Dacă într-un articol anterior am pomenit toate mașinile care se lansează anul acesta și care ascund sub capotă agregate cu scânteie prin compresie, inevitabil trebuie să vorbim și despre cele care folosesc spațiul de sub capotă ca extra spațiu de depozitare, adică despre electrice. Sigur, pentru că unele dintre modelele de mai jos stau pe platformă convențională, nu te aștepta să aibă toate frunk (căci așa se numește micul portbagaj din față). Ceea ce cu siguranță nu au însă este un motor prin combustie.
În ultimii ani, mașinile electrice au trecut de la statutul de excentricitate la cel de soluție alternativă, viabilă, de transport. Până și Dacia are deja o electrică în portofoliu, și se vinde mai ceva decât popcornul la cinema: circa 40% din toate mașinile electrice vândute în România în 2021 au fost Dacia Spring. Asta în condițiile în care Spring a debutat comercial în ultimul trimestru al anului.
Concluzia trasă privind vânzările de anul trecut din România este că românii îmbrățișează și ei cu entuziasm sistemele de propulsie electrice și electrificate. În 2021 s-au vândut 2.900 de mașini hibride plug-in, de aproape două ori mai mult decât acum doi ani. Hibridele clasice aproape că și-au dublat și ele cota: 9.400 de unități. Iar electricele au avut o creștere de piață de 123%, cumulând un total de 6.400 de unități. Sigur, nici dacă le aduni pe toate astea la un loc nu te apropii de totalul de dieseluri noi vândute în același interval de timp: 22.500 de unități. Mașinile pe benzină sunt, însă, rege în piață: 78.700 de unități vândute.
Dar să revenim la subiectul acestui articol, anume modelele pur electrice care vor debuta la noi în țară în 2022. Fără altă introducere, parcurgem lista în ordine alfabetică și începem cu Audi.
Audi Q8 e-Tron

e-tron, prima electrică de serie de la Audi, primește un facelift anul acesta. Cu toate că un facelift și o nouă generație sunt două chestii diferite, considerăm că cel mai mare SUV pe baterii produs de Ingolstadt merită excepția de a fi menționat alături de modele nou-nouțe. În primul rând, pentru că primește o baterie nouă, capabilă de o autonomie impresionantă: 600 de kilometri. Apoi, pentru că odată cu acest facelit, departamentul de marketing face o chestie care trebuia făcută de la început: îi spune pe nume. Audi e-tron va deveni Audi Q8 e-tron. Asta dacă nu se răzgândește până în noiembrie, când este programată lansarea modelului.
BMW i4

Între timp, BMW își va lansa primul său sedan electric: i4. Mă rog, noul său coupe în patru uși electric, dacă e să fim corecți. Rival pentru Tesla Model 3, BMW i4 promite până la 544 de cai-putere, 795 Newtoni-metru și o autonomie maximă de 590 de kilometri. Indiferent ce versiune îți alegi – va debuta cu eDrive40 și M50 – primești o baterie de 80,7 kWh, care se încarcă cu până la 210 kW. Intervalul 20-80% este completat în circa jumătate de oră, spune BMW.
BMW iX1

Se vor găsi clienți pentru i4, nu există dubii în privința asta, însă viitorul besteller electric de la BMW are alt nume: iX1. Crossoverul X e considerat succesorul primului experiment electric al bavarezilor, i3, care iese din producție după un deceniu și peste 200.000 de unități vândute. Este de așteptat ca și ansamblul propulsor al lui iX1 să fie similar cu cel al actualului i3 – baterie de 74-80 kWh, 270 de cai-putere, autonomie de 400 de kilometri –, cel puțin pe una dintre versiuni. Nu este exclus să vedem și un iX1 entry-level cu dedesubturi de Mini SE: baterie de 32 kWh, 181 de cai-putere, autonomie de circa 200 de kilometri. Până în noiembrie, când iX1 va fi prezentat oficial, probabil că vom afla toate aceste detalii.
BMW i7

Planurile de electrificare ale BMW pentru 2022 includ și nava-amiral a gamei, Seria 7, care va primi un omolog electric în decembrie. Și aici încă sunt spații libere de completat la capitolul cifre relevante; tot ce știm deocamdată este că rivalul lui Mercedes-Benz EQS va avea un pachet de baterii imens (105 kWh) și o autonomie de vreo 650 de kilometri. A, și 600 de cai-putere, că mai bine să fie decât să nu fie!
Cupra Born

Cu excepția prețului, pe care îl vom afla în această primăvară, Cupra Born nu prea mai are secrete în fața noastră. Fratele de platformă a lui Volkswagen ID.3, Born promite un comportament de hot hatch; liniile alea agresive nu au fost făcute degeaba. Cu pachetul E-Boost, Born capătă 231 de cai-putere, pentru un interval de timp limitat, firește. Altfel, cifrele sunt similare cu cele ale lui ID.3: baterii de 45, 58 și 77 kWh, autonomie de până la 540 de kilometri.
Hyundai Ioniq 6

Hyundai a promis trei modele Ioniq noi până în 2024. Pe primul deja l-am văzut, l-am și testat chiar: este cover story pentru revista EcoWheels numărul 24. Pe al doilea îl vom cunoaște anul acesta. Sedanul-coupe-cu-patru-uși Ioniq 6 va sta pe aceeași platformă pe care o găsești și sub Ioniq 5. Asta e important pentru că arhitectura platformei E-GMP este la 800 V. Știi care sedanuri fercheșe mai au arhitectură la 800 V? Audi e-tron GT și Porsche Taycan. Hyundai joacă în liga mare. Încă nu știm cifre relevante despre el, însă le vom afla cu siguranță până la debutul modelului, programat pentru luna iunie.
Lexus RZ

Toyota a prezentat recent un ambițions plan de electrificare: 30 de electrice până în 2030. Brandul de lux al Toyota, Lexus, merge mai departe pe linia electrificării și își propune să vândă doar mașini electrice începând cu 2030. Iar una dintre noutățile pe baterii de la Lexus vine chiar în această primăvară: un SUV dezvoltat pe platforma modulară e-TNGA, pe care o găsim și în modelele Toyota bZ4x (vezi mai jos) și Subaru Solterra. Niponii sunt secretoși în privința datelor tehnice ale lui Lexus RZ, însă peste 200 CP, tracțiune integrală și o autonomie de 500 de kilometri sunt posibile. Chiar probabile.
Mercedes-Benz EQE

În vară o să facem cunoștință cu un nou membru al familiei electrice Mercedes-Benz, EQE. Dacă EQS este omologul electric al Clasei S, EQE completează gama de oferte ca alternativa pe baterii a Clasei E. Dotat cu o baterie de 90 kWh, EQE va putea merge până la 660 de kilometri cu un plin, iar încărcarea se face la surse de până la 170 kW. Pasionații de tehnologie vor descoperi cu bucurie că ecranul imens Hyperscreen, care a debutat pe EQS, își face loc înlocuiește și planșa de bord a lui EQE.
Mercedes-Benz EQT

Iar cei care se întreabă dacă MPV-urile vor redeveni cool odată cu tranziția la electric primesc un răspuns convingător, tot de la Mercedes-Benz: EQT. Trei rânduri de scaune, spațiu cât cuprinde, uși laterale culisante și un design imposibil de ignorat – astea sunt lucrurile cu care se mândrește EQT până acum. Deocamdată l-am văzut în stadiul de concept, dar trăim cu speranța că în drumul său către producția de serie nu-și va pierde din flerul inițial.
Nissan Ariya

De mult timp îl așteptăm pe Ariya în showroomuri, și se pare că de data aceasta chiar va veni! SUV-ul electric de la Nissan fusese inițial programat să debuteze la mijlocul anului trecut, însă criza microcipurilor a stricat (și) planurile niponilor. Ariya va fi prezentat în iulie, iar debutul comercial va avea loc în ultimul trimestru din 2022. Probabil. La ce să ne așteptăm de la Ariya? La un rival de seamă pentru Volkswagen ID.4, cu puteri cuprinse între 217 și 394 de cai-putere și cu autonomii cuprinse între 340 și 500 de kilometri.
Skoda Enyaq Coupe iV

Pentru că SUV-urile sunt în continuare atrăgătoare, în special dacă își șuntesc practicitatea cu un design de coupe, Skoda a hotărât că este loc în lumea asta și pentru un Enyaq Coupe. Spre deosebire de Enyaqul normal, Coupeul va fi disponibil și în versiune RS, cu 300 CP și 0-100 km/h în 6,5 secunde. Altfel, ți-l vei putea configura și cu motorizări de 180-265 CP, și cu baterie de 58 kWh sau de 77 kWh.
Ssangyong Korando E-Motion

Coreenii de la Ssangyong nu au avut o perioadă recentă fericită, însă planurile de a oferi o electrică au rămas în picioare, în ciuda lungilor întârzieri. La fel ca mulți alți producători care au optat pentru o trecere lentă (adică mai puțin costisitoare) la universul electric, și la Ssangyong prima electrică este bazată pe o platformă deja existentă: cea a lui Korando. SUV-ul electric se va numi Korando E-Motion, va avea 190 CP și baterie de 61,5 kWh. Asta dacă nu s-a schimbat ceva în planurile coreenilor în ultimul an.
Toyota bZ4X

Nu e ușor să alegi un nume care să prindă la public. Poți să faci din asta un joc fonetic, și să unești, de exemplu, primele două cuvinte care-ți vin în cap. Așa a apărut Tiguan, printre altele. Sau poți să fii criptic și să născocești un nume pe care nu-l va ține minte nimeni, așa cum face Toyota cu prima sa electrică, bZ4X. bZ vine de la „beyond zero” (adică există viață și cu zero emisii la eșapament), X („cross”, în engleză) indică apartenența la segmentul crossover, iar 4 ar trebui să te trimită cu gândul la RAV4, al cărui echivalent electric este chiar bZ4X ăsta.
bZ4X va debuta în această vară ca rival pentru Volkswagen ID.4 și Nissan Ariya, printre alții, și va avea 204 CP sau 217 CP (și integrală). Bateria de 71,4 kWh promite să te poarte până la 500 de kilometri cu un singur plin.
Volkswagen ID Buzz

După ani lungi de la primele schițe, Volkswagen va prezenta, în prima jumătate a acestui an, monovolumul electric ID Buzz. Succesorul spiritual al lui T1, ID Buzz vrea să ne arate că viața cu un MPV este cu atât mai frumoasă cu cât nu ai grija unui motor răcit cu aer. Va fi disponibil atât ca vehicul comercial, cât și ca people carrier (dacă-ți doreai un Touran electric, ei bine, iată-l!) și va sta pe platforma MEB a Grupului Volkswagen. Încă nu se știu datele tehnice pentru ID Buzz, dar poți să-ți faci o idee privind bateriile și motoarele uitându-te în configuratorul lui ID.4, de exemplu.
Volvo C40 Recharge

Este primul model exclusiv electric de la Volvo. Adică, spre deosebire de XC40, care poate fi cumpărat și în versiuni cu motor termic sau ca hibrid, C40 este disponibil doar electric. Dar, la fel ca fratele său mai practic (XC40 Recharge), vine cu cifre impresionante: 420 CP și 660 Nm, livrați de două motoare electrice; da, este 4×4. Bateria de 74 kWh promite o autonomie de până la 418 kilometri și încărcare la surse de până la 150 kW.