Acasă 4x4Wheels Subaru Outback: ghid de achiziție

Subaru Outback: ghid de achiziție

de Invitat Special
0 comentarii

Dacă-l întrebi pe Google câte una-alta despre marca Subaru vei descoperi niște răspunsuri interesante. Spre exemplu, 96% dintre modelele Subaru vândute în ultimii 10 ani sunt active, pe drumuri. 70% dintre cei care sunt la primul model Subaru deținut nu vor părăsi marca, vor achiziționa tot unul de-al casei. Durata medie de păstrare a unui model Subaru este de 8,3 ani, iar 42% dintre proprietari exploatează mașina mai mult de 10 ani.

Sunt statistici care ne-au dat de gândit. Am aruncat un ochi în curtea Subaru și am ales un model care a fost sursă de inspirație pentru mulți producători. Un model ale cărui vânzări reprezintă 85% din segmentul break-urilor în SUA.

Prima generație a debutat în 1995, iar la acea vreme, pe piață nu exista niciun model Cross Country, Allroad, Active, All Terain, Scout. Adică am vrut să spunem discret că Subaru Outback a fost un „first of its kind”.

Subaru Outback a ajuns la a șasea generație și a avut debutul comercial în primăvara anului trecut. Actualul model este construit pe platforma modulară Subaru – SGP, principalele beneficii aduse de noua structură fiind creșterea rigidității și a rezistenței plus o coborâre a centrului de masă.

Motor boxer și Symmetrical AWD

În afară de Porsche, niciun alt producător nu a fost atât de credincios propulsorului boxer. Outback are sub capotă un boxer aspirat natural, de 2,5 litri care dezvoltă 169 CP între 5.000 și 5.800 rot/min și 252 Nm la 3.800 rot/min. Este un motor nou în proporție de 80-90%.

Practic, vechiul FB25B, lansat în 2011, a fost într-o bună măsură redesenat, a primit injecție directă, distribuția este pe lanț, iar acum numele de cod este FB25D. Subaru folosește patru sisteme de tracțiune integrală pentru gama sa. Versiunea cea mai puțin sofisticată este folosită pe modelele cu transmisie manuală și are un raport de distribuție a cuplului motor de 50/50 între punți.

Sistemul care echipează Outback este folosit pe modelele care au transmisie CVT. Este un sistem care include un ambreiaj multidisc central, nu un diferențial, și distribuie cuplul în raport de 60/40 față/spate. Dar sistemul are câte un diferențial deschis față/spate.

Niponii se pare că au o slăbiciune pentru cutiile cu variație continuă, iar Outback este echipat cu o astfel de transmisie. O unitate care are și 7 rapoarte predefinite și convertizor de cuplu. În Europa, Subaru Outback este disponibil doar cu această motorizare.

Nu este un offroader, dar are unghiurile decente de acces: unghi de atac – 20 grade, unghi de rampă/ventral – 21 grade, unghi de degajare – 22,6 grade. Multe SUV-uri vor capitula înaintea acestui break.

Sistemul X Mode controlează 5 parametri pentru a-ți face viața mai ușoară în condiții delicate. Controlează maparea motorului și modul în care acesta livrează puterea, cutia menține un raport redus pentru ca livrarea de putere să fie instantanee, sistemul de control al tracțiunii oferă grade mai mari de libertate, în funcție și de ce treaptă a sistemului este aleasă, sistemul Hill Descent Control se activează automat până la viteze de 20 km/h, iar sistemul de tracțiune integrală are grijă să nu varieze cuplul trimis către punți.

Siguranță de top

Poate un lucru mai puțin știut, dar Subaru se laudă cu unele dintre cele mai sigure modele. Atât Outback cât și Forester, Impreza și XV se numără printre premianții Euro NCAP. Constructorul nipon are o politică specială când vine vorba de siguranța modelelor sale.

Pentru a nu supăra SUV-uri cu nume sonore, vă spunem că Outback are o gardă la sol de 213 mm, cu 3 mm mai mare decât oferă un Suzuki Jimny.

Euro NCAP a testat acest model anul trecut, iar notele oferite au fost rezultatul celor mai noi criterii de testare. Din patru categorii analizate de Euro NCAP, la două secțiuni s-a clasat pe prima poziție – protecție copii în caz de impact și sisteme de asistență. Iar pentru protecția adulților în caz de accident și cea a pietonilor acroșați s-a clasat pe locul 6 din peste 30 de modele testate în 2021.

La Subaru nu plătești extra pentru siguranță, ea este dotare de serie indiferent de nivelul de echipare ales. Sistemul EyeSight include:

  • adaptive cruise control cu avertizare când mașina din față s-a pus în mișcare
  • menținerea benzii de rulare
  • asistare la frânarea de urgență și frânare automată pentru evitarea coliziunii
  • controlul accelerației și al direcției în cazul unui potențial impact
  • detecția traficului din spate și frânare automată pentru evitarea unui impact la manevrele cu spatele
  • faruri full LED cu matrice
  • sistem inteligent de prevenire a accelerațiilor accidentale
  • sistem de monitorizare a atenției șoferului
  • șapte airbag-uri.
  • aici putem include și sistemul de tracțiune integrală Symmetrical AWD

Nivel de echipare

Subaru Outback este un model simplu de configurat, practic fiecare nivel de echipare mai poate fi completat cu opțiunea vopsea metalizată care costă 580 euro + TVA.

Primele două niveluri de echipare oferă doar tapițerie din stofă neagră, ultimul nivel oferă standard tapițerie din piele Nappa. Sunt disponibile trei nuanțe pentru piele, iar fiecare nuanță limitează libertatea privind alegerea culorii exterioare.

Nivelul Sport este echipat cu sistem audio Harman/Kardon cu 10 incinte acustice, inclusiv subwoofer, trapă, comenzi cu recunoaștere vocală.

ModelDate tehniceTransmisieEchiparePreț fără TVAPreț cu TVA
Outback 2.5 benzină169 CP, 252 NmCVTBasic35.258 euro41.990 euro
Outback 2.5 bezină 169 CP, 252 Nm CVTDynamic37.302 euro44.390 euro
Outback 2.5 benzină 169 CP, 252 Nm CVTStyle38.310 euro45.590 euro
Outback 2.5 benzină 169 CP, 252 Nm CVTSport39.907 euro47.490 euro
Subaru Outback – Echipări și prețuri

Citește și

Lasă un comentariu