Despre accesorii cu personalitate. Despre bijuterii cu și mai mare personalitate. Despre oameni cu viziune. Despre clienți cu… personalitate. O mică povestioară despre o „industrie” aparte.
Am fost cam dramatic odată cu utilizarea acestui titlu, recunosc, însă mi-era că n-o să mai am ocazia prea curând. Când poți să scrii despre foc, mai cu seamă într-o publicație auto? Nu prea! Ei bine, nu și dacă este cazul unei activități spectaculoase, precum fabricarea de accesorii și bijuterii din metal (prețios).

Așa cum am obișnuit și în edițiile anterioare, căutăm subiecte cu personalitate (ca să accentuez tema principală din chapeau!). Am dat acum peste povestea Metaphore World, un mic producător autohton de accesorii și bijuterii, care nu lucrează în sistem industrial ci, în mare-mare parte, la comandă.
De la o pasiune personală
Povestea Metaphore World a început în urmă cu aproximativ cinci ani, atunci când Andrei Coman, fondatorul, a constatat că pasiunea sa pentru bijuterii și accesorii vestimentare este îngrădită de viziunea celor care le produc. Mai în joacă, mai în serios, a început să-și imagineze piese care să fie cu totul pe gustul său iar apoi s-a pus problema fabricației. Așa cum avea să constate, e cale destul de lungă de la idee la produs finit. Și, mai important, e cale grea, căci nu tot ce-ți trece prin minte poate fi „scris” și în metal.

Era nevoie și de cineva care să completeze viziunea cu știință. Cea a prelucrării metalelor, mai exact, iar așa s-a produs reuniunea dintre Andrei și Adrian, cealaltă jumătate a poveștii Metaphore World.
Adrian nu avea o atracție pentru bijuterii, însă era entuziasmat de ideea de manufactură și de prelucrare a metalelor. În timp, după atâtea creații care și-au încântat proprietarii, aprecierea pentru bijuterii s-a accentuat. Cei doi își desfășoară activitatea într-un atelier ce-și are sediul în Casa Presei Libere, în București. Un spațiu restrâns, însă înțesat de mașinării și cuptoare speciale pentru îmblânzirea metalului. În același loc există și un mic showroom, unde clienții sunt invitați la discuții față în față. De ce?
Procesul tehnic
Așa cum am amintit, undeva în jur de 80-90% dintre produsele Metaphore World sunt executate la comandă. Însă, pentru a crea cu adevărat ceva special, Andrei este de părere că interacțiunea directă dintre beneficiar și artizan este esențială. Doritorul își prezintă ideea, apoi se aleg materialele și se schițează împreună obiectul ce urmează a fi produs.
Mare parte din clienții Metaphore World sunt persoane publice. O bijuterie pornește de la aproximativ 120 euro și poate depăși 3.000.
Asta-i partea lui Andrei. Apoi intervine Adrian, care introduce știința în joc. Nu tot ce poți imagina poate fi și produs, așa că unele porniri trebuie recalibrate. De aici avantajul unei întâlniri directe, în urma căreia să apreciezi și mai mult această artă a manufacturii. După stabilirea coordonatelor principale, se face o schiță, apoi un model dintr-o ceară specială. Acesta va servi la construirea matriței din ipsos în care se va turna bijuteria/accesoriul, iar la final aceasta este vidată într-un dispozitiv, pentru a elimina bulele de aer. De regulă, pentru că este o muncă migăloasă, băieții de la Metaphore World folosesc metale prețioase – aur, argint sau platină. E păcat să faci o mică operă de artă dintr-o materie primă banală…
Turnarea este un procedeu deopotrivă complex și spectaculos, iar acolo intervine serios știința. E un joc foarte precis al temperaturilor de topire, turnare și apoi răcire, pentru ca obiectul finit să nu devină casant ori deformabil. Urmează finisarea și adăugarea de elemente suplimentare, precum pietrele prețioase sau semi-prețioase, atunci când este cazul. Tipul, dimensiunea și tăietura acestora sunt alese împreună cu beneficiarul.

Iar dacă am învățat ceva frumos este că nu trebuie să te uiți întotdeauna în zone de preț prohibitive, căci imaginația depășește bariere.
Este cazul sultanitului, o piatră destul de accesibilă la preț însă foarte spectaculoasă, a cărei proprietate principală este că, în funcție de tipul de lumină pe care îl primește (caldă sau rece) o reflectă diferit, acest lucru concretizându-se printr-o variațiune a paletei de culori afișate, de la verde și până la roșu. Practic, la soare piatra este roșu pal, în timp ce într-o încăpere iluminată artificial va fi verde. Iar asta la o fracțiune din prețul unui diamant, de exemplu.
Am rămas cu gândul la poza unui inel pe care era reprodusă o fotografie în care tatăl și cei trei copii imortalizaseră umbra lor în timpul unei plimbări. De la un cadru aparent banal s-a ajuns la un inel purtat zilnic de părinte. Emoție! Iar despre asta vorbește cu entuziasm și Andrei, despre emoția din momentul predării obiectului Metaphore World către cel care se va bucura de el. Acolo apare satisfacția aia mai mare decât cea financiară. După un proces de fabricație care a trecut prin foc și pară.
Text publicat în revista 4x4Wheels numărul 30.