea să-l facă mai tentant decât un SUV? Dacă adaugi în poveste și faptul că este dotat cu sistem de tracțiune integrală, categoric DA! Cel puțin pentru unul ca mine.
Cross Country are 1.912 kg la gol și poate transporta 551 litri de încărcătură în portbagaj; s-ar putea remorca 2.400 kg (cu o remorcă prevăzută cu sistem de frânare). Dacă vrei să-ți duci singur barca în Delta Dunării, de exemplu. Ori dacă ai un avion ultra ușor pe care-l plimbi din loc în loc, activități pe care le văd în spectrul celor care călătoresc la volanul Volvo. Pentru așa ceva te bazezi pe 480 Nm + 40 Nm boost temporar (de la 1,750 rot/min în sus).
Cred că este momentul potrivit pentru achiziționarea unui Volvo (și) cu motor termic. Va rămâne un farmec aparte printre alte modele strict electrice.
L-am poziționat pe a doua treaptă a podiumului pe S90 doar pentru că există Volvo V90 Cross Country, pe care – strict din punct de vedere personal – l-aș încorona drept șef de trib al clanului Volvo. Un break fix cum trebuie să fie, perfect în dimensiuni, foarte ergonomic și suficient de versatil pentru a-i acoperi nevoile oricărui pretențios. Doar să nu ai mai mult de trei copii, cinstit vorbind.
Lansez asta ca un soi de concluzie pentru proiectul nostru. În același timp, sunt sigur că pentru alții clasamentul arată complet diferit, și la fel de sigur că oricare dintre opțiuni ar fi primită cu brațele deschise într-o familie. Cam cum am fost primiți noi la Iași. Unde vă recomandăm, sincer, să mergeți să vă încărcați bateriile. Și pe cele de la plug-in hybrid, dar mai ales pe cele personale.
Date tehnice Volvo S90 T8 Recharge
1.969 cmc, benzină + 1 motor electric de tracțiune
228+107 kW/310+175 CP, 4×4 (eAWD), automată 8
6,3 l/100 km, 143 g CO2/km
0-100 km/h în 4,7 s, 180 km/h
Preț promoțional: 61.299 euro, cu TVA
Date tehnice Volvo XC90 B5 AWD
1.969 cmc, motorină, 235+14 CP, 4×4, automată 8
6,8 l/100 km, 179 g CO2/km
0-100 km/h în 7,6 s, 180 km/h
Preț promoțional: 70.990 euro, cu TVA
Date tehnice Volvo V90 Cross Country B5 AWD
1.969 cmc, motorină, 235+14 CP, 4×4, automată 8
6,8 l/100 km, 179 g CO2/km
0-100 km/h în 7,5 s, 180 km/h
Preț promoțional: 70.610 euro, cu TVA