Acasă EcoWheels Cât costă să încarci o mașină electrică

Cât costă să încarci o mașină electrică

de Daniel Popescu
0 comentarii

Încărcarea unei mașini electrice poate costa până la 50 de lei în cazul utilizării unei staţii de curent alternativ, însă încărcarea rapidă la staţiile de curent continuu poate depăși în unele cazuri pragul de 100 de lei.

La început, încărcarea unei mașini electrice a fost gratis aproape oriunde. Lucru firesc, în contextul în care numărul de astfel de automobile înmatriculate în ţară era foarte scăzut, iar producătorii auto și furnizorii de electricitate încercau să crească interesul pentru acest segment. Treptat, în special după apariţia programului Rabla Plus, interesul clienţilor pentru mașini electrice a crescut.

Cu un preț de pornire de 16.800 €, Dacia Spring este cea mai accesibilă mașină electrică din Europa.

Inevitabil, încărcarea gratuită nu a mai fost sustenabilă pentru furnizori decât în anumite condiţii specifice, mai ales că cererea ridicată a generat și investiţii în dezvoltarea puternică a infrastructurii de staţii de încărcare. De aceea, aproape toate reţelele mari de staţii de încărcare percep tarife pentru încărcarea mașinii electrice. Ceea ce n-ar fi neapărat o problemă dacă modul de tarifare ar fi similar.

Preţuri la cele mai mari reţele de încărcare

Renovatio este una dintre cele mai vechi și mai extinse reţele de staţii de încărcare din ţară, iar în prezent tariful se calculează în funcţie de cantitatea de energie electrică încărcată. Astfel, dacă încarci la o staţie de curent alternativ (AC) cu până la 22 kW, plătești 1,45 lei pe unitate, unde o unitate reprezintă un kWh, în timp ce încărcarea la curent continuu (DC) cu peste 22 kW costă 1,95 lei / kWh.

Între timp, reţeaua Enel X aplică o politică tarifară asemănătoare, bazată de asemenea pe cantitatea de energie electrică. Totuși, reţeaua italiană solicită preţuri mai mici: 1,29 lei pe kWh pentru încărcare AC și 1,79 lei pe kWh la încărcarea DC. Există și un abonament de 70 lei pe lună care include 60 kWh, caz în care preţul devine doar 1,16 lei pe kWh.

În schimb, în reţeaua MOL Plugee, încărcarea are un preţ fix indiferent de cantitatea de energie electrică: 29 lei o sesiune de încărcare la AC și 44 lei o încărcare rapidă DC. O altă reţea de staţii de încărcare aflată în plină expansiune în România este E.ON Drive, gestionată de furnizorul de energie electrică E.On. În acest caz, preţurile sunt de 1,34 lei pe kWh la încărcarea AC și de 1,9 lei pe kWh în cazul în care încarci DC. Dacă încarci foarte des ai și opţiunea unui abonament de 150 de lei pentru a obţine tarife mai avantajoase de 1,2 lei, respectiv, 1,7 lei.

Unul dintre cele mai avantajoase tarife le găsești însă în reţeaua EVConnect, întrucât aici preţul este identic indiferent dacă încarci la AC sau DC: 1,39 lei pe kWh.

Exemplu concret: cât mă costă?

Dar, destul cu cifrele seci. Am ales trei mașini electrice reprezentative pentru piaţa din România pentru a vedea efectiv cât costă o încărcare completă a bateriei. Calculele din tabelul alăturat sunt pur estimative și se bazează pe o încărcare de la 0% la 100%, ceea ce în realitate nu se va întâmpla aproape niciodată.

Totuși, în acest fel îţi vei putea face o idee despre costurile reale de încărcare, mai ales că am ales modele cu baterii de capacităţi diferite: Dacia Spring cu acumulator de aproape 27 kWh, Renault Zoe cu 52 kWh și Skoda Enyaq iV cu 77 kWh.

Rețea de încărcareViteza de încărcareDacia Spring (26,8 kWh)Renault Zoe (52 kWh)Škoda Enyaq iV (77 kWh)
RenovatioAC
DC
39 lei
52 lei
75 lei
101 lei
112 lei
150 lei
Enel XAC
DC
35 lei
48 lei
67 lei
93 lei
99 lei
138 lei
MOL PlungeeAC
DC
29 lei
44 lei
29 lei
44 lei
29 lei
44 lei
E.ON DriveAC
DC
36 lei
51 lei
70 lei
99 lei
103 lei
146 lei
EV ConnectAC / DC37 lei72 lei107 lei

Încă există încărcare gratuită

Unele reţele de staţii de încărcare oferă în continuare încărcare gratuită, dar numai în anumite condiţii. De exemplu, la staţiile Renovatio de la Kaufland poţi încărca gratuit dacă faci lunar cumpărături din hypermarket de o anumită valoare.

Citește și

Lasă un comentariu