Acasă Literatură Auto Lego și jucăriile pentru oameni mari: de la filmul StarWars, la supercarul Lamborghini Sian

Lego și jucăriile pentru oameni mari: de la filmul StarWars, la supercarul Lamborghini Sian

de Bogdan Mirică
0 comentarii

Auzim de foarte multe ori replica „Pe vremea mea, lucrurile stăteau altfel”. Aș vrea să mă folosesc de acest clișeu pentru a vă spune că, într-adevăr, pe vremea mea, anii ’80, jucăriile erau altfel. Soldăței mutilați încă din producție, mașini cărora le săreau roțile și, cel mult, seturi de piese metalice care se chinuiau să îți stimuleze creativitatea. Cam la fel cum îi stimulează lipsa apei calde pe bucureșteni să migreze spre alte cartiere.

Prin urmare, sper că îmi este permis să spun că oamenii mari care și-au consumat copilăria în comunism, cu jucării comuniste, au acum dreptul să se joace. Așa că ar face bine să nu mai înjure printre dinți atunci când calcă în piesele de Lego ale pruncilor. Ar face bine să le adune și să se pună pe construit, pentru că joaca relaxează și stimulează imaginația.

Lego technic Porsche 911 RSR

Și adulții trebuie să se joace

Ca să nu fie nevoie să îți smulgi peri albi cu seturile pentru copiii tăi, Lego îți dă ceva mai complicat. Seturi de oameni mari, cu pasiuni pestrițe: arhitectura urbană, călătoriile, seria StarWars, mașinile de performanță sau macaralele și buldozerele. Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu, am vești bune: Lego are o divizie întreagă preocupată să dezvolte doar seturi pentru adulți.

Lego Old Trafford

O statistică realizată în Europa în intervalul mai-iunie 2020, pe 18.435 de adulți, a arătat că 73% dintre aceștia caută să scape de stres cu ajutorul jocului. Și, foarte important, unul din doi adulți este interesat să se joace cu piese Lego.

Conform studiului, potrivirea micilor cărămizi Lego dezvoltă creativitatea (90% dintre respondenți), rezolvarea problemelor (87% dintre respondenți) și luarea deciziilor (85% dintre respondenți).

Așadar, dacă ne face și bine, de ce să nu ne jucăm?

Un Lamborghini creat doar cu piese Lego

Bine, bine, dar cu ce începem? Păi cu mașinile, că de aia ne-am adunat aici, pe un site auto. Lego Technic este divizia dedicată conceperii unor machete care pot recrea fidel mașini populare: de la micul Fiat 500, până la performantul Porsche 911 sau exclusivistul Lamborghini Sian. În cazul lui Fiat 500, provocarea este să recreezi cu ajutorul a 1000 de piese mașina din anii ’50, cu tot cu accesoriile caroseriei sau deschiderea ușilor și a capotei.

Lego Fiat 500

Supercarul Lamborghini Sian este o adevărată provocare, pentru că ai de montat, pe lângă caroseria futuristă, și o cutie automată cu 8 trepte, conectată la un tren de rulare, la motorul V12 și la sistemul de tracțiune integrală. Deci o adevărată operă tehnică la tine în sufragerie. 

Am avut ocazia să stau de vorbă cu Aurelien Julien Rouffiange, designerul Lego Technic, care mi-a mărturisit efortul din spatele fiecărei machete.

Pentru un set ca cel al lui Lamborghini Sian se lucrează un an de zile la dezvoltarea pieselor.

În cazul mașinii din Sant’Agata Bolognese, lucrurile au fost complicate și de caroseria extrem de futuristă. Și, pentru că mașina reală vine cu câte o nuanță de caroserie diferită pentru fiecare exemplar din cele 63 create, designerii Lego au ales o culoare din paleta proprie.

Lego technic Lamborghini Sian

Și acesta n-a fost cea mai complicată mașină. Bineînțeles că cele mai mari dificultăți le-au întâmpinat atunci când au creat macheta lui Bugatti Chiron. Aurelien a mers în fieful constructorului francez și a studiat mașina cu atenție. Cele mai mari bătăi de cap s-au născut atunci când piesele Lego au trebuit să redea forma caroseriei.

Lego Bugatti Chiron

Lego Star Wars, o serie creată împreună cu Lucas Films

Ce facem cu cei care nu sunt așa de pasionați de automobile? Lego a căutat tot felul de cârlige cu care să-i agațe pe adulți. S-a folosit de personajele seriei Marvel, de pasiunea unora pentru StarWars și chiar de câteva opere de artă celebre. Așa s-au născut mai multe divizii, fiecare cu specificul ei.

LEGO_STARWARS_

Spre exemplu, seria Lego Star Wars, creată chiar împreună cu producătorii de la Lucas Films. Am stat de vorbă și cu designerii acestor seturi Lego în cadrul aceleiași conferințe virtuale. Ei au dezvăluit faptul elaborarea lor a durat câteva luni bune. Spre exemplu, designerii Lego au avut nevoie de aproximativ 4 luni pentru a crea căștile soldaților Stormtrooper, pentru că era o piesă complet nouă, creată exclusiv pentru seturile Star Wars. Ca și în cazul seturilor auto, orice set Star Wars este supus unei aprobări finale către cei de la Lucas Films.

LEGO_STARWARS_

Stadionul lui Manchester United sau cea mai înaltă clădire din lume?

Și pentru că mulți duc dorul meciurilor grandioase de pe marile stadioane ale lumii, Lego a lansat și o serie denumită Lego Creator, care include seturi complexe. Creatorii pot asambla, spre exemplu, celebrul stadion Old Trafford, al celor de la Manchester United. Sunt 3898 de cărămizi Lego și chiar statuetele unor nume celebre din istoria clubului, cum este Sir Alex Fergusson.

Lego Old Trafford

Și călătoriile au devenit o raritate în timpul pandemiei, așa că adulții pot face o vizită virtuală în Dubai sau în Tokyo. Există seturi Lego Architecture, care pot recrea monumente sau clădiri reprezentative din cele mai mari orașe ale lumii. Spre exemplu, setul dedicat orașului Tokyo conține clădiri precum Tokyo Skytree, Tokyo Tower, parcul Chidorigafuchi și intersecția Shibuya. Din setul dedicat orașului Dubai nu putea lipsi hotelul de 7 stele Burj Al-Arab și cea mai înaltă clădire din lume Burj Khalifa.

Lego Architecture Dubai

Lego Architecture Tokyo

Nu în ultimul rând, pasionații lucrărilor de artă își pot dezvolta spiritul creativ prin seturile care explorează cultura pop. Există un set care recreează tabloul lui Andy Warhol pentru Marilyn Monroe. După ce toate cărămizile Lego își găsesc locul, setul poate deveni el însuși un tablou.

Lego Andy Warhol Madonna

Și nebunia nu se oprește aici. Creatorii Lego sunt plini de idei. L-am întrebat pe unul dintre designerii Lego Technic dacă s-a gândit până acum la o mașină care poate fi construită din aceleași cărămizi Lego, dar comandată prin telefomandă, cum sunt deja celebrele RC. Răspunsul nu a întârziat să apară: „Mi-aș dori să putem face cea mai mare mașină cu telecomandă sau o dronă uriașă din piese Lego”. Așadar, piesele Lego pot urma orice cale trasată de imaginație.

Lego technic Porsche 911 RSR

Citește și

Lasă un comentariu